Enzo Boglietti: chardonnay & dolcetto

Niklas Jörgensen 2 Jan, 2018
Vin Två nyheter som lanseras den 3 januari i beställningssortimentet är Boglietti’s Dolcetto d’Alba samt en Langhe chardonnay, bägge från den fina 2016-årgången. Egendomen som främst vunnit respekt för sina Barolo, Brunate inte minst, har en relativt kort historia. Och en aningen udda bakgrund som.....mjölkbönder.

1991 startade Enzo Boglietti upp kommersiellt, som vinbönder, och lämnade en krisande mejeribransch där de inte såg någon möjlighet att prismässigt kunna konkurrera med utländska företag. Det fanns ett par vingårdar inom familjen i La Morra och dessa totalt tre hektar lade grunden för firman som idag är uppe på 22 hektar och en årsproduktion närmre 100,000 flaskor. Enzo och Gianni Boglietti delar på ansvaret där den tidigare har ansvaret för källaren medan Gianni basar över vingårdsarbetet. Från och med skörden 2017 är man dessutom ekologiskt certifierade men tidigare årgångar har även de behandlats på samma vis.

Livets Goda har provat två viner ur Boglietti-portföljens lägre prissegment, en chardonnay samt en dolcetto d’Alba.

2016 Langhe chardonnay, Enzo Boglietti Ett vin som mestadels lagrats i ståltank men där en femtedel legat i använda franska ekfat. Ingen tillsatt jäst utan fermenteringen är naturlig. Här möts man av en relativt gul färg och en ungdomlig, initialt generös doft. Tropiska nyanser samsas med gul frukt, ett stänk blommighet, tändsticksplån, våt jord och en näve torkade örter. Med luft tonas fruktigheten ner något och mineraliteten får mer svängrum - men visst är det gott om chardonnaymarkörer. I gommen en sval men ändå småfluffig gul frukt, tydlig mineralitet, solmogna citrusfrukter och den tropiska nyansen i doften spelar blott en sidoroll i smaken. Det dyker även upp en ton av cantaloupemelon. Torrt, pigg syra och viss intensitet i den rena eftersmaken. God idag men lär bli än bättre med ett eller två år i flaska. En mer än godkänd chardonnay även om det måhända saknas lite finess.

Livets Goda-bedömningen: 88 LGP

2016 Dolcetto d’Alba, Enzo Boglietti Härligt seriös, denna dolcetto som hämtas från tre olika lägen (La Morra, Roddino och Sinio). Cirka nio månaders lagring, först i ståltank och sedan även i använda franska ekfat. Här möts vi av en ung, tät färg men doften är inte alls sådär bläckig som dolcetto lätt kan uppfattas. Färska blåbär, plommon och körsbär samsas med örter, blomjord och en diskret violton. Med luft blir jordigheten än mer framträdande och skänker vinet ytterligare djup. Smaken uppvisar en skön saftighet och den solmogna frukten upplevs något mörkare än i doften. Ger ändå ett svalt intryck och det blir aldrig klumpigt. Här finns mineraliteten, örterna och en lakritsrotnyans. Tanninerna är silkiga men markerar ändå till viss del sin närvaro och syran är sådär lite blodapelsinaktig. Eftersmaken skönt blåbärig och mineralitetsdriven. Här finns det defintivt ’stuffing’ för några års utveckling men frågan är ju alltid hur man föredrar sin dolcetto?

Livets Goda-bedömningen: 89 LGP

Langhe chardonnay kostar 169 kronor och dolcetto d’Alba 179 kronor. Bägge släpps den 3 januari. Importör är O.Wines and Spirits AB.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet