Fonterutoli Chianti Classico 2014 - Charmig, smakfull, elegant och balanserat generös, 90p!

Livets Goda 19 Apr, 2017
Vin Familjen Mazzei har varit obrutet verksam i den italienska vinodlingen i 600 år men trots det vilar inte något dammigt över verksamheten, tvärtom. Även om slottet Castello di Fonterutoli strax söder om Castelina i Chianti varit i familjens ägo sedan 1435, så är vinkällaren den modernaste i Chianti. Vidare så har de i ”stallet” vinmakaren Carlo Ferrini, som med sitt stora kunnande och fingertoppskänsla skapar moderna viner med klassisk förankring av ypperlig kvalité i alla segment. Ett exempel på detta är årgången 2014 av Fonterutoli Chianti Classico, som vi denna vecka fokuserat på i veckans Dryckestips.

Livets Goda provar Fonterutoli Chianti Classico 2014
Fonterutoli Chianti Classico är återigen ett typexempel på hur försiktiga vi alla bör vara innan vi dömer ut en årgång helt som många gör. Att 2014 var besvärlig i vinets område är ett faktum, men som vi numera alltid säger: en bra producent gör bra viner i alla årgångar. Mazzei är en bra producent, en VÄLDIGT bra producent. Bara att låta detta vin göra jobbet åt er om ni tvekar på detta faktum. Dessutom till ett mycket trivialt pris. 

Ursprunget är tveklöst tydligt och stiligt, att blinda vinets födelseort tar ca 1-2 sekunder efter att det har hällts upp i glaset. Höga poäng inkasseras redan där. Höga poäng får vinet också i och med sin sötsyrligt fräscht mörknyanserade frukt med toner av körsbär, vinbär och plommon. 

Det toscanska uttrycket förstärks med sina torra lakritstoner i de vegetala ört/lavendel-insticken liksom krydda, fuktiga tobaksinslag och lätt rostade kaffetoner. En mineralisk stringens drar åt slipsknuten snyggt i den generösa och juicy fruktigheten som har fin längd. Fonterutoli Chianti Classico har en charmig elegans och hög tillgänglighet men är hela tiden stolt, balanserad och karaktärsfull. Ja, hela vinet andas ”låt oss visa belackarna till årgången om vad vi kan”…

90 poäng / Livets Goda

Fonterutoli Chianti Classico 2014
Art.nr 32229, 149 kr, 13,5%
Toscana, Italien  

Beställ vinet här >>

Serveringstips:
Servera vinet svalt (behöver inte dekanteras) tillsammans med ostar och charkuterier, sedan är det bara att smaska i er av godsakerna.

Vinifiering
Druvorna kommer från fem olika vingårdslägen, som alla vinifieras separat, belägna på mellan 220-550 meter höjd över havet. Lagringen skedde på franska ekfat (varav 40 procent nya) under 12 månader och druvblenden består av 90 procent sangiovese och resterande del malvasia nera.  


Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet