En riesling med djup, tydlighet och stolt karaktär - Leitz Magic Mountain 2014

Livets Goda 17 Feb, 2016
Vin I byn Rüdesheim i Rheingau finner vi familjeproducenten Josef Leitz, som har över 40 hektar vinodling. Företaget grundades 1958 och sedan 1985 är det Johannes Leitz som styr rodret. Egendomen var då bara på 3 hektar när den unga och modig Johannes, endast 18 år gammal, tänkte ”framåt” och ”kvalité” för att kunna överleva, vilket vi nu ett antal år senare kan konstatera var rätt beslut. Årgången 2014 var för många producenter i denna del av Tyskland, precis som året innan, ett svårt år som krävde mycket av sina vinmakare. Som vi av erfarenhet vet så betyder det här dock inte att kvalitén behöver blir sämre, även om kvantiteterna går ner, och det visar Johannes i årgången 2014 av Magic Mountain Riesling Trocken som vi tipsar om i veckans Dryckestips.

Livets Goda om Leitz Rüdesheimer Magic Mountain Riesling Trocken 2014
Det här vinet och årgången imponerade på oss redan förra sommaren då vi provade det för första gången. Nu, nästan 7 månader senare, så har ingenting förändrats. Det är fortfarande lika angenämnt att serveras ett gott rieslingvin som detta och att omedelbart känna druvans tydlighet och stolta karaktär i första doftintrycket. Raka puckar, inget velande eller förledande. Här har vi således en riesling i ren och balanserad struktur med en frukt, lätt exotisk febrig av ananas, citrus, lime, blodgrape och päron tillsammans med en finstämd petroliumhint. En syrlig sötma ackompanjerar vackert i gommen och trivs fint i det kalkstensmineraliska och silkiga avslutet där frukten också visar ett bra, fästande häng.
Magic Mountain Riesling är ingen av Johannes vingårdsbetecknade toppviner, men visar upp de komplexa kvalitéer som går i hand med familjens motto. Det är ett generöst vin med struktur och finess som ger en välsmakande upplevelse utan att du behöver få yrsel när det är dags att göra bokslut i kassan, dessutom är längden och djupet imponerande för att vara en sådan ung riesling som det är. Vi tackar, tar emot och poppar en till butelj…

90 poäng / Livets Goda

Leitz Rüdesheimer Magic Mountain Riesling Trocken 2014
Nr 70626 (75 cl), 149 kr
Rheingau, Tyskland


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet