Whisky & Bourbon provar en skolbok i grainwhisky - Girvan Patent Still 25 YO

Livets Goda 16 Apr, 2018
Whisky och Bourbon Girvan Distillery ligger i de skotska lågländerna och är ett av världens största whiskydestillerier. Trots det är det få som har provat whisky från Girvan. Det är något som William Grants & Sons vill ändra på och lanserar därför grainwhiskyn Girvan Patent Still 25 yo. Whisky & Bourbon har naturligtvis provat whiskyn och kan konstatera att det är en skolboksuppvisning i grainwhisky.

Vid Girvan Distillery i Skottland produceras grainwhisky, en whiskytyp som görs av spannmål och raffineras i stora automatiserade anläggningar. Whiskyn lagras oftast på bourbonfat i tre år och blandas slutligen med singelmaltwhisky för att sedan säljas i enorma volymer under välkända varumärken. 

Grainwhisky som har lagrats länge är en raritet och har egentligen aldrig buteljerats annat än i små serier. Girvan Patent Still 25 YO är en av de första officiella utgåvorna i Girvans mer än 50-åriga historia, vilket gör den till en mycket sällsynt whisky.

Girvan Patent Still 25 YO levereras i en exklusiv förpackning med samlarpotential och finns tillgänglig på Systembolaget till ett pris av 3 265 kronor.

Whisky & Bourbon om Girvan Patent Still 25 YO
Vi kan snabbt konstatera att denna whisky är smått fenomenal i sin skola, och ett praktexempel på hur bra grainwhisky kan bli, om den behandlas rätt, som i det här fallet. I gomseglet finner vi såväl lakrits, arrak som viol, tillsammans med knalliga muskler och ett kryddigt instick med rik textur. Vidare integreras även syrlig citrusfrukt, polkagrissötma och en floral ton av ljung i kombination med svag sälta, torr tobak, ceder och en hint läder. Denna whisky är behagligt elegant, balanserad och angenäm, med en kraft som är utspridd över hela resan från början till slut, där finishen är lång och timid. En unik och riktigt god whisky således.
95 poäng

Whiskyn finner ni på Systembolaget här >>

Om Girvan 
Girvan byggdes 1963 i en rasande fart. En konflikt gjorde att familjen Grant riskerade att stå utan grainwhisky till sin storsäljande blendwhisky Standfast. Man valde att bygga ett eget destilleri i lilla Girvan, nära kusten i Ayrshire långt nere i lågländerna. I dag omfattar destilleriområdet mer än två miljoner kvadratmeter. I de cirka 50 lagerhusen ligger drygt två miljoner fat och varje dag produceras omkring 100 000 liter whisky. Vid anläggningen tillverkas i huvudsak blendwhiskyn Grants, som är världens tredje mest sålda, och ginmärket Hendrick’s. Dessutom finns ett av Skottlands allra största maltwhiskydestillerier, Ailsa Bay på Girvan.


Kir-Yianni Assyrtiko lanseras den första september

Vin Den 1 september lanseras det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017…
21 Jun, 2018

Snart lanseras Hernö Sipping Gin 2018 med rökiga toner i ett arv från Islay

Whisky och Bourbon Om en vecka lanseras Hernö Sipping Gin 2018 som kommer…
21 Jun, 2018

Inspiration - Cidersorbet

Mat och Restaurang Midsommar närmar sig och en av de självklara komponenterna vid…
21 Jun, 2018

Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter

Mat och Restaurang Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning…
21 Jun, 2018

Citat Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest…
21 Jun, 2018

Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Mat och Restaurang Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att…
20 Jun, 2018

Nespresso lanserar två nya iskaffevarianter samt en smart mjölkskummare

Övrigt Under varma sommardagar kan en iskaffe vara riktigt uppfriskande. Nu…
20 Jun, 2018

Mer svensk kaffe på Finlands nationalarena

Övrigt Publiken på Finlands nationalarena, Hartwall Arena i Helsingfors, kommer att…
20 Jun, 2018

Bisol väljer Lively Wines

Vin Lively Wines är otroligt stolta att presentera det senaste tillskottet…
20 Jun, 2018

Ginger Beer - en nyhet men ändå inte

Whisky och Bourbon Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många…
20 Jun, 2018

Limited Edition i chipshyllan

Övrigt Det är sommar i chipsfabriken och Estrella vill passa på…
20 Jun, 2018

Stad, bad och god mat på Mallorca

Mat och Restaurang Mallorca är ett klassiskt svenskt resmål. Det var hit de…
19 Jun, 2018

Nyhet: Flädertiser - trendiga drinken som utmanar Aperol Spritz på uteserveringarna i sommar

Whisky och Bourbon Nu gör Hallands Fläder och Appletiser gemensam sak, när de…
19 Jun, 2018

De är vidare till dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av…
19 Jun, 2018

Eau de grill - sommarens grilltrend?

Whisky och Bourbon Lagom till Midsommar lanserar Falcon en parfym som doftar grill.…
19 Jun, 2018

Barabells lanserar nyhet - Strawberry White Chocolate.

Övrigt Sveriges mest sålda proteinbar släpper en ny Limited Edition Protein…
19 Jun, 2018

Paul Svensson till Matfestivalen i Skövde för femte gången

Mat och Restaurang Den kände TV-kocken Paul Svensson kommer att gästa Matfestivalen i…
19 Jun, 2018

Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet