Fuller's & Friends nu i Sverige

Niklas Jörgensen 13 Apr, 2018
Övrigt Allt startade kring en idé som tog fart i Chiswick, vid Fuller's klassiska Griffin Brewery. Varför inte bjuda in ett gäng bryggerier i landet och låta dessa, tillsammans med Fuller's, skapa en öl som bäst demonstrerade det som respektive bryggeri älskade mest. Entusiasm var påtaglig redan vid första mötet, något som resulterade i hela sex olika samarbetsöl. Nu finns två av dem i Sverige.

Cloudwater Brew Company, Fourpure Brewing Company, Hardknott Brewery, Marble Beers Limited, Moor Beer Company och Thornbridge Brewery är bryggerierna som tillsammans med Fuller's skapat sex olika öl som avspeglar respektive bryggeris favoritstil. Ölen var tänkta att släppas unikt för Waitrose i England men efterfrågan blev så stor att de nu även äntrar bland annat den svenska marknaden. Mängden är dock begränsad.

Samtliga sex öl har först testkörts vid respektive bryggeri, innan slutprodukten och receptet som man enats kring har satts vid Fuller's i Chiswick. Nyligen lanserades Flora & The Griffin på Systembolaget, en red rye ale där Fuller's samarbetar med Thornbridge i Derbyshire.

Flora & The Griffin, Red Rye Ale (7,1%, 330 ml, 28,90 kr, artikel 11326)

Vacker att skåda, denna mörkt rostfärgade ale med rödaktigt skimmer, och skumkronan är skönt tät. Nyanserat doftintryck med komplexa toner av aprikoser, mörkt bröd, karamelliserat socker, kryddhylla, grape och torkade örter. I gommen ett relativt fylligt intryck som inleder med en delikat söt touch men som sedan integreras in i smaken och får sällskap av en moderat beska, kryddiga malttoner och torkade frukter. Känns något som en upphottad belgisk stil men det engelska är onekligen där. Karamelliserat socker men utan dess sötma. Lång, skönt kvardröjande smak med bara en hint av beska. Strålande öl med stort användningsområde.

Livets Goda-redaktionens intryck: 94 LGP

Och nästa vecka, den 20:e april för att vara exakt, så släpps nedanstående öl i serien:

Rebirth, Extra Special Bitter (6%, 330 ml, 27,90 kr, artikel 11661)

Här möts vi av en ljus bärnstenfärg och ett öl med krämig, ganska tät krona. Doften är inbjudande, nyanserad, och får oss att associera till danskt rågbröd, torkade aprikoser, citrusfrukter och karamelliserat socker. I gommen en harmonisk känsla och en kolsyra som smeker. Krämig struktur, balanserad beska, brödiga toner och torkade frukter ger ett snyggt öl och intrycket är onekligen en uppgraderad bitter. Torr smak och ett avslut med precis perfekt beska.

Till Rebirth har bryggerierna använt humle från England, Australien, Slovenien och USA, något som delvis förklarar ölets komplexitet.

Livets Goda-redaktionens intryck: 92 LGP

Importör i Sverige: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Nu släpps höstens exklusiva whiskysamlingar

Whisky och Bourbon Under hösten 2018 lanserar Diageo två serier av exklusiva skotska…
23 Oct, 2018

Josefine ”Ölgäris” Törnqvist är Årets Ölutvecklare 2018

Whisky och Bourbon Josefine ”Ölgäris” Törnqvist har tilldelats priset ”Årets Ölutvecklare 2018” för…
23 Oct, 2018

Ölen och maten: Löksoppa med prästosttoast till Krusovice Imperial

Mat och Restaurang Löksoppa med toast är en fransk klassiker. Vi förnyar den…
22 Oct, 2018

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018
Artikelarkivet