Whisky & Bourbon provar en skolbok i grainwhisky - Girvan Patent Still 25 YO

Livets Goda 16 Apr, 2018
Whisky och Bourbon Girvan Distillery ligger i de skotska lågländerna och är ett av världens största whiskydestillerier. Trots det är det få som har provat whisky från Girvan. Det är något som William Grants & Sons vill ändra på och lanserar därför grainwhiskyn Girvan Patent Still 25 yo. Whisky & Bourbon har naturligtvis provat whiskyn och kan konstatera att det är en skolboksuppvisning i grainwhisky.

Vid Girvan Distillery i Skottland produceras grainwhisky, en whiskytyp som görs av spannmål och raffineras i stora automatiserade anläggningar. Whiskyn lagras oftast på bourbonfat i tre år och blandas slutligen med singelmaltwhisky för att sedan säljas i enorma volymer under välkända varumärken. 

Grainwhisky som har lagrats länge är en raritet och har egentligen aldrig buteljerats annat än i små serier. Girvan Patent Still 25 YO är en av de första officiella utgåvorna i Girvans mer än 50-åriga historia, vilket gör den till en mycket sällsynt whisky.

Girvan Patent Still 25 YO levereras i en exklusiv förpackning med samlarpotential och finns tillgänglig på Systembolaget till ett pris av 3 265 kronor.

Whisky & Bourbon om Girvan Patent Still 25 YO
Vi kan snabbt konstatera att denna whisky är smått fenomenal i sin skola, och ett praktexempel på hur bra grainwhisky kan bli, om den behandlas rätt, som i det här fallet. I gomseglet finner vi såväl lakrits, arrak som viol, tillsammans med knalliga muskler och ett kryddigt instick med rik textur. Vidare integreras även syrlig citrusfrukt, polkagrissötma och en floral ton av ljung i kombination med svag sälta, torr tobak, ceder och en hint läder. Denna whisky är behagligt elegant, balanserad och angenäm, med en kraft som är utspridd över hela resan från början till slut, där finishen är lång och timid. En unik och riktigt god whisky således.
95 poäng

Whiskyn finner ni på Systembolaget här >>

Om Girvan 
Girvan byggdes 1963 i en rasande fart. En konflikt gjorde att familjen Grant riskerade att stå utan grainwhisky till sin storsäljande blendwhisky Standfast. Man valde att bygga ett eget destilleri i lilla Girvan, nära kusten i Ayrshire långt nere i lågländerna. I dag omfattar destilleriområdet mer än två miljoner kvadratmeter. I de cirka 50 lagerhusen ligger drygt två miljoner fat och varje dag produceras omkring 100 000 liter whisky. Vid anläggningen tillverkas i huvudsak blendwhiskyn Grants, som är världens tredje mest sålda, och ginmärket Hendrick’s. Dessutom finns ett av Skottlands allra största maltwhiskydestillerier, Ailsa Bay på Girvan.


MAX bräcker nya rekord som klimatpositiva – och hjälper festivalbesökarna att bli klimathjältar

Övrigt För tredje året i rad fanns MAX på plats på…
15 Aug, 2018

Meny för minskat matsvinn – Gotthards Krog och Martin & Servera i nytt samarbete

Mat och Restaurang – Vi vill fortsätta erbjuda Umeåbor och tillresta på bra,…
15 Aug, 2018

Levert Frères Bourgogne Chardonnay 2017 - Nu i beställningssortimentet

Vin Levert Frères är en av Bourgognes egendomar med anor från…
14 Aug, 2018

Altia i nytt samarbete med Hernö Gin

Whisky och Bourbon Altia blir exklusiv distributör för Hernö Gin. Samarbetsavtalet börjar gälla…
14 Aug, 2018

Mr Voon öppnar en Street Bar

Mat och Restaurang Stockholm får äntligen en riktig asiatisk street bar. Krögaren och…
14 Aug, 2018

Cool cabernet franc från Argentina hos Winefinder

Vin Vinet Serbal Cabernet Franc 2017, från producenten Bodega Atamisque, kommer…
14 Aug, 2018

Würzburger Stein Silvaner ”Grosses Gewächs” 2015 lanseras på Systembolaget

Vin Vingården Stein är en av Tysklands mest berömda och ligger…
14 Aug, 2018

Alvestaglass AB: Försäljningen ökade med 60%under juli jämfört med föregående år

Övrigt Under juli 2018 uppgick försäljningen till 13 221 tkr (8…
14 Aug, 2018

2019 års SMAD resa

Whisky och Bourbon 2011 genomfördes SMADs första skottlandsresa. Då var målet Islay och…
13 Aug, 2018

Hyllad årgång av Château de Beaucastel lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Nyhet i snackshyllan: ’Linsbågar’ och flera nyheter från Estrella

Övrigt För dig som älskar ostbågar men vill ha något nytt…
13 Aug, 2018

Det vita vinet Château de Beaucastel Blanc lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Malta erbjuder en elektrisk blandning av olika sorters mat

Övrigt Den lilla ön är mer än bara spelbranschens huvudsäte –…
10 Aug, 2018

Amaronen som både sticker ut och smälter in på rätt sätt

Vin Amaronevinernas stora popularitet i Sverige har länge varit ett faktum,…
10 Aug, 2018

Sommartorkan - 5 tips om hur du kan stötta bönderna

Övrigt Sommarens torka i Sverige har slagit hårt mot skördarna och…
10 Aug, 2018

Zoégas bjuder på hållbart kaffe på hållbar festival

Övrigt För tredje året i rad bjuds besökarna på hållbart Zoégas…
9 Aug, 2018

Licor 43 breddar sin årliga tävling The Most Passionate Bartender

Whisky och Bourbon Från och med i år bjuds både baristor och bartendrar…
9 Aug, 2018

Bacardi lanserar tropisk rom

Whisky och Bourbon Bacardi lanserar nu en ny mörk rom med toner av…
9 Aug, 2018

Nu öppnas Högberga Bakficka - Vattenverket vid Kottlasjön

Mat och Restaurang Imorgon, fredagen den 10 augusti öppnar Högberga upp sin bakficka;…
9 Aug, 2018

Dunkin Donuts har sålt sin sista munk i Sverige

Övrigt Dunkin Donuts (Coffee & Brands Sweden AB) kommer att auktioneras…
9 Aug, 2018
Artikelarkivet