Glenfiddich Solera 15 YO skiner i "årgången"

Livets Goda 6 Mar, 2018
Whisky och Bourbon Glenfiddichs destilleri ligger strax utanför Dufftown i Speyside, mellan städerna Inverness och Aberdeen i Skottland. Med en kapacitet på omkring 20 miljoner flaskor årligen är Glenfiddich världens största maltwhiskydestilleri. Glenfiddich grundades av William Grant 1886 då han på äldre dagar förverkligade sin livsdröm och byggde sitt efterlängtade destilleri för de 800 pund han hade lyckats spara ihop under många år som bokhållare på Mortlach. Ända sedan dess har Glenfiddich varit ett familjeägt och familjestyrt destilleri. Från och med den första mars finns klassikern Glenfiddich Solera 15 YO på Systembolagets fasta sortiment, vilken vi provat till veckans WB-Tips.

Whisky & Bourbon Glenfiddich Solera 15 YO
Det här destilleriet känner vi ju (också!) här på redaktionen till utan och innan, efter ett antal besök på plats i Skottland och efter att under många, många år ständigt uppgraderat oss på all whisky som därifrån kommer.

Så med en ny Solera buteljering i våra händer, inbillning från oss eller kalla fakta: en solera i något ljusare format, stramare sötma och rakare i sin eleganta stil? Ja, nog känner vi lite så för stunden. Vi slår först fast; som gängse serveras vi ett elegant och välgjort stycke whisky med fruktig spänst, där nyanser av honungsslungad aprikos, körsbär och citrus tillsammans med päronvindar och en rund, men distinkt kryddighet med små, lätta örtiga inslag ger sig till känna. Men det vilar en ”naknare mer hudlös elegans” i den dock alltid så snygga Glenfiddich belevade strukturen och de rustika anslaget som påvisar ålder med sina toner av lädersoffa och torrt sötade reptoner ger whiskyn en komplexitet och ett temperament som sitter som handsken gjutet på handen och det tilltalar oss mycket.

Det finns en nytänd balanserad kraft och längd i denna whiskys identitet och som alltid känns det lika underbart tidlöst, klassiskt och smakfullt som vi förväntar oss. Inga misstag här således, Glenfiddich Solera 15 YO skiner i ”årgången”!

92 poäng / Whisky & Bourbon

Glenfiddich Solera 15 YO
Nr 308 (700 ml), 499 kr, 40%, Skottland

Whiskyn finns för närvarande på 219 Systembolag. Vilka butiker som har den på hyllan kan du se här >>
Naturligtvis kan flaskan beställas till valfri butik om just din butik inte huserar buteljen.

 


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet