Glenmorangie Original - En pålitlig och gentil gentleman med bra skärpa och snyggt lyster

Livets Goda 15 Dec, 2017
Whisky och Bourbon Glenmorangie, som betyder ”lugnets dal” på gaeliska, har sedan 1843 sin bas norr om Inverness vid den berömda källan Tarlogie Springs, vars vatten är ytterst mineralrikt då det filtrerats genom sandsten och granit. Faktum är att vattnet anses så väsentligt för whiskyn att man 1989 köpte 650 hektar av marken som omger källan för att ingen skulle kunna bygga någonting där som eventuellt skulle kunna påverka kvalitén. Om någon byggnation skulle ha påverkat de slutgiltiga produkterna låter vi vara osagt, men det vi dricker från Glenmorangie är utan tvekan kvalitativt, som Glenmorangie Original som vi till stundande högtider tipsar om. Innehållet i buteljen har fått sin vila på 1st- och 2nd fill ex-bourbonfat i 10 år.

Whisky & Bourbon om Glenmorangie Original
Denna numera klassiska single malt står stadigt med fötterna på marken. Vi vet vad vi får och ingen behöver vara orolig över att whiskyn kommer bjuda på några obehagliga överraskningar. Låter det tråkigt? Nej, då har ni missförstått, för det är en konst i sig att uppträda så tryggt och harmoniskt år ut och år in. Glenmorainge Original levererar det den ska konstant och det är vad vi brukar säga ”en säker och social pjäs som känns bra att alltid ha där på whiskyhyllan”.

Och, den har temperament, god är den också förstås och den eleganta, lite smootha kraften den blivit känd för känns omedelbart i doftspektrat med rena fatinstick, citrus i en lätt honungscentrifug, toffée/vanilj färgad sötma och karamelliserad torkad fruktighet i en smakfull och komplex sammansättning. Det här släpper inte taget i gom och en pepparkrydda som börjar visa sig mot avslutet liksom de rena och torra fatinslagen som följer med frukten ger just den där temperamentshöjningen vi pratade om. Det ger också whiskyn en snygg edge. Strukturen i sig upplevs fyllig, men är i grund torrt transparent och det är en snygg balansakt som här utförs i ämnet. Glenmorangie Original är en gentil gentleman med bra skärpa och snyggt lyster. Som vi inledde med: ett säkert och kvalitativt kort.

Sa vi väldigt god också...?

91 poäng
/ Whisky & Bourbon

Glenmorangie Original
Nr 417 (700 ml), 40%
420 kr
Speyside, Skottland

Whiskyn kan ni finna på Systembolaget här


Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet