Frida Ronge bjuder på inspiration i form av Ostron med en touch av Japan

Livets Goda 19 Apr, 2017
Mat och Restaurang Frida Ronge bjuder på ett ostronrecept med japansk touch och smak av chili, ingefära och vitlök. Ostron har en femte grundsmak efter salt, sött, beskt och surt som heter umami. Ordet är japanskt och betyder god mat, mustigt eller läckert. Ostron är dessutom väldigt hälsosamma. De är proteinrika, innehåller inga kolhydrater men rikligt med mineraler och vitaminer. Varför inte prova att laga dessa godbitar i helgen?

Ostron (4 portioner)
4 fine de clair ostron
½ gurka
1 tsk picklad schalottenlök
1 dl ponzu
1 tsk tapioka (även kallad för sagogryn i Sverige)

Gör så här:
Tvätta ostronen ordentligt på skalet så att sand och bakterier försvinner. Placera dem i en kall våt handduk medan du gör övriga förberedelser (mise en place).

Grovhacka en halv gurka och mixa den med hjälp av en stavmixer. Låt gurkvattnet rinna av i en finmaskig sil, så kallad chinois.

Koka tapiokan i 8 minuter. Häll av i en sil och skölj med kallt vatten. Marinera därefter tapiokan i ponzu.

Öppna ostronen med hjälp av en ostronkniv. Börja med att lägga ostronets kupiga sida nedåt mot en kökshandduk. Det lättaste är att sticka in kniven i det lilla hålet vid tippen på ostronets ena sida. Det krävs ingen styrka, bara rätt teknik. När du lirkat in kniven och hör ett klickande ljud, fortsätt lirka längs med kanten till ostronskalet öppnar sig.

När skalet är öppet kan du dubbelkolla att ostronet lever genom att röra med knivens kant vid ostronets köttkant. Om ostronet reagerar, samt doftar hav, är det levande och godkänt att äta.

Ta lite av alla ingredienser och smaksätt ostronet. Var försiktig med tapiokan då ponzun har väldigt stark smak. Servera gärna ostronen tillsammans på ett fat med krossad is eller tång.

Ponzu är en fantastisk god sojasås som passar bra till många rätter och tillfällen. I filmen visar Frida hur du lättast tillagar såsen. Instruktioner finns även att läsa sig till här nedan.

Ponzu (4 portioner)
1 dl soja
½ dl citronsaft
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära

Gör så här:
Blanda soja och citron. Skala och grovhacka vitlöken och ingefäran. Lägg det i sojasåsen. Strimla chilin och låt allt marineras i ca 1 timma. Detta kan göras flera dagar i förväg.

Produkter som Sundqvist och Frida rekommenderar vid tillagning:
Yaxell Super GOU - Grönsakskniv >>
Scanpan Fusion 5 - Kastrull >>
Yaxell Super GOU - Liten skalkniv >>

Zassenhaus - Skärbräda Mangoträ >>


Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet