För alla Jura fans - årets festivalbuteljering - Tastival 2017 - lanseras den 17:e augusti

Livets Goda 16 Jun, 2017
Whisky och Bourbon Jura Tastival är en del av festivalen "Feis Isle", en veckas lång festival med whisky, mat och musik på de skotska öarna Islay och Jura. Varje destilleri på dessa öar tilldelas sin dag där de öppnar sina dörrar för att välkomna besökare från hela världen för att visa sitt utbud, bjuda på whisky och inspirera till nya sätt att njuta av whisky – både för nybörjare och whiskyexperter. Varje år under denna festival lanserar Jura Whisky en ny limiterad flaska – Jura Tastival. I Sverige lanseras årets Jura Tastival 2017 den 17e augusti på Systembolaget.

Årets utgåva av Tastival, den fjärde i ordningen, är förädlad i både nya fat av amerikansk vitek samt äldre bourbonfat, med en slutfinish på handplockade Graham's Port-pipes (fat) från Dourodalen i Portugal. Spriten har tappats på flaska outspädd och är en så kallad "cask strenght" på 51% och har inte filtrerats. 

Totalt har man buteljerat 3200 flaskor, varav 700 av dessa kommer till Sverige (650 till Systembolaget och 50 till HoReCa marknaden). Alla flaskor är numrerade och lanseras på Systembolaget den 17:e augusti i en Webblansering.

Jura Tastival 2017
Pris: 1185 kr

Livets Goda om de tidigare utgåvorna av Jura Tastival

Jura Tastival 2014
"Whiskyn är en blend på fat som är mellan 25-34 år gamla, ingen kylfiltrering och en alkoholstyrka på 44 procent. Den inbjudande doften balanserar en lätt torvighet tillsammans med sherrykola. Whiskyn är kryddig och söt på samma gång, uppbackad av lätta tanniner från faten. I smaken möts vi av kanderat muscovadosocker och bränd toffée som spelar tillsammans med en lätt peaty ton och spritindränkt persika på ett elegant och fylligt vis där sötman lever kvar men ges bra balans av ett försiktigt saltstänk. I det långa avslutet kryper det fram lite cigarrtoner och balansen mellan kraften och mjukheten är i fin harmoni.
Det är ingen ursprungstypisk Jura i den bemärkelsen vi kanske oftast har vant oss vid, och det ger varumärket Jura ytterligare en smakdimension vilket gör det hela lite extra roligt att botanisera i. 95 poäng."

Jura Tastival 2015
"Denna utgåva av Tastival destillerades 1997 och buteljerades 2015. Uppslagen i glaset så tar Tastival plats med en mogen, fyllig och rik arombild som ger toner av päron-/äppelfrukt, toffee, citrus och fat med ett inslag av sälta och torv. Smakintrot är distinkt och fortsätter på inslaget spår, med ett efterföljande mellanspel där lätt karamelliserad kola, lakrits, cigarr och syrlig citrus gör sig påmind. Det finns en rik sötma i flaskan samtidigt som den är torr, vilket visar att det är en balanserad och kompetent sammanbyggd whisky vi har i glaset. Vidare är Tastival komplex och smakgenerös med bra kraft och rondör, där de 52 snyggt jobbande procenten legeras in i ryggraden på whiskyn, som tar det avslutande steget in i ett långt efterspel med hjälp av ett mineraliskt stenstänk och torv lurandes i bakvattnet. 94 poäng"

Jura Tastival 2016
"Denna upplaga är en blend, den där yngsta whiskyn är minst 14 år gammal. Whiskyn har lagrats på tre typer av sherryfat - Palomino Fino, Amoroso och Apostoles.
Arombilden som sjuder från glasen avger en fin sötma och diskret rökighet. Oblyga fat tar plats men slår inte över utan är exemplariskt legerade med den silkigt, fuktiga och rena spriten. Whiskyn känns omedelbart balanserad och i smak ändras inte detta faktum. Den finstämda sötman klär sig vackert tillsammans med läder, en syrlig, vit blomfruktighet, äpple, vanilj, hasselnötter, cigarr, barrtoner och lakrits. Blint känner vi att whiskyn har en viss ålder, men det är en spänstig mognad som ger både fyllighet och rondör, samtidigt som den är skarp i kanterna. Det här är en distinkt, rak och ytterst god whisky som bjuder på mycket och länge. Denna limiterade utgåvan av Jura ”Tastival” håller fortfarande den höga klass vi numera så självklart förväntar oss och blivit så bortskämda med. 94-95 poäng."

 


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet