Hem Vinvärlden En unik genomgång av samtliga Contacto alvarinho, från 2008 till 2017

En unik genomgång av samtliga Contacto alvarinho, från 2008 till 2017

av Livets Goda

2008 var den första årgången av Contacto, ett vin som fått sitt namn efter den teknik som Anselmo Mendes använder i samband med jäsningen. Skalkontakt. Idag återigen en stigande trend i vitvinsvärlden även om den främsta anledningen måhända inte är densamma som förr, att skalkontakten skulle bidra till en tanninstruktur som agerade antioxidant i vinet. Numera löser vinmakare detta med svavel även om det finns regioner som har en fin historik med skalkontaktsviner.

 

Melgaço, sett från Anselmo Mendes första vineri. I horisonten skymtar Spanien.

Just Contacto kombinerar den traditionella tekniken med mer moderna tilltag och det bästa ur två världar möts. Oftast är skalkontakten inte mer än uppåt tio timmar men det räcker för att skänka vinet en annorlunda struktur och ökad fräschhet. Druvans naturligt höga syra bidrar såklart också och tillsammans med skalen så har Anselmo Mendes skapat ett vin med imponerande lagringsförmåga – till ett mer än sympatiskt pris. Frågan är om det finns så många vassare vitviner i Systembolagets fasta sortiment till samma pris, och som har tio år i sig?

I samband med ett besök hos Anselmo Mendes tidigare i år, i Monção e Melgaço, provades ett antal Contacto och med facit i hand så är det onekligen ett vin som är såväl grymt kul att spara några stycken av, utan att det krävs en större investering. Dessutom har Livets Goda fått prova den senaste årgången som i dagarna lanserades på hemmaplan, 2017. Ett vin som för första gången sedan dess start 2008 inte har fått vad det heter, skalkontakt. Anselmo förklarar detta med att årgången inte tillät honom att göra så då druvornas syra var lägre än normalt. Årgången har vissa likheter med den stora 2015 men saknade de stora temperaturskillnaderna mellan natt och dag som säkrar att druvornas syranivå och friskhet bibehålls. Skalkontakt, menade Anselmo, skulle inte göra gott för 2017.

Contacto 2008-2017

2008 Den första årgången av Contacto var 2008:an, ett vin som undertecknad provade första gången i början av 2010. Då ett vin med aromatisk doft och gräsiga undertoner samt pigg, livlig smak. Sju år senare, ett vin som mognat fint utan att för den sakens skull vara på väg utför. Istället har den gräsigheten tonats ner och blivit mer örtig samtidigt som det finns gott om stenfruktstoner i vinet, även en hint av persika. Senast provad, januari 2017. 87 LGP.

2009 Ett helt annat djur än premiärvinet. Här är det betydligt mer solvarm frukt och de tropiska nyanserna tar täten men backas upp av mogna päron och stenkross. Även smakmässigt så är det ett mer koncentrerat vin, dock aldrig på bekostnad av syran. Har ännu flera år i sig och kan nog förtjäna ett högre betyg om ett år eller två. Senast provad, januari 2017. 89 LGP.

2010 En slankare stil som är på sin topp nu även om den bör hålla läget ett par år. Här finns det en hel del gröna äpplen, stenkross, anis och citrustoner. Smaken är svalare med diskret flädernyans, grönt äppleskal, mineralitet och örter.  Senast provad, januari 2017. 87 LGP.

2011 En årgång som passar Anselmos stil, något som visar sig i flera av hans alvarinho-viner. Här möts man av en läcker vitblommighet, ett stänk tropik, sparris och anis. Smaken är ännu generöst fruktig med syran snyggt inlindad. Lime, persika, våta stenar, gröna mandlar och färska örter. Ingen brådska med att dricka denna som mycket väl kan utveckla ett ytterligare djup. Senast provad, januari 2017. 89 LGP

2012 Den varma årgången avslöjas i den lätt tropiska doften som ändå lyckas vara åt det strama hållet till, sannolikt tack vare mineraliteten som minner om nyregnade stenar. Det finns även ett läckert drag av fänkål och syren i bouqueten. Smaken är den mest koncentrerade bredvid 2015 men har inte samma knivskarpa precision i syran. Frukten däremot, indikerar många års utveckling. Utrusta dig med tålamod och du lär bli belönad om tre-fyra år. Senast provad, januari 2017. 90 LGP

