Fontanafredda Barolo och Barbaresco som överträffar sig själv!

Livets Goda 13 Nov, 2017
Vin Fontanafredda är en av giganterna i Piemonte med en anrik kärlekshistoria som grund. Italiens förste kung, Vittorio Emanuele ll, köpte egendomen till sin älskarinna Rosa som blev grevinnan av Mirafiore och sedan fick vingården La Rosa uppkallad efter sig. I Serralunga d’Alba vinifieras alla viner under Fontanafredda etiketter och det är idag vinmakare Danilo Dracco, som tillsammans med de nya ägarna, styr rodret där vinerna lyfts både ett och två steg i kvalitén. I årgång 2013 så överträffar producentens Barbaresco och Barolo sig själv, vilket vi här vill tipsa om!

Livets Goda om Fontanafredda ...

BARBARESCO. Fontanafreddos Barbaresco är numera ett säkert och bra kort, men i denna årgång så överträffar man sig själv på ett imponerande vis, som ett välplacerat skott rakt upp i krysset eller varför inte som en vacker himmel i skymning. Det är rent och snyggt med syrlig fräschör i frukten som uppvisar sig i formen av körsbär och vinbär, i en strålande legering med fuktiga höstlöv, violblommighet, tobak, lakrits och med tugg och motstånd i tanninerna. Läckert är också den snygga, nästan karamelliserade körsbärssötman och den silkiga kryddan som ligger smekandes över den runda mineraliska spänsten som ger en elegant skärpa. Ett vin således med många nyanser, finstämd elegans och djup kraft i en snyggt slipad form.

BAROLO. Dags för många trångsynta vinnördar som frenetiskt söker med ljus och lykta efter viner som de kan hylla och som få känner till, att inse att namnkända Fontanafredda levererar viner på hög nivå. Visst, inte lika hippt i dessa kretsar att gilla detta, men egentligen, vem bryr sig så länge det är bra. Och det här är en, för att citera Sade, ”smooth operator”. När Fontanafredda klockar in sin Barolo 2013 så leder den in oss vi en ytterst elegant frukt med multna mineraltoner som hålls i ett fräscht stycke. Vidare fina körsbär, tobak, fuktiga höstlöv, vegetala vindar, lakrits, integrerade fat, läcker fruktsötma med finess och tjusiga tanniner med rosiga, feminina, graciösa toner i sitt försiktiga men uppenbara landskap. Det här är en sublim, elegant och småsensuell barolo med en mjuk syra, bra krydda och silkiga tanniner som uppträder balanserat, strukturerat och inte minst fantastiskt gott. Det finns en ödmjuk kraft i denna butelj, som kanske kan vara en av de bästa Barolo-viner att tillgå just nu i denna prisklass. F-n vad gott!

 

 

2013 Barbaresco
NR 75182 / 169 KR / 92 LGP

Vinet kan ni beställa på Systembolaget här

2013 Barolo
NR 70227 / 199 KR / 93 LGP

Vinet kan ni beställa på Systembolaget här


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet