Hur Äppelpaj blev Potatischips

Livets Goda 6 Oct, 2017
Övrigt Reaktionerna till Nyskördat Äppelpaj har varit splittrade och det återkommande temat hos såväl sympatisörer som kritiker har präglats av frågan ”HUR kom ni fram till detta?” Estrellas R&D Director Anders Andersson ger här svaren.

I september lanserade Estrella ett nytt höstkoncept som fick många att höja på ögonbrynet: Potatischips med smak av Äppelpaj. Reaktionerna lät sig inte vänta. Nyheten diskuteras häftigt i sociala medier med både ris och ros för kreativitet och galenskap.

Vi tar detta från början. När började dessa chips planeras?
-R&D (Research & Development) har tagit fram en massa ”galna” smaker till familjedagar och liknande, bland annat Kanelbullechips och Äppelchips. Därifrån var steget inte långt till Äppelpajchips.

Hur föddes den galna idén om Äppelpajchipset?
-När våra barn har praktiserat hos oss har de alltid älskat våra Kanelbullechips och därifrån är steget inte jättelångt till söta och syrliga Äppelpajchips. Vi såg också på succén med vår Nötmix Honung&Salt, vilket visade att våra konsumenter var redo för söt och salt i kombination. Till en Nordisk Smakdag i Strömstad så tog Sandra Andrén, senior scientist på Estrella, fram säsongssmaker som t.ex. Mojito till sommaren, och Äppelpajchips som en höstsmak - och så föddes våra Äppelpajchips.

Hur var de första interna reaktionerna på förslaget?
-Idén var rolig. De var lite skeptiska till produkten, men när de smaka var det bara ”wow, det smakar verkligen äppelpaj!” Alla blev positivt överraskade och exalterade över hur likt det var rent smakmässigt.

Genomfördes konsumenttester innan lansering?
-Vi tog fram en liten volym på en rolig produkt som man köper en gång för att prova något galet. Sådana här produkter behöver inte testas – konsumenten testar själv på eget bevåg, ett löpande livetest så att säga! Produkten var precis lite för galen för att motstå, och inne på Estrellas kontor blev smaken snabbt en hit! Chipset var en sensation i sig självt men även tillsammans med vaniljglass och vaniljsås. Det blev en vild satsning som dels resulterade i en helt ny smakupplevelse för konsumenterna och en spännande följetong för Estrellas alla anställda.

Reaktionerna har varit blandade men en återkommande fundering inom ramarna för såväl optimism som pessimism måste vi få svar på: Kommer äppelpajchipsen komma tillbaka i framtiden?
-Nej, Äppelpajchips är en engångsgrej… Men det kommer fler spännande engångssmaker!


Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster…
11 Dec, 2017

Napolitansk pizza är kulturarv

Mat och Restaurang Nu står det klart; konsten att baka napolitansk pizza är…
11 Dec, 2017

Scans julskinkor hamnar på första- och andraplats i Aftonbladets årliga julskinketest

Mat och Restaurang Bland totalt 18 testade julskinkor är Scan Gourmet Julskinka den…
11 Dec, 2017

Ny restaurang med livescen på Dramaten

Mat och Restaurang I Dramatens gamla biljettkontor öppnar fredagen den 15 december Dramatenbaren.…
11 Dec, 2017

Coop erbjuder svenskt kvalitetskött från Ölanda Säteri

Mat och Restaurang Svenska konsumenter väljer gärna svenskt kött. Nu kommer Coop tillsammans…
11 Dec, 2017

Så satsar Clarion Hotel och Marcus Samuelsson på sin restaurangpersonal

Mat och Restaurang Clarion Hotel och By Marcus Samuelsson™ stärker sin position som…
11 Dec, 2017

Taittinger Brut Réserve blev årets utvalda champagne till Nobelbanketten

Vin Det anrika champagnehuset Taittinger tilldelades den stora äran att förse…
11 Dec, 2017

Plantation 20th Anniversary XO

Whisky och Bourbon När Alexandre Gabriel som 22-åring började arbeta med en av…
8 Dec, 2017

Bangkoks Michelinguide lyfter Thailands turism

Mat och Restaurang Bangkoks mat- och dryckesscen är välkänd, och i går fick…
8 Dec, 2017

Inga idéer för helgens matlagning? - Låt dig inspireras av Livets Godas egengjorda recept

Mat och Restaurang Ibland går man tom på idéer när det gäller matlagning…
30 Nov, 2017

Don Melchor 2015 - "En av de bästa årgångarna i mitt liv"

Vin Från och med den 5 december finns 15 lådor á…
8 Dec, 2017

Glenmorangies innovativa arbete belönas med tre hållbarhetsutmärkelser

Whisky och Bourbon Under november belönades Glenmorangie trefaldigt för sitt initiativ och engagemang…
8 Dec, 2017

Sayan Isaksson smygöppnar nytt kök i Teatern

Mat och Restaurang Idag öppnar ett nytt kök i Teatern i Ringen centrum.…
8 Dec, 2017

Världspremiären för Bollinger La Grande Année Rosé 2007 sker i Sverige

Vin Som första land i världen sker lanseringen av Bollinger La…
8 Dec, 2017

Mikrobryggeri skapar unika möjligheter

Whisky och Bourbon Snart är det klart för den första ölbrygden i mikrobryggeriet,…
7 Dec, 2017

O’Learys får nytt utseende – som en del av ny varumärkesstrategi

Mat och Restaurang Nu uppdaterar restaurang- och sportbarskedjan O’Learys sin grafiska profil, vilket…
7 Dec, 2017

Gourmetburgaren Jureskog Signature är tillbaka på McDonald's – för sista gången

Mat och Restaurang Lärorikt och smakrikt samarbete med Johan Jureskog avslutas och firas…
7 Dec, 2017

Skånska Gastronomipriset 2017

Mat och Restaurang Skånska Gastronomiprisets jury har nöjet att tillkännage nomineringarna till 2017…
7 Dec, 2017

Gaja i dagens Webblansering på Systembolaget

Vin Klockan 10:00 idag satte en ny webblansering igång på Systembolaget…
7 Dec, 2017

Jessica Frej signerar nordiskt bokavtal med HarperCollins Nordic

Mat och Restaurang Matprofilen och TV-kocken Jessica Frej signerar nordiskt bokavtal med HarperCollins…
7 Dec, 2017
Artikelarkivet