En kvintett Tosterup - skånsk cider av rang

Niklas Jörgensen 23 Mar, 2018
Övrigt För några veckor sedan släpptes den på Systembolaget, Tosterups alkoholfria premiumcider som fått extra skjuts och fräschör med tillsatsen av en mindre bornyr. Livets Goda-redaktionen gav tummen upp och lusten att prova mer från skåningarna infann sig omgående. Och nu sitter vi här, med en kvintett Tosterup och fortsätter att imponeras.

Tosterup har en anrik tradition och har upplevt att lyda under två länder. Dryga milen från Ystad finner du slottet som uppförts i olika etapper men där huvudbyggnaden stod klar kring år 1500. Flera historiskt kända namn har associerats med slottet men sedan drygt två sekel så har det stannat inom familjen Ehrensvärd.

Äppelodlingarna växer i södersluttning, öster om slottsparken och de har planterats med Ingrid Marie, Santana, Saga, Frida och Elise. 100 rader där vardera är drygt 400 meter lång ger 48,000 träd. Många av äpplena går ut till landets livsmedelsbutiker men sedan tre år tillbaka så producerar Tosterup Slott på Österlen även must och cider.

De olika buteljeringarna är samtliga baserade enkom på handplockade äpplen som efter kallpressning och försiktig pastörisering och filtrering lägger grunden till antingen must eller alkoholjäsning. Dessutom produceras det en Verjus, något som vinvänner säkert känner igen.

Tosterup Premium Cider (alkoholfri, 365 ml, 49,90 kr) Seriös cider med klingande ren frukt i doften. Här finns såväl kryddiga mustiga toner som bakade och det dyker upp inslag av apelsin, dansk äppelkaka och honung. I gommen en snyggt balanserad krispig känsla med viss bornyr som friskar upp den markerade men integrerade sötman och syran. Här finns såväl kraft som saft och mustig kryddighet. Avslutar rent och fräscht och lämnar kvar en skön kvardröjande äpplighet i gommen.

Tosterup Premium Must (alkoholfri) Mustig mumsig must! Här bjuds det på röda äpplen, en skön känsla av solmognad och ett stänk honung i doften. Smaken är skönt söt men även syrligt uppfriskande och matig. Klingande ren och äkta äppelsmak utan genvägar.

Tosterup Verjus (alkoholfri) Är du bekant med begreppet verjus, saften av omogna druvor? Verjus upplever något av en renässans just nu och mycket kan relateras till vinböndernas kvalitetssträvan och så kallade gröna skördar där man reducerar mängden druvklasar på rankan under senare delen av sommaren för att övriga ska maximera koncentrationen. De omogna druvorna har en vansinnigt hög syra men som är mer vinös i sin stil jämfört med vinäger och har därför blivit ett uppskattat substitut i köket.

Tosterup har inspirerats av vinbönderna och medvetet skördat äpplen för tidigt till denna alkoholfria dryck. Här möts vi av friska syrliga äppeltoner i doften som backas upp av gräsighet, skal och med stigande temperatur i glaset dyker nyanser av halm upp. I smaken en alert syrlighet, diskret sötma och fräsande skön saliverande syra. Ren äpplighet. Man blir hungrig...

Tosterup Premium Cider (3,6%, 365 ml, 59,90 kr) Franskinspirerad cider med låg alkohol men som ändå lyckas vara rik i smak. Inleder lite skönt småfunky i doften med ladugård, halm, honung och bokna äpplen men med luft så tar fruktigheten över allt mer. Personlig. I gommen en markerad syra som direkt gör sig tillkänna men som balanseras av 60 gram socker och skänker en halvtorr känsla åt drycken. Rena, snygga smaker av bakade äpplen, hö och ett citruspiggt drag. En matcider.

Tosterup Premium Cider (5%) Kallpressade Ingrid Marie och Saga-äpplen som jäst under längre tid vid låg temperatur ger här en omfamnande doft med nyanser av vanilj, honung, dansk äppelkaka, bokna röda äpplen och halm. En gomfyllande smak med skönt matiga äppeltoner, integrerad sötma, pigg syra och renhet. En fylligare stil och återigen en cider som visar den röda tråden genom hela Tosterup's portfölj - nedtonad sötma och livlig äkta äpplighet.

I nuläget finns Tosterups alkoholfria premiumcider samt 3,6%-versionen i Systembolagets sortiment. Vill du veta vart övriga produkter står att finna, kika på producentens hemsida. För distributionen står Swedish Brand AB.


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet