Hemköp minskar matsvinnet med Karma

Livets Goda 13 Feb, 2018
Mat och Restaurang Hemköp inleder ett samarbete med matsvinnsappen Karma för att ta tillvara på så mycket mat som möjligt i butikerna och minska matsvinnet. Först ut är Hemköp Skanstull och Hemköp Sabis Fältöversten i Stockholm, ambitionen är att fler butiker ska följa.

Bild: Delidisk Skanstull

Karma är en app som hjälper matbutiker och restauranger att minska sitt matsvinn. Bra mat med kort hållbarhet säljs genom appen till ett nedsatt pris. Det är främst färdigrätter som kommer att ”räddas" via appen men även andra färskvaror som mejeriprodukter, kött, frukt och grönsaker.

– Ingen mat som går att äta ska behöva kastas. Det finns flera sätt att undvika att behöva slänga mat som fortfarande går att äta. Ett bra sätt är att handla och äta mat så nära bäst före-datumet som möjligt. Genom samarbetet med Karma förenklar vi nu för våra kunder att göra en insats för miljön och samtidigt äta god mat. Tillsammans minskar vi matsvinnet, säger Maria Nobel, hållbarhetschef på Hemköp.

Att minska matsvinnet är en av de viktigaste och mest prioriterade frågorna för Hemköp. Under 2017 skänkte Hemköp över 50 ton mat till behövande som annars skulle ha slängts. Mottagare är frivilligorgansationer runt om i landet och Stockholms Stadsmissions sociala matbutik Matmissionen. Prioriterat är också att ge utrymme i sortimentet för produkter som hjälper till att minska matsvinnet på andra sätt. Ett exempel är ölet Bröggd som är bryggt på gårdagens bröd. Butikerna arbetar outtröttligt med att optimera sina inköp och mat nära bäst före-datumet sätts ofta ned i pris.

– Vi är imponerade av hur Hemköp arbetar med miljö och hållbarhet i deras butiker och det känns väldigt roligt att de valt att samarbeta med Karma för att minska matsvinnet ytterligare, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd och medgrundare av Karma.


Uppdrucket v 7 med Ulrika Karlsson

Vin Fantastiska viner har präglat den gångna veckan, detta är ett…
19 Feb, 2018

Vinverket har öppnat

Vin Stockholms nya vinbar Vinverket har öppnat på Norrtullsgatan 24. Bakom…
19 Feb, 2018

Tommy Myllymäki tar över Stadsparken

Mat och Restaurang Tommy Myllymäki kommer att driva Stadsparken i Katrineholm, tillsammans med…
19 Feb, 2018

Ytterligare en hyllad årgång av Campogivanni Brunello di Montalcino DOCG 2012 lanseras exklusivt

Vin Campogiovanni Brunello di Monalcino DOCG 2012 lanseras fredagen den 2:a…
19 Feb, 2018

Preem lanserar ekologisk äggröra

Mat och Restaurang Preem utökar sitt freshfood-sortiment med en ekologisk äggröra gjord på…
19 Feb, 2018

Formbar vegofärs från Anamma

Mat och Restaurang Nu lanserar Anamma marknadens första veganska formbara färs. En efterlängtad…
19 Feb, 2018

Hernö Gin prisat för världens bästa gin för andra året i rad

Whisky och Bourbon Juryn för World Gin Awards har sagt sitt och hyllar…
16 Feb, 2018

Arla investerar 100 miljoner kronor i den svenska osttillverkningen

Övrigt Under 2018 kommer Arla att investera 100 miljoner kronor i…
16 Feb, 2018

TheFork Festival 15 februari - 31 mars

Mat och Restaurang Idag återvänder det populära restaurangeventet ”TheFork Festival”. Festivalen pågår från…
15 Feb, 2018

Rätta formen lyfter Coca Cola-smaken

Övrigt Aromerna från vindruvor lyfts fram på ett mer eller mindre…
15 Feb, 2018

Nu är skrei-säsongen åter i full gång

Vin Den norska torsken skrei med sin unika märkning är en…
15 Feb, 2018

Fondberg & Co blir We & Wine

Vin Fondberg & Co AB har varit en av de ledande…
15 Feb, 2018

Västerbottensost® deltar i Ostfestivalen

Övrigt Fredag den 16 februari öppnas portarna till årets ostfestival på…
15 Feb, 2018

Blodapelsin och ingefära - andra upplagan av Small Batch lanseras

Övrigt I den andra upplagan av smakkonceptet Small Batch lanserar Swedish…
15 Feb, 2018

Kaffeskola - 10 skillnader mellan arabica och robusta

Övrigt I denna artikeln listar Hugo, Kafferosteriet Koppar, tio skillnader mellan…
15 Feb, 2018

Bre din macka som vanligt - med olivolja

Mat och Restaurang Den 14 februari lanserar Zeta en helt ny produkt för…
14 Feb, 2018

Fuller’s är huvudsponsor på The Bishops Arms brittiska vecka

Whisky och Bourbon Mellan den 12-18 februari pågår den brittiska veckan på The…
14 Feb, 2018

Nu lanseras Systembolagets första ekologiska brandy från Spanien

Whisky och Bourbon Från 1 mars finns Alvisa 10 Brandy Ecológico i Systembolagets…
14 Feb, 2018

Spännande drycker för spelkvällen

Övrigt I och med dagens teknologiska utveckling har spel- och casinosajter…
14 Feb, 2018

Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja

Mat och Restaurang I ett nytt samarbete tillsammans med hamburgerrestaurangen KÄK, grundat av…
14 Feb, 2018
Artikelarkivet