Glenmorangie Original - En pålitlig och gentil gentleman med bra skärpa och snyggt lyster

Livets Goda 15 Dec, 2017
Whisky och Bourbon Glenmorangie, som betyder ”lugnets dal” på gaeliska, har sedan 1843 sin bas norr om Inverness vid den berömda källan Tarlogie Springs, vars vatten är ytterst mineralrikt då det filtrerats genom sandsten och granit. Faktum är att vattnet anses så väsentligt för whiskyn att man 1989 köpte 650 hektar av marken som omger källan för att ingen skulle kunna bygga någonting där som eventuellt skulle kunna påverka kvalitén. Om någon byggnation skulle ha påverkat de slutgiltiga produkterna låter vi vara osagt, men det vi dricker från Glenmorangie är utan tvekan kvalitativt, som Glenmorangie Original som vi till stundande högtider tipsar om. Innehållet i buteljen har fått sin vila på 1st- och 2nd fill ex-bourbonfat i 10 år.

Whisky & Bourbon om Glenmorangie Original
Denna numera klassiska single malt står stadigt med fötterna på marken. Vi vet vad vi får och ingen behöver vara orolig över att whiskyn kommer bjuda på några obehagliga överraskningar. Låter det tråkigt? Nej, då har ni missförstått, för det är en konst i sig att uppträda så tryggt och harmoniskt år ut och år in. Glenmorainge Original levererar det den ska konstant och det är vad vi brukar säga ”en säker och social pjäs som känns bra att alltid ha där på whiskyhyllan”.

Och, den har temperament, god är den också förstås och den eleganta, lite smootha kraften den blivit känd för känns omedelbart i doftspektrat med rena fatinstick, citrus i en lätt honungscentrifug, toffée/vanilj färgad sötma och karamelliserad torkad fruktighet i en smakfull och komplex sammansättning. Det här släpper inte taget i gom och en pepparkrydda som börjar visa sig mot avslutet liksom de rena och torra fatinslagen som följer med frukten ger just den där temperamentshöjningen vi pratade om. Det ger också whiskyn en snygg edge. Strukturen i sig upplevs fyllig, men är i grund torrt transparent och det är en snygg balansakt som här utförs i ämnet. Glenmorangie Original är en gentil gentleman med bra skärpa och snyggt lyster. Som vi inledde med: ett säkert och kvalitativt kort.

Sa vi väldigt god också...?

91 poäng
/ Whisky & Bourbon

Glenmorangie Original
Nr 417 (700 ml), 40%
420 kr
Speyside, Skottland

Whiskyn kan ni finna på Systembolaget här


Nu släpps höstens exklusiva whiskysamlingar

Whisky och Bourbon Under hösten 2018 lanserar Diageo två serier av exklusiva skotska…
23 Oct, 2018

Josefine ”Ölgäris” Törnqvist är Årets Ölutvecklare 2018

Whisky och Bourbon Josefine ”Ölgäris” Törnqvist har tilldelats priset ”Årets Ölutvecklare 2018” för…
23 Oct, 2018

Ölen och maten: Löksoppa med prästosttoast till Krusovice Imperial

Mat och Restaurang Löksoppa med toast är en fransk klassiker. Vi förnyar den…
22 Oct, 2018

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018
Artikelarkivet