​Från 30 till 300 – den svenska bryggeriboomen i siffror

Whisky och Bourbon För bara 10 år sedan fanns det totalt 30 aktiva bryggerier i Sverige, idag har 300-gränsen brutits.

Det finns 300 bryggerier som själva brygger sitt öl och säljer till Systembolaget, restauranger eller dagligvaruhandeln. Bara i år har 21 bryggerier startat och 2016 öppnade hela 68 bryggerier i Sverige.

De mindre bryggeriernas försäljningsandel av svenskt öl på Systembolaget ökade under 2016 till 5,6 %, en siffra som stigit för varje år.

Några av de bryggerier som startat på senare år har snabbt lyckats etablera sig och säljer idag förhållandevis stora volymer, till exempel Poppels Bryggeri (2012) och Coppersmith’s (2014). Så även de som gett sig in i leken förhållandevis sent har alltså möjligheter att växa sig stora. Nyckeln till framgång är en hög och jämn kvalitet på ölet. 

Det fortsätter att starta bryggerier i Sverige. Hittills har bara ett fåtal av alla nya bryggerier lagt ner. På en fråga från Ölpodden tidigare svarade Sveriges Bryggerier vd Cecilia Giertta på framtidsfrågan och tillväxten att " Självklart kommer vi slå i taket i ett antal bryggerier, men i dagsläget ser vi inte att vi är där än. Hög och jämn kvalitet kommer alltid att vara en förutsättning för att överleva.”

Sveriges Bryggerier och de svenska bryggerierna är en del av den svenska Livsmedelsstrategin.

Glöm inte: på onsdag 19 juli firas Ölets Dag för sjätte året i rad. Då uppmärksammas hantverket att brygga öl och bryggmästarna bakom ölen. Här hittar du bryggeriernas alla aktiviteter.


Kommentera