Whisky & Bourbon provar en skolbok i grainwhisky - Girvan Patent Still 25 YO

Livets Goda 16 Apr, 2018
Whisky och Bourbon Girvan Distillery ligger i de skotska lågländerna och är ett av världens största whiskydestillerier. Trots det är det få som har provat whisky från Girvan. Det är något som William Grants & Sons vill ändra på och lanserar därför grainwhiskyn Girvan Patent Still 25 yo. Whisky & Bourbon har naturligtvis provat whiskyn och kan konstatera att det är en skolboksuppvisning i grainwhisky.

Vid Girvan Distillery i Skottland produceras grainwhisky, en whiskytyp som görs av spannmål och raffineras i stora automatiserade anläggningar. Whiskyn lagras oftast på bourbonfat i tre år och blandas slutligen med singelmaltwhisky för att sedan säljas i enorma volymer under välkända varumärken. 

Grainwhisky som har lagrats länge är en raritet och har egentligen aldrig buteljerats annat än i små serier. Girvan Patent Still 25 YO är en av de första officiella utgåvorna i Girvans mer än 50-åriga historia, vilket gör den till en mycket sällsynt whisky.

Girvan Patent Still 25 YO levereras i en exklusiv förpackning med samlarpotential och finns tillgänglig på Systembolaget till ett pris av 3 265 kronor.

Whisky & Bourbon om Girvan Patent Still 25 YO
Vi kan snabbt konstatera att denna whisky är smått fenomenal i sin skola, och ett praktexempel på hur bra grainwhisky kan bli, om den behandlas rätt, som i det här fallet. I gomseglet finner vi såväl lakrits, arrak som viol, tillsammans med knalliga muskler och ett kryddigt instick med rik textur. Vidare integreras även syrlig citrusfrukt, polkagrissötma och en floral ton av ljung i kombination med svag sälta, torr tobak, ceder och en hint läder. Denna whisky är behagligt elegant, balanserad och angenäm, med en kraft som är utspridd över hela resan från början till slut, där finishen är lång och timid. En unik och riktigt god whisky således.
95 poäng

Whiskyn finner ni på Systembolaget här >>

Om Girvan 
Girvan byggdes 1963 i en rasande fart. En konflikt gjorde att familjen Grant riskerade att stå utan grainwhisky till sin storsäljande blendwhisky Standfast. Man valde att bygga ett eget destilleri i lilla Girvan, nära kusten i Ayrshire långt nere i lågländerna. I dag omfattar destilleriområdet mer än två miljoner kvadratmeter. I de cirka 50 lagerhusen ligger drygt två miljoner fat och varje dag produceras omkring 100 000 liter whisky. Vid anläggningen tillverkas i huvudsak blendwhiskyn Grants, som är världens tredje mest sålda, och ginmärket Hendrick’s. Dessutom finns ett av Skottlands allra största maltwhiskydestillerier, Ailsa Bay på Girvan.


Weber tar grillning till en ny nivå med nya Pulse-serien – smart teknik som passar innerstadsbalkongen

Övrigt När våren nu äntligen är på väg lanserar Weber sin…
19 Apr, 2018

Imorgon lanseras Fuller’s & Friends Rebirth

Whisky och Bourbon Fuller’s & Friends Rebirth är framtagen tillsammans med bryggeriet Moor…
19 Apr, 2018

Amerikansk burgarkultur och italiensk mattradition möts när Lantmännen Unibake lanserar Italian burger buns

Mat och Restaurang Italiensk matlagning är känd för sin enkelhet och för sina…
19 Apr, 2018

Vårvin från Winefinder - Le Blanc Sec De Suduiraut 2016

Vin Château Suduiraut ligger granne med giganten Château d’Yquem och har…
19 Apr, 2018

BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango

Whisky och Bourbon BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango BrewDog och Brewski…
19 Apr, 2018

Borgogno Barolo 2013

Vin Nu lanserar importören Wineagency Barolo Classico 2013, från vinhuset Borgogno…
19 Apr, 2018

Arla lanserar Sommarmjölk®-produkter och längre sommarbete

Övrigt 60 procent av den svenska befolkningen vill köpa livsmedel som…
19 Apr, 2018

Sorgin och sommarrecept

Whisky och Bourbon Den 20 april lanseras Sorgin i utvalda butiker på Systembolaget.…
18 Apr, 2018

Åbro investerar i en av Sveriges största solcellsanläggningar

Övrigt Åbro Bryggeri kommer under våren att montera en av Sveriges…
18 Apr, 2018

Klassisk sommarresa på Göta Kanal

Övrigt När solen och värmen åter igen svept in över Sverige…
18 Apr, 2018

Fetzer Vineyards – 50 år av hållbar vinproduktion

Vin 1958 köpte Barney och Kathleen Fetzer en 300 hektar stor…
18 Apr, 2018

Inspiration - Proteinrika choklad & jordnötskakor

Mat och Restaurang I detta recept inspireras vi av Better You som har…
18 Apr, 2018

Sockerskatt nu även införd i Storbritannien

Övrigt Sockerskatt på söta drycker har nu införts även i Storbritannien…
18 Apr, 2018

Bollinger R.D. 2004 – ett unikt vin i liten produktion

Vin Den 20 april är det Sverigepremiär för den nya årgången…
18 Apr, 2018

Skapa din egen personliga hjälpreda i köket

Övrigt Till Kenwoods köksmaskiner finns en uppsjö olika köksmaskinstillbehör vilket ger…
18 Apr, 2018

Ny verksamhetsledare på Svenska Ägg – hon siktar på att Sverige ska ha lika många höns som invånare

Övrigt Marie Lönneskog Hogstadius älskar svensk mat i allmänhet och svenska…
18 Apr, 2018

ICA-handlarna publicerar jubileumsbok - 100 bildberättelser om lokalt entreprenörskap och samhällsengagemang

Övrigt 18 april lanseras jubileumsboken Lokala avvikelser kan förekomma – i…
18 Apr, 2018

Ny rapport - ICA-butikerna bidrar med 54 000 jobb

Övrigt Vid ett frukostseminarie idag, den 18 april, presenterar ICA-handlarnas Förbund…
18 Apr, 2018

We & Wine lanserar Tito Zuccardi, toppblend från argentinska Familia Zuccardi

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Apr, 2018

Perrier-Jouët släpper Belle Epoque Blanc de Blancs 2006

Vin Nu lanseras Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2006 som…
17 Apr, 2018
Artikelarkivet