Filip Fastén lagar mat till Mariestads Islagrad Rothpils - den sista ölen i serien

Livets Goda 16 Apr, 2018
Whisky och Bourbon Mariestads Islagrad Rothpils är den åttonde och sista utgåvan i Mariestads limiterade serie öl. Smakresans destination, som nåddes med historiska flygplanet DC-3:an Daisy, och inspirationen till ölen är Berlin, staden där Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons utbildade sig till bryggmästare och upptäckte sin passion för öl. Till denna öl har Filip Fastén, Årets Krögare 2018 enligt oss på Livets Goda och som i år tilldelades en stjärna i guide Michelin för sin restaurang Agrikultur som han driver med Joel Åhlin och Pelle Thunström, återigen tagit fram en rätt som matchar perfekt.



- Till Rothpils har jag skapat en svensk klassiker, köttbullar med ättiksgurka, fast i modern tappning där bakad rotselleri ersätter de traditionella köttbullarna. Islagrad Rothpils är en pilsner, och därför passar det bra att väga upp beskan i ölen med feta runda umamitoner, i detta fall rotsellerin, och med ättiksgurka som bryter av de rostade smakerna, säger Filip.

Askbakad rotselleri kryddad med sesamfrön & grönpeppar (4 pers)
Recept av Filip Fastén
Serveras med fiskbuljong, ättiksgurka samt romstuvad lök

Rotselleri
1 rotselleri
2 msk rostade malda sesamfrön
1 msk brynt smör
4 kryddmått grönpeppar
salt

Tänd grillen/vedugnen. Linda in rotsellerin i ugnsfolie, baka i aska tills den är genommjuk (ca 2-3h beroende på storlek) Skär ner rotsellerin i tjocka skivor och skär sedan ut mitten av rotsellerin. Pensla med brynt smör, krydda med grönpeppar och sesamfrön.

Svart vitlökskräm
2 gula lökar
30 g svart vitlök
2 msk grädde

Skala lökarna och stek mjuka i smör. Tillsätt svart vitlök och svetta med grädden i 10 min. Mixa slät och smaka av med salt.

Ättiksgurka
2 gurkor
1 dl ättika
1 dl socker
2 dl vatten
20 g torkad krondill

Skiva gurkorna tunna. Koka upp krondill, ättika och socker. Tillsätt vatten och låt svalna ner. Sila av krondill och lägg
ner gurkorna, låt ligga i minst 1h och sila av ättikslagen innan serveringen.

Romstuvad lök
200 g torskrom
4 silverlökar
1 krm muskotnöt
2 msk smör
salt
citron

Skala löken och skiva tunt. Svetta i en kastrull med lite olja och smör tills den är gyllenbrun och genommjuk. Dela ner torsk romen i bitar och stek i en het stekpanna. Mixa sedan slät, blanda med löken och smaka av med salt/citron

Fiskfond
2 kg fiskben
200 g stjälkselleri
200 g gul lök
200 g morot
200 g rotselleri
salt
citron

Hugg ner fiskbenen och spola dem i kallt vatten i 30 min. Hacka och svetta grönsakerna i en stor kastrull. Tillsätt 3 liter vatten och koka upp. Dra av värmen och tillsätt fiskbenen, låt sjuda i 30 minuter och sila sedan av. Låt reducera ner till hälften. Smaka upp med salt och citron.

Lansering på Systembolaget den 1 maj
Mariestads Islagrad Rothpils finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 1 maj lanseras de i Systembolagets beställningssortiment.

Se Den Stora Smakresan på Mariestads Youtube-kanal
Följ med på Den Stora Smakresan och Richard Bengtsson när han flyger till Berlin. På Mariestads YouTube-kanal får du se när Richard inspireras av att flyga som man gjorde för 60 år sedan och av Berlins street-scen och hur öl influerat denna metropol.

Trailer

Nyfiken på att läsa mer om Den Stora Smakresan? Ladda gratis ner Whisky & Bourbons senaste special om Mariestads Smakresa

 Ladda ner här >>


Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet