Foursquare distillery - Dubbelt guld - dubbla fat

Livets Goda 19 May, 2017
Whisky och Bourbon En av de mer omtalade romproducenterna de senaste åren är Foursquare distillery på Barbados som både äger och tillverkar Doorly's, samt släpper en del spännande lanseringar under namnet Foursquare. Destilleriet ägs av familjen Seale med den omtalade destillatören Richard Seale i spetsen.

Barbados är det äldsta ursprunget för karibisk rom och här vårdas tradition i samklang med framåtanda. Foursquare distillery är ett av Karibiens mest miljöanpassade destillerier och har ett väl utvecklat miljötänkande. 

Förra året utsågs Foursquare till bästa romproducent i två av spritvärldens mest välrenommerade tävlingar (International Wine and Spirits Competition samt International Spirits Challenge). Detta är få förunnat och väldigt ovanligt. Två produkter som varit en bidragande faktor till detta utnämnande har varit Doorly's XO och Foursquare Zinfandel Cask Blend. Bägge dessa rom har lagrats på dubbla fat, dvs. först en typ av fat och sedan en annan. Det ger extra karaktär och har varit uppskattat av konnässörer världen över. Just lagringen på olika fattyper är något som Foursquare Distillery gjort sig kända för, något som bland annat hyllats av romskribenter runt om i världen. Bägge dessa rom är dessutom naturliga utan tillsatt socker vilket idag är relativt ovanligt på den svenska marknaden.

Doorly's XO
Art nr. 538, 399 kr
70 cl, 40%
Doorly's XO är destilleras med traditionella metoder och grundlagringen sker i 6 år på gamla bourbon fat vilket ger de typiska ek och vaniljinslagen. Därefter har den lagrats i drygt ett år på vad som varit Oloroso Sherry fat. 

Foursquare Zinfandel Cask Blend
Art nr. 48998-01, 663 kr (Släpps i begränsat antal på Systembolaget den 7/7)
70 cl, 43%
Denna rom är lagrad i hela 11 år och består av två delar. En del lagrad i hela 11 år på Bourbonfat och en del som först lagrats i 5 år på bourbonfat och därefter 6 år på gamla zinfandelfat. 


Malmös högsta Cocktail Club invigs på lördag

Övrigt Nu äntligen öppnar Clarion Malmö Lives skybar, Kitchen & Table,…
20 Feb, 2018

Traditionell japansk svärdritual återinvigde Yasuragi

Övrigt Efter en åtta månader lång renovering och ombyggnad återinvigdes i…
20 Feb, 2018

Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar en APA

Whisky och Bourbon Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar nu ytterligare en egentillverkad mikrobryggd öl. Rosersbergs…
20 Feb, 2018

Marabou Premium i ny kostym

Övrigt Efter 16 år i sin klassiska kostym är det nu…
20 Feb, 2018

Dryckesbranschrapporten 2018

Whisky och Bourbon Enligt Dryckesbranschrapporten 2018 som släpptes under onsdagen finns idag över…
20 Feb, 2018

Ny årgång av Bodega Atamisque Serbal Cabernet Franc hos Winefinder

Vin Från Argentina och producenten Bodega Atamisque kommer vinet Serbal Cabernet…
20 Feb, 2018

Estrella Västkustchips certifierat med Svenskt Sigill

Övrigt Västkustchipsen är bättre än någonsin, det är kvalitetscertifieringen Svenskt Sigill…
20 Feb, 2018

Sveriges godaste ost utsedd

Övrigt Totalt delades tjugofem medaljer ut när Ostfestivalen gick av stapeln…
20 Feb, 2018

Stjärna till Hotell Borgholm i Guide Michelin

Mat och Restaurang Restaurangen på Hotell Borgholm med köksmästare Karin Fransson behåller sin…
20 Feb, 2018

Löfbergs nya kaffe stärker unga kaffeodlare

Övrigt Gott kaffe är ingen självklarhet när allt färre unga ser…
20 Feb, 2018

Uppdrucket v 7 med Ulrika Karlsson

Vin Fantastiska viner har präglat den gångna veckan, detta är ett…
19 Feb, 2018

Vinverket har öppnat

Vin Stockholms nya vinbar Vinverket har öppnat på Norrtullsgatan 24. Bakom…
19 Feb, 2018

Tommy Myllymäki tar över Stadsparken

Mat och Restaurang Tommy Myllymäki kommer att driva Stadsparken i Katrineholm, tillsammans med…
19 Feb, 2018

Ytterligare en hyllad årgång av Campogivanni Brunello di Montalcino DOCG 2012 lanseras exklusivt

Vin Campogiovanni Brunello di Monalcino DOCG 2012 lanseras fredagen den 2:a…
19 Feb, 2018

Preem lanserar ekologisk äggröra

Mat och Restaurang Preem utökar sitt freshfood-sortiment med en ekologisk äggröra gjord på…
19 Feb, 2018

Formbar vegofärs från Anamma

Mat och Restaurang Nu lanserar Anamma marknadens första veganska formbara färs. En efterlängtad…
19 Feb, 2018

Hernö Gin prisat för världens bästa gin för andra året i rad

Whisky och Bourbon Juryn för World Gin Awards har sagt sitt och hyllar…
16 Feb, 2018

Arla investerar 100 miljoner kronor i den svenska osttillverkningen

Övrigt Under 2018 kommer Arla att investera 100 miljoner kronor i…
16 Feb, 2018

TheFork Festival 15 februari - 31 mars

Mat och Restaurang Idag återvänder det populära restaurangeventet ”TheFork Festival”. Festivalen pågår från…
15 Feb, 2018

Rätta formen lyfter Coca Cola-smaken

Övrigt Aromerna från vindruvor lyfts fram på ett mer eller mindre…
15 Feb, 2018
Artikelarkivet