Foursquare distillery - Dubbelt guld - dubbla fat

Livets Goda 19 May, 2017
Whisky och Bourbon En av de mer omtalade romproducenterna de senaste åren är Foursquare distillery på Barbados som både äger och tillverkar Doorly's, samt släpper en del spännande lanseringar under namnet Foursquare. Destilleriet ägs av familjen Seale med den omtalade destillatören Richard Seale i spetsen.

Barbados är det äldsta ursprunget för karibisk rom och här vårdas tradition i samklang med framåtanda. Foursquare distillery är ett av Karibiens mest miljöanpassade destillerier och har ett väl utvecklat miljötänkande. 

Förra året utsågs Foursquare till bästa romproducent i två av spritvärldens mest välrenommerade tävlingar (International Wine and Spirits Competition samt International Spirits Challenge). Detta är få förunnat och väldigt ovanligt. Två produkter som varit en bidragande faktor till detta utnämnande har varit Doorly's XO och Foursquare Zinfandel Cask Blend. Bägge dessa rom har lagrats på dubbla fat, dvs. först en typ av fat och sedan en annan. Det ger extra karaktär och har varit uppskattat av konnässörer världen över. Just lagringen på olika fattyper är något som Foursquare Distillery gjort sig kända för, något som bland annat hyllats av romskribenter runt om i världen. Bägge dessa rom är dessutom naturliga utan tillsatt socker vilket idag är relativt ovanligt på den svenska marknaden.

Doorly's XO
Art nr. 538, 399 kr
70 cl, 40%
Doorly's XO är destilleras med traditionella metoder och grundlagringen sker i 6 år på gamla bourbon fat vilket ger de typiska ek och vaniljinslagen. Därefter har den lagrats i drygt ett år på vad som varit Oloroso Sherry fat. 

Foursquare Zinfandel Cask Blend
Art nr. 48998-01, 663 kr (Släpps i begränsat antal på Systembolaget den 7/7)
70 cl, 43%
Denna rom är lagrad i hela 11 år och består av två delar. En del lagrad i hela 11 år på Bourbonfat och en del som först lagrats i 5 år på bourbonfat och därefter 6 år på gamla zinfandelfat. 


Kir-Yianni Assyrtiko lanseras den första september

Vin Den 1 september lanseras det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017…
21 Jun, 2018

Snart lanseras Hernö Sipping Gin 2018 med rökiga toner i ett arv från Islay

Whisky och Bourbon Om en vecka lanseras Hernö Sipping Gin 2018 som kommer…
21 Jun, 2018

Inspiration - Cidersorbet

Mat och Restaurang Midsommar närmar sig och en av de självklara komponenterna vid…
21 Jun, 2018

Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter

Mat och Restaurang Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning…
21 Jun, 2018

Citat Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest…
21 Jun, 2018

Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Mat och Restaurang Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att…
20 Jun, 2018

Nespresso lanserar två nya iskaffevarianter samt en smart mjölkskummare

Övrigt Under varma sommardagar kan en iskaffe vara riktigt uppfriskande. Nu…
20 Jun, 2018

Mer svensk kaffe på Finlands nationalarena

Övrigt Publiken på Finlands nationalarena, Hartwall Arena i Helsingfors, kommer att…
20 Jun, 2018

Bisol väljer Lively Wines

Vin Lively Wines är otroligt stolta att presentera det senaste tillskottet…
20 Jun, 2018

Ginger Beer - en nyhet men ändå inte

Whisky och Bourbon Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många…
20 Jun, 2018

Limited Edition i chipshyllan

Övrigt Det är sommar i chipsfabriken och Estrella vill passa på…
20 Jun, 2018

Stad, bad och god mat på Mallorca

Mat och Restaurang Mallorca är ett klassiskt svenskt resmål. Det var hit de…
19 Jun, 2018

Nyhet: Flädertiser - trendiga drinken som utmanar Aperol Spritz på uteserveringarna i sommar

Whisky och Bourbon Nu gör Hallands Fläder och Appletiser gemensam sak, när de…
19 Jun, 2018

De är vidare till dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av…
19 Jun, 2018

Eau de grill - sommarens grilltrend?

Whisky och Bourbon Lagom till Midsommar lanserar Falcon en parfym som doftar grill.…
19 Jun, 2018

Barabells lanserar nyhet - Strawberry White Chocolate.

Övrigt Sveriges mest sålda proteinbar släpper en ny Limited Edition Protein…
19 Jun, 2018

Paul Svensson till Matfestivalen i Skövde för femte gången

Mat och Restaurang Den kände TV-kocken Paul Svensson kommer att gästa Matfestivalen i…
19 Jun, 2018

Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet