Hemköp minskar matsvinnet med Karma

Livets Goda 13 Feb, 2018
Mat och Restaurang Hemköp inleder ett samarbete med matsvinnsappen Karma för att ta tillvara på så mycket mat som möjligt i butikerna och minska matsvinnet. Först ut är Hemköp Skanstull och Hemköp Sabis Fältöversten i Stockholm, ambitionen är att fler butiker ska följa.

Bild: Delidisk Skanstull

Karma är en app som hjälper matbutiker och restauranger att minska sitt matsvinn. Bra mat med kort hållbarhet säljs genom appen till ett nedsatt pris. Det är främst färdigrätter som kommer att ”räddas" via appen men även andra färskvaror som mejeriprodukter, kött, frukt och grönsaker.

– Ingen mat som går att äta ska behöva kastas. Det finns flera sätt att undvika att behöva slänga mat som fortfarande går att äta. Ett bra sätt är att handla och äta mat så nära bäst före-datumet som möjligt. Genom samarbetet med Karma förenklar vi nu för våra kunder att göra en insats för miljön och samtidigt äta god mat. Tillsammans minskar vi matsvinnet, säger Maria Nobel, hållbarhetschef på Hemköp.

Att minska matsvinnet är en av de viktigaste och mest prioriterade frågorna för Hemköp. Under 2017 skänkte Hemköp över 50 ton mat till behövande som annars skulle ha slängts. Mottagare är frivilligorgansationer runt om i landet och Stockholms Stadsmissions sociala matbutik Matmissionen. Prioriterat är också att ge utrymme i sortimentet för produkter som hjälper till att minska matsvinnet på andra sätt. Ett exempel är ölet Bröggd som är bryggt på gårdagens bröd. Butikerna arbetar outtröttligt med att optimera sina inköp och mat nära bäst före-datumet sätts ofta ned i pris.

– Vi är imponerade av hur Hemköp arbetar med miljö och hållbarhet i deras butiker och det känns väldigt roligt att de valt att samarbeta med Karma för att minska matsvinnet ytterligare, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd och medgrundare av Karma.


Boulebar tar in digital marknadschef

Mat och Restaurang Boulebar, restaurangen och inomhusparken där kärleken till boule och fransk…
14 Oct, 2019

Alkoholfri öl vinner första pris på Stockholm Beer and Whisky Festival

Whisky och Bourbon Det alkoholfria ölbryggeriet Big Drop Brewing Co belönas med en…
14 Oct, 2019

Årets Tomteglass är äntligen här – säg hej till marsipangris

Övrigt Nu nalkas Sveriges glassigaste jultradition - Tomteglass 2019 är här…
14 Oct, 2019

Nytt släpp av A Lisa från bodega Noemía

Vin Den 18 oktober släpps 4200 flaskor och 1200 magnumflaskor av…
14 Oct, 2019

Belgisk julöl från Abbaye D'aulne i Belgien - på Systembolaget 1 november

Whisky och Bourbon Första den november finns Julölen D'aulne Christmas Triple Ale 9…
11 Oct, 2019

Årets skörd av färsk Kalix löjrom

Mat och Restaurang Nu har det första partiet av färsk Kalix löjrom anlänt
11 Oct, 2019

Pontus Frithiof blir officiell partner till Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020

Mat och Restaurang Pontus Frithiof blir officiell partner till Porsche Carrera Cup Scandinavia…
11 Oct, 2019

Frog's Leap Chardonnay - åter i lager

Vin Nu finns Frog's Leap Chardonnay åter i lager.
11 Oct, 2019

Årets pepparkakssmak är här

Mat och Restaurang Det doftar tradition - för sjätte året i rad har…
11 Oct, 2019

Bakom kulisserna hos Tamahagane

Övrigt En modern kökskniv och ett traditionellt samurajsvärd. Tro det eller…
10 Oct, 2019

LD Fält gör comeback lagom till jaktsäsongen

Övrigt LD:s populära specialutgåva i camouflagemönstrad dosa - LD Fält -…
10 Oct, 2019

Marabou Pepparkaka

Övrigt Lagom till att uppladdningen inför jul tar vid lanserar Marabou…
9 Oct, 2019

Gästspel: Kenya AA+ rostas just nu hos kafferosteriet Koppar

Övrigt "En gång i månaden rostar vi exceptionella kaffen som vi…
9 Oct, 2019

Nu lanseras Jula-must

Övrigt Lagom till årets julhandel lanseras den nya Jula-musten. – Vi…
9 Oct, 2019

Matsvinnet ökar i Sverige: Livsmedelsbranschen vill lösa problemet

Mat och Restaurang Svenska folket vill minska sitt matsvinn för klimatets skull, enligt…
9 Oct, 2019

Kampanjen ”Get That Pizza” tar reda på hur långt man är beredd att gå för en Grandiosa pizza

Mat och Restaurang För att ta reda på exakt hur långt människors begär…
8 Oct, 2019

Proteinberikade våfflor - gott och nyttigt

Mat och Restaurang Charlotte Beijer har här skapat ett såväl nyttigt som gott…
8 Oct, 2019

Matsmart tar in 182 miljoner för internationell expansion

Mat och Restaurang Matsmart tar in 182 miljoner kronor i en investeringsrunda. Ny…
8 Oct, 2019

Grytsäsong

Mat och Restaurang Alla årstider har sin charm – inte minst när det…
8 Oct, 2019

Nyhet på norska Vinmonopolet - Rémy Martin VSOP i svartfrostad flaska

Whisky och Bourbon Det är inte bara svenska marknaden som får ta del…
8 Oct, 2019
Artikelarkivet