Den exklusiva läsarprovningen med Livets Goda och Tua Rita är flyttad till Operakällaren!

Livets Goda 9 Jan, 2018
Vin Livets Godas exklusiva läsarprovning med Tua Rita har bytt plats till Operakällaren (tidigare Atelier 23). Datum och tider är detsamma som tidigare informerats, dvs den 13:e februari med start klockan 18:00. Mer information om provningen finner ni nedan.

Vi kallar Tua Rita appellationens svar på DRC... Stora ord som vanligt från oss men vi har ju defacto rätt. Tua Rita leder vägen och har länge så gjort i regionen Maremma, som ligger granne och fem mil söderut med Bolgheri i den Toscanska kusten. Vi har under många år besökt regionen och Tua Rita, och nu anordnar vi en helkväll med denna eminenta vinproducent som inte bara alltid inkasserar topp-poäng från oss utan från samtliga ledande vinskribenter världen om.

På plats denna februarikväll som sidekick kommer också Tua Ritas ägaren och vinmakaren Stefano Frascolla att vara. Allt för att ni ska få den informationen ni vill ha om vi andra på Livets Goda fokuserar och njuter för mycket av vinerna.

Tua Rita omfattar idag 40 hektar planterade vingårdar och en totalproduktion på upp mot 220 000 buteljer per år. Vingårdarna är procentuellt fördelat på 40 cabernet sauvignon, 35 merlot, 15 sangiovese cabernet franc, syrah och 9 för de vita druvorna, då bland annat trebbiano, ansonica och vermentino. Bra vindar från havet på kvällen och bra vindar från berget på morgonen skapar perfekta vindförhållanden i vingårdarna. Arbetet sker helt organiskt och densiteten i vingårdarna ligger på mellan 5 000 och 8 500 rankor på hektar, man får normalt ut ungefär ett kilo frukt per ranka i snitt. Normalt görs vinerna med en lång tids skalkontakt och slutlagring i fat med några veckor på ståltank för den färdiga blenden innan slutbuteljering. Jordmånen är överlag stenig, kalkrik lera och ger vinerna en bra, silkig mineralisk struktur.

Som vanligt köper Livets Goda vinerna direkt från vineriet och vi kommer blåsa på rejält med rariteter som vi lyckats få fram från Tua Rita. Som vanligt kommer det bli mycket vin och vi kommer bland annat att duka upp olika årgångar av de två svåråtkomliga storstjärnorna i Tua Ritas vinstall: merlotvinet ”Redigaffi” och syrahvinet ”Syrah Per Sempre” (syrah för evigt). Dessa viner ligger i prisnivån 2 000-2 400 kronor buteljen på marknaden och upplagorna är små, de år som vinerna görs, man gör nämligen vinerna endast när man anser kvaliteten på druvorna håller den klass som vinerna förtjänar. Vi pratar potentiella och befintliga 100-poängare.

Så här ser kvällens vinlista ut så här långt och vi är mycket stolta över den då det är en unik provning vi nu dukar upp:

Redigaffi: 2015, 2014, 2012, 2011
Syrah ”Per Sempre”: 2015, 2013, 2012, 2011
Giusto di Notri: 2015 & 2013
Perlato del Bosco: 2015 & 2014
Rosso Dei Notri: 2016
Cabernet Franc Poggio Argentiera: 2015

Samt det helt nya vinet
Passito di Pantelleria Sese: 2016

Provningskvällen
Vi vill som vanligt betona att detta inte är en ”sponsrad” importörsprovning utan som vanligt en renodlad Livets Goda provning. Hela provningen är i regi av Livets Goda och sker helt utan sponsorbidrag. Och som vanligt garanterar vi att ingen kommer gå hem ”vintörstandes”. 

Datumet är den 13:e februari och platsen är Operakällaren, Stockholm.

Vi startar kl 18.00 med champagne och småtugg. Därefter sätter vi oss till bords för själva vinprovningen. Efter detta avslutar vi med en tre-rätters middag med kaffe och avec som avrundning.
Antalet platser är som vanligt ytterst begränsat för att vi på riktigt ska kunna gå på djupet i botaniserandet av vinerna, vilket innebär på Livets Goda-språk; ”tillräckligt med vin”.

Priset per person: 2 950 kr.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet