Hem Mat & Restaurang HoReCa: Scan gårdsmärker all deras rapsgris – del 2

HoReCa: Scan gårdsmärker all deras rapsgris – del 2

av Livets Goda

Sörby Gård, Västerås
• 100 hektar egen åkermark
• 750 hektar arrenderad åkermark
• 200 hektar skog
• 6 anställda

På Sörby gård i Badelunda utanför Västerås föder Magnus Jansson upp svensk Rapsgris.
Magnus Janssons pappa köpte Sörby gård 1968. År 2013 tog Magnus över gården helt efter att drivit den ihop med pappa i några år. Tillsammans har de hjälpts åt att utveckla gården till det moderna familjejordbruk
med kretslopptänk som det är idag. Kretsloppstänket på Sörby visar sig på flera sätt. Gården är helt självförsörjande på grisfoder. Här odlas höstvete, korn, havre, ärtor och oljeväxter som blandas till foder.

– Vi är också delägare i biogasanläggning som rötar all gödsel från grisarna och producerar fordonsgas. Sedan så får vi tillbaka rötrester som vi använder till växtodlingen. Grisarna gödslar alltså sin egen mat.
En egen flispanna värmer upp alla svinhus och bostäder. Den torkar även all spannmål.

– Min ambition är att påverka miljön så lite som möjligt. Magnus vet att djur som mår bra även ger kött av hög kvalitet. Därför är en god djurhållning extremt viktig. På Sörby finns friska djur som kan röra sig och som lever att aktivt liv. Det ger arbetande muskler och ett godare kött.

– Jag tycker att svensk djurhållning är bra och nu börjar andra länder ta efter, vilket givetvis är goda nyheter för djuren. Jag har en produktion som jag är stolt över och när som helst kan visa upp för vem som helst.

Magnus och hans familj tycker själva mycket om god mat.
– För mig är enkel husmanskost med bra råvaror den verkliga lyxmaten, som exempelvis Rapsgris. 

Esplunda Gård, Enköping
8 000 rapsgrisar per år
• 400 nötkreatur per år
• 850 hektar åkermark
• 260 hektar skog
• 50 hektar betesmark
• 13 anställda plus sommarjobbare

Esplunda gård ligger utanför Enköping i västra Uppland. Här föder man upp svensk Rapsgris och nötkreatur. Gården har varit familjeägd ända sedan 1544. Idag drivs den av Per och Charlotte Nilsson som är 15:e generationens ägare.

Anrika Esplunda Gård har samarbetat med Scan så länge Per Nilsson kan minnas. Samarbetat bygger i grund och botten på ömsesidig respekt för varandras kunskap och erfarenhet. Båda vet att det inte finns någon genväg till god djuromsorg.

– Gården som föder upp djuren har ett stort ansvar, säger Per. Det är ursprunget och spårbarheten i de färdiga produkterna som främst bidrar till kvalitet, äkthet och trovärdighet. Att Scan står för svenskhet och kvalitet betyder mycket för oss som leverantör. När vi lastar våra djur och Scan tar vid känner vi oss trygga med att lämna vidare ansvaret, säger Per. Det svenska djuromsorgsprogrammet är bland de djurvänligaste i världen. Uppfödningen av rapsgrisarna och nötkreaturen på Esplunda Gård sker i öppna och ljusa stallar, där personal rör sig åtta timmar om dagen. När de inte är bemannade finns larm som varnar om något inte fungerar. Djuren får rent vatten och aptitligt foder. Ordning och reda är det viktigaste för att föda upp hälsosamma djur, därför finns tydliga rutiner för alla moment.

– Vi försöker skapa en atmosfär på gården som bygger på kreativitet, trivsel och kvalitet. Miljön ska vara bra för både djur och människor, säger Per.

Nyttigare och godare
Grisarna på Esplunda äter raps och säljs som svensk Rapsgris®. De hälsosamma fettsyrorna från rapsen gör inte bara grisarna friskare. Köttet blir dessutom nyttigare och godare för oss människor.

– Grisarna gillar verkligen raps, och rapsen gör köttet mörare, saftigare och mer smakrikt. Det blir dessutom mer lättlagat, säger Per.

– God mat bygger på råvarornas kvalitet och ursprung. Det kan vara en god köttstek med potatis, svampsås, kokta grönsaker och bacon – gärna gjord på Rapsgris. Trevligt sällskap gör maten ännu godare.

Mer om Scans gårdar och bönder finner ni på hemsidan här >>

 

RELATERAD LÄSNING