Fem tips från Fazer för en mer hållbar jul

Livets Goda 6 Dec, 2017
Övrigt Julen är en av årets största mathögtider. Därför är det viktigt att tänka till när det kommer till inköp och att göra medvetna val. I år nådde Fazer sitt mål om att all choklad som tillverkas består av 100 % ansvarsfullt producerad och spårbar kakao, vilket underlättar för konsumenter att göra ett gott val när det kommer till julchokladen. I samband med denna milstolpe tipsar Fazer om andra hållbara val för julbordet.

- Julen är en tid då vi lägger ned mycket tid, pengar och omtanke på att skapa en perfekt högtid. Att vi nu har nått målet att kunna erbjuda 100 % ansvarsfullt producerad och spårbar kakao i vår choklad - något som vi vet att konsumenter efterfrågar – är ett steg i rätt riktning för en mer hållbar jul. Vi vill därför också passa på att tipsa om andra saker som kan göra julmaten lite mer hållbar, säger Mariana Granström, hållbarhetsansvarig på Fazer i Sverige.

Julen är mer än bara choklad. För den som vill ta ett större grepp än dessertbordet finns det fler val att göra när det kommer till julens godsaker. Marianas ytterligare tips för ett mer hållbart julbord:

1. Fler gröna alternativ
En bra huvudregel är att se till att fylla julbordet med så många gröna inslag som möjligt. Våga skapa nya mattraditioner och ät helt grönt på julafton, eller ersätt några rätter med vegetariska alternativ. Fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Vid buffé kan man gott minska portionerna – tänk inte att störst julbord vinner.

2. Hållbar fisk
När det kommer till fisken så skippa den utrotningshotade ålen, även odlad. Håll dig till MSC-och KRAV märkt fisk så är du säker på att den är schysst. Klassiker som sill och ansjovis kan du äta utan dåligt samvete. Titta gärna på WWF’s fiskeguide för hur du ska tänka.

3. Resterna
Julens festligheter innebär matrester, kartonger, flaskor och burkar, och säkerligen lite elektronik som behöver återvinnas. Sortera och återvinn, och se till att ta vara på julmaten. De senaste årens ökade medvetenhet kring matsvinn gör också att det finns mängder av recept tillgängligt för den som vill göra nya rätter av julmaten.

4. Chokladen
Chokladen är viktig för oss under juletider och även här finns det flera goda val att göra. En bra väg är att läsa på om olika märkningar och innehåll. Det finns många märkningar kopplade till produktionen. Fazer köper UTZ, Rainforest Alliance- och Fairtrade Cocoa Programme-certifierad kakao, samt kakao genom direkta hållbarhetsprogram för att stötta de odlare som inte är certifierade av olika anledningar 2017 nådde Fazer målet att all choklad består av 100 % hållbar och spårbar kakao.

5. Brödet
Även om brödet inte står i fokus på julbordet så är skinksmörgåsen med senap, dopp i grytan, och vörtbrödet givna inslag för många svenskar under juldagarna. Brödet är också någonting som du kan göra om till en helt annan rätt, även om det har några dagar på nacken, inte minst som ett perfekt komplement till andra rester. Exempelvis göra crostini eller krutonger av de överblivna skivorna, eller varför inte en grönkålspesto gjord på rostade brödsmulor och resterna av grönkålen?


McVegan först ut när McDonald’s väljer vegoburgare från Anamma

Mat och Restaurang McDonald’s Food Team har tillsammans med Anamma, ett varumärke inom…
12 Dec, 2017

Lagom till jul öppnar Baileys Treat Factory upp dörrarna - nu släpps biljetterna

Övrigt Nu till helgen öppnar Baileys Treat Factory - en julgodisfabrik…
12 Dec, 2017

Astar och Scandic inleder ett samarbete för att råda bot på kockbristen

Mat och Restaurang Tillsammans med Arbetsförmedlingen startas en ny gemensam arbetsmarknadsutbildning där målet…
12 Dec, 2017

Hemköp klimatkompenserar hemleveranser

Mat och Restaurang Som första svenska dagligvaruaktör klimatkompenserar nu Hemköp sina leveranser från…
12 Dec, 2017

Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster…
11 Dec, 2017

Napolitansk pizza är kulturarv

Mat och Restaurang Nu står det klart; konsten att baka napolitansk pizza är…
11 Dec, 2017

Scans julskinkor hamnar på första- och andraplats i Aftonbladets årliga julskinketest

Mat och Restaurang Bland totalt 18 testade julskinkor är Scan Gourmet Julskinka den…
11 Dec, 2017

Ny restaurang med livescen på Dramaten

Mat och Restaurang I Dramatens gamla biljettkontor öppnar fredagen den 15 december Dramatenbaren.…
11 Dec, 2017

Coop erbjuder svenskt kvalitetskött från Ölanda Säteri

Mat och Restaurang Svenska konsumenter väljer gärna svenskt kött. Nu kommer Coop tillsammans…
11 Dec, 2017

Så satsar Clarion Hotel och Marcus Samuelsson på sin restaurangpersonal

Mat och Restaurang Clarion Hotel och By Marcus Samuelsson™ stärker sin position som…
11 Dec, 2017

Taittinger Brut Réserve blev årets utvalda champagne till Nobelbanketten

Vin Det anrika champagnehuset Taittinger tilldelades den stora äran att förse…
11 Dec, 2017

Plantation 20th Anniversary XO

Whisky och Bourbon När Alexandre Gabriel som 22-åring började arbeta med en av…
8 Dec, 2017

Bangkoks Michelinguide lyfter Thailands turism

Mat och Restaurang Bangkoks mat- och dryckesscen är välkänd, och i går fick…
8 Dec, 2017

Inga idéer för helgens matlagning? - Låt dig inspireras av Livets Godas egengjorda recept

Mat och Restaurang Ibland går man tom på idéer när det gäller matlagning…
30 Nov, 2017

Don Melchor 2015 - "En av de bästa årgångarna i mitt liv"

Vin Från och med den 5 december finns 15 lådor á…
8 Dec, 2017

Glenmorangies innovativa arbete belönas med tre hållbarhetsutmärkelser

Whisky och Bourbon Under november belönades Glenmorangie trefaldigt för sitt initiativ och engagemang…
8 Dec, 2017

Sayan Isaksson smygöppnar nytt kök i Teatern

Mat och Restaurang Idag öppnar ett nytt kök i Teatern i Ringen centrum.…
8 Dec, 2017

Världspremiären för Bollinger La Grande Année Rosé 2007 sker i Sverige

Vin Som första land i världen sker lanseringen av Bollinger La…
8 Dec, 2017

Mikrobryggeri skapar unika möjligheter

Whisky och Bourbon Snart är det klart för den första ölbrygden i mikrobryggeriet,…
7 Dec, 2017

O’Learys får nytt utseende – som en del av ny varumärkesstrategi

Mat och Restaurang Nu uppdaterar restaurang- och sportbarskedjan O’Learys sin grafiska profil, vilket…
7 Dec, 2017
Artikelarkivet