2013 Ett vin som inte har kraften som tolvan men som istället bygger sin existens på finess. Dessutom har det åldrats med behag och passar de som uppskattar viner med mineralitetsfokus. I bouqueten stenfrukter, limeskal, stenkross, anis och örter. Smaken är snyggt slank med toner av modellera, päron, lime och fänkål. Har faktiskt fått ett större djup i smaken än vad den indikerade i sin ungdom. Senast provad, januari 2017. 88 LGP  

2014 En årgång som bjuder på en del tropiska undertoner, persika och aprikos. Här finns även en viss blommighet som dock tonats ned något med ålder. I gommen en ganska fyllig Contacto som bjuder på stenfrukter, gräsighet, grapefrukt, aprikos och en limeliknande syra. Känns inte som ett av de mest långlivade men lär ändå utvecklas fram till 2021-2022. Senast provad, januari 2017. 89 LGP

2015 ”2015 är den främsta årgången jag arbetat med i regionen. Visserligen ett torrt år och i augusti blev dagarna riktigt varma. Men det var kallt om natten. Som mest noterade jag en differens på 23 C mellan natt och dag i slutet av månaden! Regn vid rätt tillfällen hjälpte dessutom till att öka sockernivåerna. Ett perfekt år.” Orden är Anselmos och det är ara att inse, den som köpte på sig av årgången kan skatta sig lycklig. Härlig täthet i doften, svalt tropisk och diskret blommig. Smaken har en precision och struktur som skvallrar om ett perfekt år och syran tillsammans med den strama men generösa frukten indikerar ett långt liv. Utan tvekan den främsta sedan 2012 men också ett bättre vin. Att man kunnat plocka upp denna för 119 kronor är fantastiskt. Senast provad, augusti 2017. 91 LGP

2016 Årgången som just nu återfinns på hyllorna och som börjar hitta hem efter en initial något bångstyrig karaktär. Och det är en fin uppföljare till den stora 2015. Här är stilen fint stenfruktig, diskret blommig, gräsig och med läckra toner av vit persika. Smaken är något svalare än året innan, syran pigg och det är mer mineralitet än frukt. Stramt och snyggt i örtig stil. Bör åldras väl. Senast provad, augusti 2017. 89 LGP

2017 Ett tankprov. Naturligtvis svårt att så tidigt bedöma ett vin som dessutom vid provningstillfället inte var buteljerat. Likväl, detta är en något annorlunda Contacto. Dels på grund av den uteblivna skalkontakten men även för sin mer tropiska rikedom och annorlunda syra som först blir tydlig i eftersmaken. Här finns det gott om persika, ananas men även lime och våta stenar. Smaken är närmast gräddig i sin struktur och det är inte den omedelbara uppfriskande syran som man är van vid. Trots det, vinet är riktigt gott och det ska onekligen bli spännande att se vilken framtid det har. Senast provad, november 2017. I dagsläget, 88 LGP

Anselmo förklarar skillnaderna mellan olika typer av skiffer.

Contacto hör hemma i den mest nordliga underregionen av Vinho Verde, Monção e Melgaço som gränsar till Spanien. Här regerar alvarinho, en druva som även återfinns på den andra sidan av gränsen men då under namnet albariño. Förutom den gröna alvarinho så är det två blå druvsorter som odlas i subregionen, vinhão och alvarelhão. Och få, om ens någon, har i samma utsträckning vigt sin vinmakarkarriär till den högkvalitativa alvarinho som Anselmo Mendes som under närmre 20 års tid har studerat druvans jästsorter, experimenterat med gamla produktionsmetoder och samtidigt infört nya tekniker.

Just skalkontakten är ett återkommande tema och i sina två toppviner Curtimenta och Tempo så tar han det några steg längre där den senare har flera månaders kontakt (och är ett så kallat orange vin). Ett par viner lagras i fransk ek, modell 400-litersfat, andra i ståltank. Ett av hans senaste experiment, ett mycket lyckat sådant, är Expressões alvarinho. Här mäter han syrenivån i fatet och när den är mycket låg så görs en försiktig omrörning. Allt för att behålla druvans skärpa och inte tillåta en för krämig karaktär som dessutom inte uppmuntrar till längre lagring. Och det är just detta som Anselmo vill bevisa med sina viner, att de är njutbara unga men att de även kan lagras, vissa i mer än 15 års tid. Dags att börja lägga undan några Contacto varje år?

Importör i Sverige: Stellan Kramer. Länk till nuvarande årgång, klicka här.

[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/anselmo-mendes-rodvinsprojekt-i-moncao-e-melgaco-pardusco-prvt]

RELATERAD LÄSNING