Whisky & Bourbon provar en skolbok i grainwhisky - Girvan Patent Still 25 YO

Livets Goda 16 Apr, 2018
Whisky och Bourbon Girvan Distillery ligger i de skotska lågländerna och är ett av världens största whiskydestillerier. Trots det är det få som har provat whisky från Girvan. Det är något som William Grants & Sons vill ändra på och lanserar därför grainwhiskyn Girvan Patent Still 25 yo. Whisky & Bourbon har naturligtvis provat whiskyn och kan konstatera att det är en skolboksuppvisning i grainwhisky.

Vid Girvan Distillery i Skottland produceras grainwhisky, en whiskytyp som görs av spannmål och raffineras i stora automatiserade anläggningar. Whiskyn lagras oftast på bourbonfat i tre år och blandas slutligen med singelmaltwhisky för att sedan säljas i enorma volymer under välkända varumärken. 

Grainwhisky som har lagrats länge är en raritet och har egentligen aldrig buteljerats annat än i små serier. Girvan Patent Still 25 YO är en av de första officiella utgåvorna i Girvans mer än 50-åriga historia, vilket gör den till en mycket sällsynt whisky.

Girvan Patent Still 25 YO levereras i en exklusiv förpackning med samlarpotential och finns tillgänglig på Systembolaget till ett pris av 3 265 kronor.

Whisky & Bourbon om Girvan Patent Still 25 YO
Vi kan snabbt konstatera att denna whisky är smått fenomenal i sin skola, och ett praktexempel på hur bra grainwhisky kan bli, om den behandlas rätt, som i det här fallet. I gomseglet finner vi såväl lakrits, arrak som viol, tillsammans med knalliga muskler och ett kryddigt instick med rik textur. Vidare integreras även syrlig citrusfrukt, polkagrissötma och en floral ton av ljung i kombination med svag sälta, torr tobak, ceder och en hint läder. Denna whisky är behagligt elegant, balanserad och angenäm, med en kraft som är utspridd över hela resan från början till slut, där finishen är lång och timid. En unik och riktigt god whisky således.
95 poäng

Whiskyn finner ni på Systembolaget här >>

Om Girvan 
Girvan byggdes 1963 i en rasande fart. En konflikt gjorde att familjen Grant riskerade att stå utan grainwhisky till sin storsäljande blendwhisky Standfast. Man valde att bygga ett eget destilleri i lilla Girvan, nära kusten i Ayrshire långt nere i lågländerna. I dag omfattar destilleriområdet mer än två miljoner kvadratmeter. I de cirka 50 lagerhusen ligger drygt två miljoner fat och varje dag produceras omkring 100 000 liter whisky. Vid anläggningen tillverkas i huvudsak blendwhiskyn Grants, som är världens tredje mest sålda, och ginmärket Hendrick’s. Dessutom finns ett av Skottlands allra största maltwhiskydestillerier, Ailsa Bay på Girvan.


Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet