Fontanafredda Barolo och Barbaresco som överträffar sig själv!

Livets Goda 13 Nov, 2017
Vin Fontanafredda är en av giganterna i Piemonte med en anrik kärlekshistoria som grund. Italiens förste kung, Vittorio Emanuele ll, köpte egendomen till sin älskarinna Rosa som blev grevinnan av Mirafiore och sedan fick vingården La Rosa uppkallad efter sig. I Serralunga d’Alba vinifieras alla viner under Fontanafredda etiketter och det är idag vinmakare Danilo Dracco, som tillsammans med de nya ägarna, styr rodret där vinerna lyfts både ett och två steg i kvalitén. I årgång 2013 så överträffar producentens Barbaresco och Barolo sig själv, vilket vi här vill tipsa om!

Livets Goda om Fontanafredda ...

BARBARESCO. Fontanafreddos Barbaresco är numera ett säkert och bra kort, men i denna årgång så överträffar man sig själv på ett imponerande vis, som ett välplacerat skott rakt upp i krysset eller varför inte som en vacker himmel i skymning. Det är rent och snyggt med syrlig fräschör i frukten som uppvisar sig i formen av körsbär och vinbär, i en strålande legering med fuktiga höstlöv, violblommighet, tobak, lakrits och med tugg och motstånd i tanninerna. Läckert är också den snygga, nästan karamelliserade körsbärssötman och den silkiga kryddan som ligger smekandes över den runda mineraliska spänsten som ger en elegant skärpa. Ett vin således med många nyanser, finstämd elegans och djup kraft i en snyggt slipad form.

BAROLO. Dags för många trångsynta vinnördar som frenetiskt söker med ljus och lykta efter viner som de kan hylla och som få känner till, att inse att namnkända Fontanafredda levererar viner på hög nivå. Visst, inte lika hippt i dessa kretsar att gilla detta, men egentligen, vem bryr sig så länge det är bra. Och det här är en, för att citera Sade, ”smooth operator”. När Fontanafredda klockar in sin Barolo 2013 så leder den in oss vi en ytterst elegant frukt med multna mineraltoner som hålls i ett fräscht stycke. Vidare fina körsbär, tobak, fuktiga höstlöv, vegetala vindar, lakrits, integrerade fat, läcker fruktsötma med finess och tjusiga tanniner med rosiga, feminina, graciösa toner i sitt försiktiga men uppenbara landskap. Det här är en sublim, elegant och småsensuell barolo med en mjuk syra, bra krydda och silkiga tanniner som uppträder balanserat, strukturerat och inte minst fantastiskt gott. Det finns en ödmjuk kraft i denna butelj, som kanske kan vara en av de bästa Barolo-viner att tillgå just nu i denna prisklass. F-n vad gott!

 

 

2013 Barbaresco
NR 75182 / 169 KR / 92 LGP

Vinet kan ni beställa på Systembolaget här

2013 Barolo
NR 70227 / 199 KR / 93 LGP

Vinet kan ni beställa på Systembolaget här


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet