Höstens primör från Zeta

Livets Goda 12 Nov, 2017
Övrigt Ju tidigare på säsongen oliver skördas, desto smakrikare blir olivoljan. Säsongens allra första olivolja, Novello, pressas enbart av oliver från skördens första tio dagar. De gröna, nästan lite omogna oliverna ger oljan doft och smak av nyklippt gräs och färska örter. Zeta Novello finns i begränsad upplaga och ringlas med fördel som krydda och smakförhöjare över all slags mat.

För italienarna är säsongens första olivolja, Novello, något alldeles extra. Bara gröna, nästan omogna oliver från skördens första tio dagar används, vilket ger olivoljan doft och smak av nyklippt gräs samt färska örter. Där finns också en distinkt pepprighet, vilket är ett kvalitetstecken och en signal om att oljan innehåller mycket polyfenoler, ett samlingsnamn för potenta antioxidanter som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress.

Varje säsongs Novello är unik, för smaken påverkas liksom vin av väder och vind. I år har vädret varit turbulent med en kall vår och därefter varm sommar. Trots det är Fernando Di Luca, mannen som introducerade olivolja för svenskarna på 70-talet, lyrisk över årets smak.

-Vår Zeta Novello tillverkas av främst tre olika sicilianska oliver: Biancolilla, Cerasula samt Nocellara del Belice. I år kommer olivprimörerna från Siciliens bergstrakter där vädret varit bra, och dessutom har vi använt mer Biancolilla än vanligt. Sötman från de oliverna har gjort smaken rund och balanserad. Årets Zeta Novello har också tydliga toner av gröna tomater samt kronärtskocka, vilket är typiskt för sicilianska olivoljor, berättar Fernando.

En Novellos karaktär och breda smakregister är som tydligast mellan november och februari, därefter får den en mildare ton. 

Zeta Novello tas fram i begränsad upplaga och finns i dagligvaruhandeln från mitten av november. Priset för 500 ml kommer att vara ca 95 kr.


Hierarkisk värld med starka ideal – Lotte Wellton har kartlagt krognäringen

Mat och Restaurang Lotte Wellton har forskat om vilka ideal som präglar restaurangnäringen.…
17 Nov, 2017

The Macallan lanserar Edition No.3 i samarbete med Roja Dove

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar Edition No.3 – en ny limiterad utgåva…
17 Nov, 2017

Moët & Chandon lanserar 2009 som Grand Vintage

Vin Moët & Chandon är stolta över att presentera Grand Vintage…
16 Nov, 2017

Skånskt mikrodestilleri bäst i världen

Whisky och Bourbon Världens ledande vin- och spritproducenter samlades igår i London för…
16 Nov, 2017

BrewDog lanserar ny öl i begränsad upplaga bara för Sverige – Hello My Name is Agnetha

Whisky och Bourbon Idag skålar BrewDog med sina svenska fans i en öl…
16 Nov, 2017

Facile & Co AB säljer varumärke Seriously vodka till engelsk spritdistributör

Whisky och Bourbon Facile & Co AB har sålt varumärke Seriously vodka till…
16 Nov, 2017

Champagnehuset Duval-Leroy släpper en ny champagne i samarbete med den franska sommeliereliten

Vin Champagnehuset Duval-Leroy släpper en ny Champagne i samarbete med den…
15 Nov, 2017

Pimpad krog intar Vasastan med Saffransfestival – inredningen producerad av Canon

Mat och Restaurang Bistro Casper på Dalagatan i Vasastan i Stockholm tar till…
15 Nov, 2017

Weingut Dr Loosen på Farangs Riesling Onsdag 15 november 2017

Mat och Restaurang Riesling onsdag denna vecka på Farang bjuder bland annat på…
15 Nov, 2017

Licor 43 sprider passion över Sverige med drink gjord på afrodisiaka

Whisky och Bourbon Lagom till att kylan sveper in över Sverige lanserar den…
14 Nov, 2017

Black Friday 2017

Övrigt Black Friday är en shoppingdag som härstammar från USA. Det…
14 Nov, 2017

Champagne Lanson lanseras i limiterad presentförpackning

Vin Lagom till december månad och startskottet för vinterns alla festligheter…
14 Nov, 2017

Tegnér & Son förfinar traditionen i ny julcognac

Whisky och Bourbon Galateas samarbete med prestigemärket Tegnér & Son fortsätter traditionen sedan…
13 Nov, 2017

Magic Mountain är Årets Munskänksvin 2017

Vin Sedan 2007 har Munskänkarna delat ut priset Årets Munskänksvin. På…
13 Nov, 2017

Nu kommer uppföljaren till In Flames Signature Craft Gin No13, Batch 1

Whisky och Bourbon När In Flames gav sig in på gin blev succén…
13 Nov, 2017

Kombucha - en uråldrig hälsokur

Övrigt Kombucha, fermenterat te, är en uråldrig hälsokur som har använts…
13 Nov, 2017

Höstens primör från Zeta

Övrigt Ju tidigare på säsongen oliver skördas, desto smakrikare blir olivoljan.…
12 Nov, 2017

Nedräkning för Sveriges bästa barer & krogar 2017

Whisky och Bourbon Snart avgörs Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse Bartenders’ Choice Awards. Nordens…
10 Nov, 2017

At Six skapar internationellt brunchkoncept i Stockholm

Mat och Restaurang Executive Chef Andreas Askling beskriver matkonceptet som “En visionär resa…
10 Nov, 2017

Uppdrucket vecka 45 med Ulrika Karlsson

Vin Några veckor i Frankrike och Italien bjuder på många minnesvärda…
10 Nov, 2017
Artikelarkivet