Enkla men goda julgodisar med whiskysting

Livets Goda 7 Dec, 2017
Whisky och Bourbon Glen Grants 12-åriga Speyside-whisky lanserades i somras i Systembolagets ordinarie sortiment. Whiskyn är smakrik och mjuk, med fruktigt milda aromer. Inför jul har Glen Grant tagit fram tre klassiska sötsaksrecept som innehåller whisky. Det är lite roligare och vuxnare varianter av den klassiska kolan, sylten och jultryffeln enligt kokboksförfattarinnan Eleonora von Essen.

December är en månad fylld av julbak och fikamys. Vi bakar gärna pepparkakor, lussebullar, kola, knäck och tryffel medan vi dricker glögg och julmust. För en ny touch på de klassiska julsmakerna har Glen Grant låtit kokboksförfattarinnan Eleonora von Essen experimentera med deras senaste whisky; Glen Grant 12 år. Hon har valt att laga tre julgodisfavoriter på whisky. De nya godisrecepten passar vuxnas smaklökar fint och är ett gott tilltugg till adventswhiskyn eller glöggen.    

 - Godiset jag har tagit fram är för de vuxna vid fikabordet och innehåller mer mogna och intensiva smaker. Glen Grants 12-åriga passar jättebra i de här recepten och ger tryffeln, sylten och kolan det där lilla extra stinget, säger Eleonora von Essen.

Glen Grant 12 YO (43%) har artikelnummer 473 och kostar 379 kr för 70 cl.

Whiskytryffel med kaffe och apelsin
ca 16 st

100 g mörk choklad
¾ dl grädde
1 tsk snabbkaffepulver
25 g rumstempererat smör
3 cl Glen Grant 12 YO

Till garnering:
100 g smält mörk choklad, kanderade apelsinskal, finhackade (eller fint rivet skal av en tvättad apelsin)

Finhacka chokladen. Koka upp grädden tillsammans med snabbkaffepulvret. Ta av kastrullen från värmen och häll i chokladen, rör tills allt smält. Rör i smöret och sedan whiskyn. Häll smeten i en liten form och ställ i kylen att stelna. Rulla smeten till kulor. Doppa dem i smält choklad och garnera varje tryffel med några finhackade bitar kanderad apelsin eller finrivet apelsinskal. Ställ i kylen att stelna.

Björnbärssylt med whisky och vanilj
1 liten burk

250 g frysta björnbär
1 dl mörkt muscavadosocker
1 dl strösocker
3 cl Glen Grant 12 YO
1 tsk vaniljpulver
½ msk pressad citron

Till servering:
pepparkakor
ädelost

Lägg allt utom citronsaften i en kastrull och låt koka under lock i 10 minuter. Mosa bären lite med en gaffel och koka utan lock i ytterligare 15–20 minuter eller tills sylten fått en härligt tjock konsistens (den stelnar ytterligare något i kylen). Ta av från värmen och rör i pressad citron. Häll upp på väl rengjorda burkar och kyl. Lägg krämig ädelost på pepparkakor och toppa med en klick sylt.

Kola med brynt smör och whisky
ca 50 st

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
5 cl Glen Grant 12 YO
1 tsk vaniljsocker
½ tsk flingsalt

Bryn smöret i en tjockbottnad gryta tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Rör i vispgrädde, socker, sirap, whisky och vaniljsocker och rör om. Koka i ca 10–15 minuter eller tills smeten når en temperatur av ca 125 grader. Rör om då och då, men inte för ofta. Gör ett kulprov i kallt vatten för att testa konsistensen om du inte har termometer eller känner dig osäker.

Häll smeten i en liten form klädd med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i ca 5 minuter och strö sedan över flingsalt. Låt stelna helt och skär i fina bitar med varm, lätt oljad kniv.


Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet