Fontanafredda Barolo och Barbaresco som överträffar sig själv!

Livets Goda 13 Nov, 2017
Vin Fontanafredda är en av giganterna i Piemonte med en anrik kärlekshistoria som grund. Italiens förste kung, Vittorio Emanuele ll, köpte egendomen till sin älskarinna Rosa som blev grevinnan av Mirafiore och sedan fick vingården La Rosa uppkallad efter sig. I Serralunga d’Alba vinifieras alla viner under Fontanafredda etiketter och det är idag vinmakare Danilo Dracco, som tillsammans med de nya ägarna, styr rodret där vinerna lyfts både ett och två steg i kvalitén. I årgång 2013 så överträffar producentens Barbaresco och Barolo sig själv, vilket vi här vill tipsa om!

Livets Goda om Fontanafredda ...

BARBARESCO. Fontanafreddos Barbaresco är numera ett säkert och bra kort, men i denna årgång så överträffar man sig själv på ett imponerande vis, som ett välplacerat skott rakt upp i krysset eller varför inte som en vacker himmel i skymning. Det är rent och snyggt med syrlig fräschör i frukten som uppvisar sig i formen av körsbär och vinbär, i en strålande legering med fuktiga höstlöv, violblommighet, tobak, lakrits och med tugg och motstånd i tanninerna. Läckert är också den snygga, nästan karamelliserade körsbärssötman och den silkiga kryddan som ligger smekandes över den runda mineraliska spänsten som ger en elegant skärpa. Ett vin således med många nyanser, finstämd elegans och djup kraft i en snyggt slipad form.

BAROLO. Dags för många trångsynta vinnördar som frenetiskt söker med ljus och lykta efter viner som de kan hylla och som få känner till, att inse att namnkända Fontanafredda levererar viner på hög nivå. Visst, inte lika hippt i dessa kretsar att gilla detta, men egentligen, vem bryr sig så länge det är bra. Och det här är en, för att citera Sade, ”smooth operator”. När Fontanafredda klockar in sin Barolo 2013 så leder den in oss vi en ytterst elegant frukt med multna mineraltoner som hålls i ett fräscht stycke. Vidare fina körsbär, tobak, fuktiga höstlöv, vegetala vindar, lakrits, integrerade fat, läcker fruktsötma med finess och tjusiga tanniner med rosiga, feminina, graciösa toner i sitt försiktiga men uppenbara landskap. Det här är en sublim, elegant och småsensuell barolo med en mjuk syra, bra krydda och silkiga tanniner som uppträder balanserat, strukturerat och inte minst fantastiskt gott. Det finns en ödmjuk kraft i denna butelj, som kanske kan vara en av de bästa Barolo-viner att tillgå just nu i denna prisklass. F-n vad gott!

 

 

2013 Barbaresco
NR 75182 / 169 KR / 92 LGP

Vinet kan ni beställa på Systembolaget här

2013 Barolo
NR 70227 / 199 KR / 93 LGP

Vinet kan ni beställa på Systembolaget här


Montadar Kanbar är vinnare i SM Unga Bagare 2018

Övrigt Igår avgjordes SM Unga Bagare för tjugoåttonde gången i rad,…
15 Mar, 2018

Stockholm malt, mat och destillat - ett alternativ för livsnjutare

Whisky och Bourbon På fredag och lördag förväntas rekordmånga, 5 000 personer, att…
14 Mar, 2018

Besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival 2018 – 13 500 besökare drack 20 000 liter öl

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för åttonde gången.…
13 Mar, 2018

Hemligheten bakom Sebastien Boudets irländska sodabröd

Whisky och Bourbon Lördagen den 17 mars firar irländarna sin nationaldag, Saint Patrick´s…
13 Mar, 2018

La Bocca - ny restaurangchef och champagnesatsning på Kommendörsgatan 23

Mat och Restaurang Erika Goytizolo är nytillträdd restaurangchef på La Bocca. Med mångårig…
13 Mar, 2018

Uppdrucket vecka 10 med Ulrika Karlsson

Vin Veckan har bestått i spridda skurar viner, helt befriat från…
12 Mar, 2018
Artikelarkivet