Erik Hammar är vinnare av Sveriges Mästerkock 2018

Livets Goda 5 Apr, 2018
Mat och Restaurang För åttonde året i rad har talangfulla hemmakockar utmanat varandra och utsatts för hårda prov av juryn i mästerkocksköket. Nu står det klart att Erik Hammar tar hem titeln som Sveriges Mästerkock 2018 och släpper därmed sin första kokbok: Min franska matresa.

Erik Hammar har under säsongen imponerat på juryn med matlagning av hög klass och spännande smaker och får som en del av vinsten släppa en egen kokbok, Min franska matresa. I boken har Erik samlat sina bästa recept, allt från franska klassiker i ny tappning till Eriks egna favoriter och recept från programmet. Boken är indelad efter olika regioner i Frankrike och till varje recept finns ett dryckestips.

- Frankrike är ett moderkök för mig och för en stor del av den moderna matlagningen. Jag har varit i Frankrike ett flertal gånger och vuxit upp som springpojke och servitör på franska krogar. Det franska köket har även en otrolig bredd som jag tyckte var intressant att bjuda på, och de olika regionerna går ihop väldigt bra med vinsammanhanget. Den här boken förklarar lite hur jag resonerar med mat och dryck på ett enkelt sätt med geografi och Frankrike i fokus, säger Erik själv om boken.

I Min franska matresa  får vi följa med Erik på en resa genom Frankrike, från Alsace i norr via Normandie och Bourgogne till Bordeaux och Provence i söder. Missa inte Eriks personliga favorit, svampsoppa med portvin och tryffel från Bourgogne-kapitlet. Andra recept som hittas i boken är bland annat röding med ängssyra och sotad purjolök, helstekt renfilé med jordärtskocka, kantareller, lingon och portvinssky och en klassisk fransk efterrätt - tarte tatin, serverad med calvadosgrädde.


Erik Hammar
, 31, är vinnare av Sveriges Mästerkock 2018. Erik är uppväxt och bor i centrala Stockholm. Som 18-åring började han jobba som nisse på restaurang där intresset och kunskapen kring både mat och vin växte fram. Tidigare jobbade han som marknadsanalytiker, men nu satsar han helhjärtat på matlagningen.


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet