Glen Grant 12 Years Old - En godhetsfull och elegant whisky

Livets Goda 21 Dec, 2017
Whisky och Bourbon Glen Grant grundades 1840 av bröderna John och James Grant i den lilla staden Rothes i hjärtat av Speyside. De hade i unga år arbetat på Aberlour Distillery och också sysslat med spannmålsaffärer där de knutit kontakter med såväl legala som illegala destillatörer. 1840 bestämde de sig för att storsatsa och byggde ett imponerande destilleri i viktoriansk stil med tinnar och torn mitt i Rothes. Glen Grant har sedan dess varit i mer eller mindre obruten drift, med undantag för andra världskriget. Under James Grant den yngres tid, han kallade sig för övrigt "Majoren", utvecklades destilleriet och blev en storslagen mittpunkt för hela whiskyindustrin. Idag är Glen Grant Sveriges mest köpta singlemalt och på Systembolagets fasta sortiment finns sedan tidigare i år Glen Grant 12 YO representerade på hyllorna. Detta är sedermera vårt WB-Tips inför de stundande högtiderna.

Whisky & Bourbon om Glen Grant 12 Years Old
Vi vet inte om vi inbillar oss allt, men efter att ha provat denna 12-åring – liksom andra åldrar - ett flertal gånger under året, och alltid olika buteljer, så vill vi påstå att Glen Grant är på väg att lyfta sin whisky till nya högre nivåer. Hur vi bäst noterar detta är att whiskyn får överlag högre poäng i våra blindprovningar än tidigare. Kanske är det så att destilleriet börjat släppa på fat som överlag är mer välbalanserade och bättre i innehållet. Vilket som, tillbaka till denna 12-åring som det är svårt att inte låta sig charmas över och som bjuder på en småsinnlig lättsamhet samtidigt som det finns ett bra djup och karaktär. Sötman är snyggt balanserad och färgas med ljus tofféekola och läckra vaniljhintar. Faten är väl integrerade men väl synliga och ger whiskyn en snygg, ljus krydda. Går vi in på smaknyanser hittar vi en försiktig skogig vegetal hint som ger ett fint understöd till fruktinslagen av citrus, honung och päron som tillsammans ger whiskyn´s kostym en syrligt fräsch twist. I avslutet som jobbar förtjänstfullt med längden stramas slipsknuten åt bestämt men ömsint. Det vilar en underfundig torr fyllighet över det hela.

Glen Grant 12 years är en godhetsfull och elegant whisky men med skärpa och kanter i rondören. Det är i sig en framstående balansakt och egenskap i en bra whisky som vi gärna njuter av, så vi njuter på rätt bra i sällskap med Glen Grant 12 years.

90 poäng
/ Whisky & Bourbon

Glen Grant 12 Years Old
Nr 473 (700 ml) 43%, 379 kr
Speyside, Skottland

Whiskyn kan ni finna på Systembolaget här


Absolut Home får egen unik flaska – Nu lanseras Absolut Åhus

Whisky och Bourbon I anslutning till öppningen av nya besökscentret Absolut Home lanseras…
20 Jul, 2018

Kändiskock och whiskeyjätte lanserar karibisk kräftskiva

Whisky och Bourbon Inför årets kräftsäsong har kändiskocken Edin Dzemat, tillsammans med whiskeyjätten…
18 Jul, 2018
Artikelarkivet