Första vintagelanseringen för Ao Yun

Livets Goda 4 Jul, 2017
Vin Nu lanserar kinesiska Ao Yun sin första vintageutgåva – Ao Yun 2013 – ett rött vintagevin av Cabernet Sauvignon. Ao Yun 2013 är producerat på vingårdar vid Tibets gräns i Himalaya på 2 200 till 2 600 meters höjd, utan elektricitet eller rinnande vatten. Vinet finns nu att beställa via Systembolagets Privatimport.

Ett nytt kapitel i Cabernet Sauvignons historia är skrivet med vintageutgåvan Ao Yun 2013, ett rödvin i en mycket begränsad upplaga från den kinesiska provinsen Yunnan nära Tibet vid foten av det heliga berget Meili Mountain (6 740 meter). Vingårdarna i Adong, Xidang, Sinong och Shouri ligger på bergsterrasser på 2 200 – 2 600 meters höjd, vilket har gett namnet Ao Yun som betyder att flyga ovanför molnen – en referens till de tjocka vandrade molen över regionen som också är platsen för legenden om Shangri-La*.

Klimatet i norra Yunnan kan liknas vid Bordeaux, men med höghöjdsodlingarna och topografin är solen intensiv och ger anmärkningsvärda nivåer av UV-exponering, som i kombination med svala nätter ger bra fotosyntes, stor koncentration, små druvor och djupt färgade viner. Höjden ger ett varmare och torrare klimat jämfört med vingårdar på marknivå. Tiden för blomning till skörd ligger på 160 dagar, i jämförelse med 100 – 110 dagar som är vanligt i de flesta andra delar av världen. Alla vinodlingsprocesser utförs traditionellt, helt och hållet för hand.

Ao Yun finns att beställa via Systembolagets privatimport.
Leverantör: Moët Hennessy Sverige AB
Pris: 2 000 SEK
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 15 %

*Shangri-La är ett legendariskt paradis som författaren James Hilton skrev om i sin roman ”Lost Horizon” (1933). Shangri-La ligger gömt vid Himalayas berg och har blivit synonymt med en idealistisk utopi av fred, harmoni, renhet och lycka.


Glenlivet XXV – speciell whisky

Whisky och Bourbon Den 19 januari är The Glenlivet XXV – 25 YO…
18 Jan, 2018

Highland Park introducerar Full Volume

Whisky och Bourbon Highland Park presenterar stolt sitt senaste tillskott i produktportföljen –…
17 Jan, 2018

Portvinslagrad whiskey i exklusivt släpp från irländska Teeling

Whisky och Bourbon Den 16 februari släpps Teeling Brabazon Series 2 Limited Edition…
15 Jan, 2018

För första gången arrangeras La Paulée Nordic i Sverige

Vin Världens främsta event för vinregionen Bourgogne kommer till Sverige i…
11 Jan, 2018
Artikelarkivet