Den exklusiva läsarprovningen med Livets Goda och Tua Rita är flyttad till Operakällaren!

Livets Goda 9 Jan, 2018
Vin Livets Godas exklusiva läsarprovning med Tua Rita har bytt plats till Operakällaren (tidigare Atelier 23). Datum och tider är detsamma som tidigare informerats, dvs den 13:e februari med start klockan 18:00. Mer information om provningen finner ni nedan.

Vi kallar Tua Rita appellationens svar på DRC... Stora ord som vanligt från oss men vi har ju defacto rätt. Tua Rita leder vägen och har länge så gjort i regionen Maremma, som ligger granne och fem mil söderut med Bolgheri i den Toscanska kusten. Vi har under många år besökt regionen och Tua Rita, och nu anordnar vi en helkväll med denna eminenta vinproducent som inte bara alltid inkasserar topp-poäng från oss utan från samtliga ledande vinskribenter världen om.

På plats denna februarikväll som sidekick kommer också Tua Ritas ägaren och vinmakaren Stefano Frascolla att vara. Allt för att ni ska få den informationen ni vill ha om vi andra på Livets Goda fokuserar och njuter för mycket av vinerna.

Tua Rita omfattar idag 40 hektar planterade vingårdar och en totalproduktion på upp mot 220 000 buteljer per år. Vingårdarna är procentuellt fördelat på 40 cabernet sauvignon, 35 merlot, 15 sangiovese cabernet franc, syrah och 9 för de vita druvorna, då bland annat trebbiano, ansonica och vermentino. Bra vindar från havet på kvällen och bra vindar från berget på morgonen skapar perfekta vindförhållanden i vingårdarna. Arbetet sker helt organiskt och densiteten i vingårdarna ligger på mellan 5 000 och 8 500 rankor på hektar, man får normalt ut ungefär ett kilo frukt per ranka i snitt. Normalt görs vinerna med en lång tids skalkontakt och slutlagring i fat med några veckor på ståltank för den färdiga blenden innan slutbuteljering. Jordmånen är överlag stenig, kalkrik lera och ger vinerna en bra, silkig mineralisk struktur.

Som vanligt köper Livets Goda vinerna direkt från vineriet och vi kommer blåsa på rejält med rariteter som vi lyckats få fram från Tua Rita. Som vanligt kommer det bli mycket vin och vi kommer bland annat att duka upp olika årgångar av de två svåråtkomliga storstjärnorna i Tua Ritas vinstall: merlotvinet ”Redigaffi” och syrahvinet ”Syrah Per Sempre” (syrah för evigt). Dessa viner ligger i prisnivån 2 000-2 400 kronor buteljen på marknaden och upplagorna är små, de år som vinerna görs, man gör nämligen vinerna endast när man anser kvaliteten på druvorna håller den klass som vinerna förtjänar. Vi pratar potentiella och befintliga 100-poängare.

Så här ser kvällens vinlista ut så här långt och vi är mycket stolta över den då det är en unik provning vi nu dukar upp:

Redigaffi: 2015, 2014, 2012, 2011
Syrah ”Per Sempre”: 2015, 2013, 2012, 2011
Giusto di Notri: 2015 & 2013
Perlato del Bosco: 2015 & 2014
Rosso Dei Notri: 2016
Cabernet Franc Poggio Argentiera: 2015

Samt det helt nya vinet
Passito di Pantelleria Sese: 2016

Provningskvällen
Vi vill som vanligt betona att detta inte är en ”sponsrad” importörsprovning utan som vanligt en renodlad Livets Goda provning. Hela provningen är i regi av Livets Goda och sker helt utan sponsorbidrag. Och som vanligt garanterar vi att ingen kommer gå hem ”vintörstandes”. 

Datumet är den 13:e februari och platsen är Operakällaren, Stockholm.

Vi startar kl 18.00 med champagne och småtugg. Därefter sätter vi oss till bords för själva vinprovningen. Efter detta avslutar vi med en tre-rätters middag med kaffe och avec som avrundning.
Antalet platser är som vanligt ytterst begränsat för att vi på riktigt ska kunna gå på djupet i botaniserandet av vinerna, vilket innebär på Livets Goda-språk; ”tillräckligt med vin”.

Priset per person: 2 950 kr.


Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018

Malmö Beer Week flyttas och ingår samarbete med Malmö Öl & Whiskyfestival

Whisky och Bourbon Intresset för öl och hantverket bakom är kanske större än…
10 Dec, 2018

Klassisk cognac under granen i år?

Whisky och Bourbon Rémy Martin XO Excellence är en av cognacindustrins mest respekterade…
6 Dec, 2018

Lilla Hyttnäs, "årets glögg, utan tvekan!", nu i butik!

Vin Från och med igår så hittar man Lilla Hyttnäs i…
6 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kilchoman Sanaig tar guld i VM

Whisky och Bourbon Kilchoman Sanaig har vunnit VM-guld i klassen: Bästa rökiga whiskyn
4 Dec, 2018
Artikelarkivet