Höstens primör från Zeta

Livets Goda 12 Nov, 2017
Övrigt Ju tidigare på säsongen oliver skördas, desto smakrikare blir olivoljan. Säsongens allra första olivolja, Novello, pressas enbart av oliver från skördens första tio dagar. De gröna, nästan lite omogna oliverna ger oljan doft och smak av nyklippt gräs och färska örter. Zeta Novello finns i begränsad upplaga och ringlas med fördel som krydda och smakförhöjare över all slags mat.

För italienarna är säsongens första olivolja, Novello, något alldeles extra. Bara gröna, nästan omogna oliver från skördens första tio dagar används, vilket ger olivoljan doft och smak av nyklippt gräs samt färska örter. Där finns också en distinkt pepprighet, vilket är ett kvalitetstecken och en signal om att oljan innehåller mycket polyfenoler, ett samlingsnamn för potenta antioxidanter som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress.

Varje säsongs Novello är unik, för smaken påverkas liksom vin av väder och vind. I år har vädret varit turbulent med en kall vår och därefter varm sommar. Trots det är Fernando Di Luca, mannen som introducerade olivolja för svenskarna på 70-talet, lyrisk över årets smak.

-Vår Zeta Novello tillverkas av främst tre olika sicilianska oliver: Biancolilla, Cerasula samt Nocellara del Belice. I år kommer olivprimörerna från Siciliens bergstrakter där vädret varit bra, och dessutom har vi använt mer Biancolilla än vanligt. Sötman från de oliverna har gjort smaken rund och balanserad. Årets Zeta Novello har också tydliga toner av gröna tomater samt kronärtskocka, vilket är typiskt för sicilianska olivoljor, berättar Fernando.

En Novellos karaktär och breda smakregister är som tydligast mellan november och februari, därefter får den en mildare ton. 

Zeta Novello tas fram i begränsad upplaga och finns i dagligvaruhandeln från mitten av november. Priset för 500 ml kommer att vara ca 95 kr.


Mack FREEZE - Den första alkohol- och glutenfria ölen på marknaden

Whisky och Bourbon Den första februari lanseras Mack FREEZE, marknadens första öl som…
18 Jan, 2018

Stockholmskrogar på listan över världens vackraste restauranger

Mat och Restaurang Condé Nast Traveller har i dagarna utsett världens vackraste restauranger…
18 Jan, 2018

Umamiburgare kommer tillbaka till MAX - nu även med kyckling

Mat och Restaurang En av MAX mest populära kampanjburgare, Grand Deluxe Umami, hittar…
18 Jan, 2018

Trendbrott: viktmissnöjet bland unga växer

Övrigt Tre av fyra svenskar vill gå ner i vikt, det…
18 Jan, 2018

300 miljoner liter kaffe i slasken varje år

Övrigt Klimatförändringarna gör att världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar. I…
18 Jan, 2018

Urban Deli lanserar brödöl för minskat matsvinn

Mat och Restaurang Varje dag kastas mängder av bröd på landets bagerier. En…
18 Jan, 2018

Förköpspris på Vingårdsbarbaresco via Winefinder - Produttori del Barbaresco

Vin För drygt en vecka sedan erbjöd Winefinder Brunello 2013 till…
17 Jan, 2018

Två exklusiva ekologiska lanseringar från Alain Jaume & Fils

Vin Domaine du Clos de Sixte Lirac 2014 (magnum) samt Domaine…
17 Jan, 2018

Uppdrucket vecka 2 med Ulrika Karlsson

Vin Jag älskar att prova OM viner, att ha ett gäng…
17 Jan, 2018

Bästa italienska vinbar i Stockholm utsedd - Adria Ristorante & Bar

Mat och Restaurang Igår höll Gambero Rosso sin årliga prisutdelning för Top Italian…
17 Jan, 2018

Skandinavisk premiär: Ät 6-rätters middag med 3D

Mat och Restaurang Det innovativa middagskonceptet Dinner Time Story med världens minsta kock,…
17 Jan, 2018

Melker Andersson öppnar ny krog i Uppsala

Mat och Restaurang I det gamla anrika stadshotellet mitt i Uppsala öppnar nu…
17 Jan, 2018

Exklusiv sherrylansering på Systembolaget av "Tio Pepes olika åldrar"

Vin Varje år i oktober tar Antonio Flores, legendarisk vinmakare på…
17 Jan, 2018

Lammproducenter från Kungsör belönas med HKScans Miljöpris

Övrigt Paret Anna och Tomas Olsson belönas med HKScans Miljöpris till…
17 Jan, 2018

Svenska småbryggerier i exportsatsning

Whisky och Bourbon Svenska småbryggerier satsar på export och ställer ut på en…
16 Jan, 2018

Den andra februari lanseras exklusivt Chablis Premier Cru ”Montée de Tonnerre” 2015 från Samuel Billaud

Vin Samuel Billaud tillhör en välkänd och etablerad vinmakarfamilj i Chablis.…
16 Jan, 2018

Martin & Servera skänkte fyra ton varor

Mat och Restaurang Martin & Servera stöttar sedan hösten 2017 Stockholms Stadsmissions Matcentralen…
16 Jan, 2018

2400 flaskor Soave Vintage Bertani 2015 lanseras i februari

Vin Den familjeägda producenten Bertani lanserar den 2:a februari 2400 flaskor…
16 Jan, 2018

Wayne’s Coffee öppnar kafé i Vietnam

Övrigt De senaste åren har den svenska kafékedjan öppnat kaféer i…
16 Jan, 2018

Château La Croix Teynac från den stora årgången 2010 hos Winefinder

Vin Winefinder har nu i lager Château La Croix Teynac från…
16 Jan, 2018
Artikelarkivet