Första vintagelanseringen för Ao Yun

Livets Goda 4 Jul, 2017
Vin Nu lanserar kinesiska Ao Yun sin första vintageutgåva – Ao Yun 2013 – ett rött vintagevin av Cabernet Sauvignon. Ao Yun 2013 är producerat på vingårdar vid Tibets gräns i Himalaya på 2 200 till 2 600 meters höjd, utan elektricitet eller rinnande vatten. Vinet finns nu att beställa via Systembolagets Privatimport.

Ett nytt kapitel i Cabernet Sauvignons historia är skrivet med vintageutgåvan Ao Yun 2013, ett rödvin i en mycket begränsad upplaga från den kinesiska provinsen Yunnan nära Tibet vid foten av det heliga berget Meili Mountain (6 740 meter). Vingårdarna i Adong, Xidang, Sinong och Shouri ligger på bergsterrasser på 2 200 – 2 600 meters höjd, vilket har gett namnet Ao Yun som betyder att flyga ovanför molnen – en referens till de tjocka vandrade molen över regionen som också är platsen för legenden om Shangri-La*.

Klimatet i norra Yunnan kan liknas vid Bordeaux, men med höghöjdsodlingarna och topografin är solen intensiv och ger anmärkningsvärda nivåer av UV-exponering, som i kombination med svala nätter ger bra fotosyntes, stor koncentration, små druvor och djupt färgade viner. Höjden ger ett varmare och torrare klimat jämfört med vingårdar på marknivå. Tiden för blomning till skörd ligger på 160 dagar, i jämförelse med 100 – 110 dagar som är vanligt i de flesta andra delar av världen. Alla vinodlingsprocesser utförs traditionellt, helt och hållet för hand.

Ao Yun finns att beställa via Systembolagets privatimport.
Leverantör: Moët Hennessy Sverige AB
Pris: 2 000 SEK
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 15 %

*Shangri-La är ett legendariskt paradis som författaren James Hilton skrev om i sin roman ”Lost Horizon” (1933). Shangri-La ligger gömt vid Himalayas berg och har blivit synonymt med en idealistisk utopi av fred, harmoni, renhet och lycka.


Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet