Fonterutoli Chianti Classico 2014 - Charmig, smakfull, elegant och balanserat generös, 90p!

Livets Goda 19 Apr, 2017
Vin Familjen Mazzei har varit obrutet verksam i den italienska vinodlingen i 600 år men trots det vilar inte något dammigt över verksamheten, tvärtom. Även om slottet Castello di Fonterutoli strax söder om Castelina i Chianti varit i familjens ägo sedan 1435, så är vinkällaren den modernaste i Chianti. Vidare så har de i ”stallet” vinmakaren Carlo Ferrini, som med sitt stora kunnande och fingertoppskänsla skapar moderna viner med klassisk förankring av ypperlig kvalité i alla segment. Ett exempel på detta är årgången 2014 av Fonterutoli Chianti Classico, som vi denna vecka fokuserat på i veckans Dryckestips.

Livets Goda provar Fonterutoli Chianti Classico 2014
Fonterutoli Chianti Classico är återigen ett typexempel på hur försiktiga vi alla bör vara innan vi dömer ut en årgång helt som många gör. Att 2014 var besvärlig i vinets område är ett faktum, men som vi numera alltid säger: en bra producent gör bra viner i alla årgångar. Mazzei är en bra producent, en VÄLDIGT bra producent. Bara att låta detta vin göra jobbet åt er om ni tvekar på detta faktum. Dessutom till ett mycket trivialt pris. 

Ursprunget är tveklöst tydligt och stiligt, att blinda vinets födelseort tar ca 1-2 sekunder efter att det har hällts upp i glaset. Höga poäng inkasseras redan där. Höga poäng får vinet också i och med sin sötsyrligt fräscht mörknyanserade frukt med toner av körsbär, vinbär och plommon. 

Det toscanska uttrycket förstärks med sina torra lakritstoner i de vegetala ört/lavendel-insticken liksom krydda, fuktiga tobaksinslag och lätt rostade kaffetoner. En mineralisk stringens drar åt slipsknuten snyggt i den generösa och juicy fruktigheten som har fin längd. Fonterutoli Chianti Classico har en charmig elegans och hög tillgänglighet men är hela tiden stolt, balanserad och karaktärsfull. Ja, hela vinet andas ”låt oss visa belackarna till årgången om vad vi kan”…

90 poäng / Livets Goda

Fonterutoli Chianti Classico 2014
Art.nr 32229, 149 kr, 13,5%
Toscana, Italien  

Beställ vinet här >>

Serveringstips:
Servera vinet svalt (behöver inte dekanteras) tillsammans med ostar och charkuterier, sedan är det bara att smaska i er av godsakerna.

Vinifiering
Druvorna kommer från fem olika vingårdslägen, som alla vinifieras separat, belägna på mellan 220-550 meter höjd över havet. Lagringen skedde på franska ekfat (varav 40 procent nya) under 12 månader och druvblenden består av 90 procent sangiovese och resterande del malvasia nera.  


Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet