Erik Hammar är vinnare av Sveriges Mästerkock 2018

Livets Goda 5 Apr, 2018
Mat och Restaurang För åttonde året i rad har talangfulla hemmakockar utmanat varandra och utsatts för hårda prov av juryn i mästerkocksköket. Nu står det klart att Erik Hammar tar hem titeln som Sveriges Mästerkock 2018 och släpper därmed sin första kokbok: Min franska matresa.

Erik Hammar har under säsongen imponerat på juryn med matlagning av hög klass och spännande smaker och får som en del av vinsten släppa en egen kokbok, Min franska matresa. I boken har Erik samlat sina bästa recept, allt från franska klassiker i ny tappning till Eriks egna favoriter och recept från programmet. Boken är indelad efter olika regioner i Frankrike och till varje recept finns ett dryckestips.

- Frankrike är ett moderkök för mig och för en stor del av den moderna matlagningen. Jag har varit i Frankrike ett flertal gånger och vuxit upp som springpojke och servitör på franska krogar. Det franska köket har även en otrolig bredd som jag tyckte var intressant att bjuda på, och de olika regionerna går ihop väldigt bra med vinsammanhanget. Den här boken förklarar lite hur jag resonerar med mat och dryck på ett enkelt sätt med geografi och Frankrike i fokus, säger Erik själv om boken.

I Min franska matresa  får vi följa med Erik på en resa genom Frankrike, från Alsace i norr via Normandie och Bourgogne till Bordeaux och Provence i söder. Missa inte Eriks personliga favorit, svampsoppa med portvin och tryffel från Bourgogne-kapitlet. Andra recept som hittas i boken är bland annat röding med ängssyra och sotad purjolök, helstekt renfilé med jordärtskocka, kantareller, lingon och portvinssky och en klassisk fransk efterrätt - tarte tatin, serverad med calvadosgrädde.


Erik Hammar
, 31, är vinnare av Sveriges Mästerkock 2018. Erik är uppväxt och bor i centrala Stockholm. Som 18-åring började han jobba som nisse på restaurang där intresset och kunskapen kring både mat och vin växte fram. Tidigare jobbade han som marknadsanalytiker, men nu satsar han helhjärtat på matlagningen.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet