Fem tips från Fazer för en mer hållbar jul

Livets Goda 6 Dec, 2017
Övrigt Julen är en av årets största mathögtider. Därför är det viktigt att tänka till när det kommer till inköp och att göra medvetna val. I år nådde Fazer sitt mål om att all choklad som tillverkas består av 100 % ansvarsfullt producerad och spårbar kakao, vilket underlättar för konsumenter att göra ett gott val när det kommer till julchokladen. I samband med denna milstolpe tipsar Fazer om andra hållbara val för julbordet.

- Julen är en tid då vi lägger ned mycket tid, pengar och omtanke på att skapa en perfekt högtid. Att vi nu har nått målet att kunna erbjuda 100 % ansvarsfullt producerad och spårbar kakao i vår choklad - något som vi vet att konsumenter efterfrågar – är ett steg i rätt riktning för en mer hållbar jul. Vi vill därför också passa på att tipsa om andra saker som kan göra julmaten lite mer hållbar, säger Mariana Granström, hållbarhetsansvarig på Fazer i Sverige.

Julen är mer än bara choklad. För den som vill ta ett större grepp än dessertbordet finns det fler val att göra när det kommer till julens godsaker. Marianas ytterligare tips för ett mer hållbart julbord:

1. Fler gröna alternativ
En bra huvudregel är att se till att fylla julbordet med så många gröna inslag som möjligt. Våga skapa nya mattraditioner och ät helt grönt på julafton, eller ersätt några rätter med vegetariska alternativ. Fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Vid buffé kan man gott minska portionerna – tänk inte att störst julbord vinner.

2. Hållbar fisk
När det kommer till fisken så skippa den utrotningshotade ålen, även odlad. Håll dig till MSC-och KRAV märkt fisk så är du säker på att den är schysst. Klassiker som sill och ansjovis kan du äta utan dåligt samvete. Titta gärna på WWF’s fiskeguide för hur du ska tänka.

3. Resterna
Julens festligheter innebär matrester, kartonger, flaskor och burkar, och säkerligen lite elektronik som behöver återvinnas. Sortera och återvinn, och se till att ta vara på julmaten. De senaste årens ökade medvetenhet kring matsvinn gör också att det finns mängder av recept tillgängligt för den som vill göra nya rätter av julmaten.

4. Chokladen
Chokladen är viktig för oss under juletider och även här finns det flera goda val att göra. En bra väg är att läsa på om olika märkningar och innehåll. Det finns många märkningar kopplade till produktionen. Fazer köper UTZ, Rainforest Alliance- och Fairtrade Cocoa Programme-certifierad kakao, samt kakao genom direkta hållbarhetsprogram för att stötta de odlare som inte är certifierade av olika anledningar 2017 nådde Fazer målet att all choklad består av 100 % hållbar och spårbar kakao.

5. Brödet
Även om brödet inte står i fokus på julbordet så är skinksmörgåsen med senap, dopp i grytan, och vörtbrödet givna inslag för många svenskar under juldagarna. Brödet är också någonting som du kan göra om till en helt annan rätt, även om det har några dagar på nacken, inte minst som ett perfekt komplement till andra rester. Exempelvis göra crostini eller krutonger av de överblivna skivorna, eller varför inte en grönkålspesto gjord på rostade brödsmulor och resterna av grönkålen?


Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet