Glen Grant 12 Years Old - En godhetsfull och elegant whisky

Livets Goda 21 Dec, 2017
Whisky och Bourbon Glen Grant grundades 1840 av bröderna John och James Grant i den lilla staden Rothes i hjärtat av Speyside. De hade i unga år arbetat på Aberlour Distillery och också sysslat med spannmålsaffärer där de knutit kontakter med såväl legala som illegala destillatörer. 1840 bestämde de sig för att storsatsa och byggde ett imponerande destilleri i viktoriansk stil med tinnar och torn mitt i Rothes. Glen Grant har sedan dess varit i mer eller mindre obruten drift, med undantag för andra världskriget. Under James Grant den yngres tid, han kallade sig för övrigt "Majoren", utvecklades destilleriet och blev en storslagen mittpunkt för hela whiskyindustrin. Idag är Glen Grant Sveriges mest köpta singlemalt och på Systembolagets fasta sortiment finns sedan tidigare i år Glen Grant 12 YO representerade på hyllorna. Detta är sedermera vårt WB-Tips inför de stundande högtiderna.

Whisky & Bourbon om Glen Grant 12 Years Old
Vi vet inte om vi inbillar oss allt, men efter att ha provat denna 12-åring – liksom andra åldrar - ett flertal gånger under året, och alltid olika buteljer, så vill vi påstå att Glen Grant är på väg att lyfta sin whisky till nya högre nivåer. Hur vi bäst noterar detta är att whiskyn får överlag högre poäng i våra blindprovningar än tidigare. Kanske är det så att destilleriet börjat släppa på fat som överlag är mer välbalanserade och bättre i innehållet. Vilket som, tillbaka till denna 12-åring som det är svårt att inte låta sig charmas över och som bjuder på en småsinnlig lättsamhet samtidigt som det finns ett bra djup och karaktär. Sötman är snyggt balanserad och färgas med ljus tofféekola och läckra vaniljhintar. Faten är väl integrerade men väl synliga och ger whiskyn en snygg, ljus krydda. Går vi in på smaknyanser hittar vi en försiktig skogig vegetal hint som ger ett fint understöd till fruktinslagen av citrus, honung och päron som tillsammans ger whiskyn´s kostym en syrligt fräsch twist. I avslutet som jobbar förtjänstfullt med längden stramas slipsknuten åt bestämt men ömsint. Det vilar en underfundig torr fyllighet över det hela.

Glen Grant 12 years är en godhetsfull och elegant whisky men med skärpa och kanter i rondören. Det är i sig en framstående balansakt och egenskap i en bra whisky som vi gärna njuter av, så vi njuter på rätt bra i sällskap med Glen Grant 12 years.

90 poäng
/ Whisky & Bourbon

Glen Grant 12 Years Old
Nr 473 (700 ml) 43%, 379 kr
Speyside, Skottland

Whiskyn kan ni finna på Systembolaget här


Nu släpps höstens exklusiva whiskysamlingar

Whisky och Bourbon Under hösten 2018 lanserar Diageo två serier av exklusiva skotska…
23 Oct, 2018

Josefine ”Ölgäris” Törnqvist är Årets Ölutvecklare 2018

Whisky och Bourbon Josefine ”Ölgäris” Törnqvist har tilldelats priset ”Årets Ölutvecklare 2018” för…
23 Oct, 2018

Ölen och maten: Löksoppa med prästosttoast till Krusovice Imperial

Mat och Restaurang Löksoppa med toast är en fransk klassiker. Vi förnyar den…
22 Oct, 2018

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018
Artikelarkivet