Fem tips från Fazer för en mer hållbar jul

Livets Goda 6 Dec, 2017
Övrigt Julen är en av årets största mathögtider. Därför är det viktigt att tänka till när det kommer till inköp och att göra medvetna val. I år nådde Fazer sitt mål om att all choklad som tillverkas består av 100 % ansvarsfullt producerad och spårbar kakao, vilket underlättar för konsumenter att göra ett gott val när det kommer till julchokladen. I samband med denna milstolpe tipsar Fazer om andra hållbara val för julbordet.

- Julen är en tid då vi lägger ned mycket tid, pengar och omtanke på att skapa en perfekt högtid. Att vi nu har nått målet att kunna erbjuda 100 % ansvarsfullt producerad och spårbar kakao i vår choklad - något som vi vet att konsumenter efterfrågar – är ett steg i rätt riktning för en mer hållbar jul. Vi vill därför också passa på att tipsa om andra saker som kan göra julmaten lite mer hållbar, säger Mariana Granström, hållbarhetsansvarig på Fazer i Sverige.

Julen är mer än bara choklad. För den som vill ta ett större grepp än dessertbordet finns det fler val att göra när det kommer till julens godsaker. Marianas ytterligare tips för ett mer hållbart julbord:

1. Fler gröna alternativ
En bra huvudregel är att se till att fylla julbordet med så många gröna inslag som möjligt. Våga skapa nya mattraditioner och ät helt grönt på julafton, eller ersätt några rätter med vegetariska alternativ. Fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Vid buffé kan man gott minska portionerna – tänk inte att störst julbord vinner.

2. Hållbar fisk
När det kommer till fisken så skippa den utrotningshotade ålen, även odlad. Håll dig till MSC-och KRAV märkt fisk så är du säker på att den är schysst. Klassiker som sill och ansjovis kan du äta utan dåligt samvete. Titta gärna på WWF’s fiskeguide för hur du ska tänka.

3. Resterna
Julens festligheter innebär matrester, kartonger, flaskor och burkar, och säkerligen lite elektronik som behöver återvinnas. Sortera och återvinn, och se till att ta vara på julmaten. De senaste årens ökade medvetenhet kring matsvinn gör också att det finns mängder av recept tillgängligt för den som vill göra nya rätter av julmaten.

4. Chokladen
Chokladen är viktig för oss under juletider och även här finns det flera goda val att göra. En bra väg är att läsa på om olika märkningar och innehåll. Det finns många märkningar kopplade till produktionen. Fazer köper UTZ, Rainforest Alliance- och Fairtrade Cocoa Programme-certifierad kakao, samt kakao genom direkta hållbarhetsprogram för att stötta de odlare som inte är certifierade av olika anledningar 2017 nådde Fazer målet att all choklad består av 100 % hållbar och spårbar kakao.

5. Brödet
Även om brödet inte står i fokus på julbordet så är skinksmörgåsen med senap, dopp i grytan, och vörtbrödet givna inslag för många svenskar under juldagarna. Brödet är också någonting som du kan göra om till en helt annan rätt, även om det har några dagar på nacken, inte minst som ett perfekt komplement till andra rester. Exempelvis göra crostini eller krutonger av de överblivna skivorna, eller varför inte en grönkålspesto gjord på rostade brödsmulor och resterna av grönkålen?


Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018

Nej, Ginger Beer är inte en öl

Whisky och Bourbon Denna vecka avslutar vi fyra myter om Ginger Beer. Först…
18 Jun, 2018

Till midsommar vill vi äta svenskt

Övrigt En ny Sifoundersökning* visar att åtta av tio tycker att…
18 Jun, 2018

McDonald’s bjuder in till fotbollsfest under VM

Övrigt Äntligen har fotbolls-VM i Ryssland 2018 sparkat igång. Nu kan…
15 Jun, 2018

Pontus in the Air förstärker utbudet ytterligare – öppnar upp för möten på internationell mark

Mat och Restaurang Pontus in the Air är den första restaurangen att erbjuda…
15 Jun, 2018

Hallonlakritssnus – ny upplaga av Small batch lanseras

Övrigt I dag lanserar Swedish Match ett snus smaksatt med hallon,…
15 Jun, 2018

Ny bred satsning mot övergödning

Övrigt Under 2018 påbörjar vi en satsning för att stärka det…
15 Jun, 2018

Espressomartini

Övrigt Här kommer ett inspirerande recept från Löfbergs på hur du…
14 Jun, 2018

Elsa Billgren är årets designer för Alexandre Bonnet

Vin För femte året i rad genomför champagnehuset Alexandre Bonnet ett…
14 Jun, 2018

Zetas grundare fick kunglig medalj

Övrigt Fernando Di Luca, grundare av det italienska varumärket Zeta, fick…
14 Jun, 2018

Purity Vodka-världens mest prisbelönta vodka

Whisky och Bourbon Purity Vodka har vunnit flest guldmedaljer i internationella dryckestävlingar genom…
14 Jun, 2018

Readly satsar på tillväxt – rekryterar ny Chief Growth Officer

Övrigt Magasinappen Readly fortsätter sin tillväxtresa med en nyckelrekrytering. Robert Kviby,…
14 Jun, 2018

Vin från Amaronespecialisten Tedeschi i lager hos Winefinder

Vin Tedeschi Capitel San Rocco Ripasso 2016 finns nu i lager…
14 Jun, 2018

Grand Hôtel rustar för fotbollsfest

Vin Den 14 juni börjar Fotbolls-VM och nytt för i år…
13 Jun, 2018

Nyhet från anrika Dopff au Moulin - Riesling Cuvée Europe 2017

Vin När Dopff au Moulins Riesling serverades på Europeiska Unionens första…
13 Jun, 2018

Baileys lanserar en glassbil för vuxna – åker på turné i Sverige och Danmark

Övrigt Sommaren närmar sig och för att inleda den så lanserar…
13 Jun, 2018

Anrikt skånskt destilleri lanserar Åhus Akvavit

Whisky och Bourbon Skånska Åhus var länge centrum för svensk akvavit. Med lanseringen…
13 Jun, 2018

Lars Appelqvist en av Sveriges mest hållbara ledare

Övrigt Idag presenterades finalisterna till priset Hållbart Ledarskap 2018. Kafferosteriet Löfbergs…
13 Jun, 2018
Artikelarkivet