Hur Äppelpaj blev Potatischips

Livets Goda 6 Oct, 2017
Övrigt Reaktionerna till Nyskördat Äppelpaj har varit splittrade och det återkommande temat hos såväl sympatisörer som kritiker har präglats av frågan ”HUR kom ni fram till detta?” Estrellas R&D Director Anders Andersson ger här svaren.

I september lanserade Estrella ett nytt höstkoncept som fick många att höja på ögonbrynet: Potatischips med smak av Äppelpaj. Reaktionerna lät sig inte vänta. Nyheten diskuteras häftigt i sociala medier med både ris och ros för kreativitet och galenskap.

Vi tar detta från början. När började dessa chips planeras?
-R&D (Research & Development) har tagit fram en massa ”galna” smaker till familjedagar och liknande, bland annat Kanelbullechips och Äppelchips. Därifrån var steget inte långt till Äppelpajchips.

Hur föddes den galna idén om Äppelpajchipset?
-När våra barn har praktiserat hos oss har de alltid älskat våra Kanelbullechips och därifrån är steget inte jättelångt till söta och syrliga Äppelpajchips. Vi såg också på succén med vår Nötmix Honung&Salt, vilket visade att våra konsumenter var redo för söt och salt i kombination. Till en Nordisk Smakdag i Strömstad så tog Sandra Andrén, senior scientist på Estrella, fram säsongssmaker som t.ex. Mojito till sommaren, och Äppelpajchips som en höstsmak - och så föddes våra Äppelpajchips.

Hur var de första interna reaktionerna på förslaget?
-Idén var rolig. De var lite skeptiska till produkten, men när de smaka var det bara ”wow, det smakar verkligen äppelpaj!” Alla blev positivt överraskade och exalterade över hur likt det var rent smakmässigt.

Genomfördes konsumenttester innan lansering?
-Vi tog fram en liten volym på en rolig produkt som man köper en gång för att prova något galet. Sådana här produkter behöver inte testas – konsumenten testar själv på eget bevåg, ett löpande livetest så att säga! Produkten var precis lite för galen för att motstå, och inne på Estrellas kontor blev smaken snabbt en hit! Chipset var en sensation i sig självt men även tillsammans med vaniljglass och vaniljsås. Det blev en vild satsning som dels resulterade i en helt ny smakupplevelse för konsumenterna och en spännande följetong för Estrellas alla anställda.

Reaktionerna har varit blandade men en återkommande fundering inom ramarna för såväl optimism som pessimism måste vi få svar på: Kommer äppelpajchipsen komma tillbaka i framtiden?
-Nej, Äppelpajchips är en engångsgrej… Men det kommer fler spännande engångssmaker!


Gotlands Bryggeri lanserar sin första lager

Whisky och Bourbon Gotlands Bryggeri startade upp verksamheten för 23 år sedan, ändå…
7 Feb, 2018

Pröva en unik samling bourbon från Pappy Van Winkle

Whisky och Bourbon Arcus öppnar upp möjligheten för konsumenter att prova en unik…
23 Feb, 2018

Unik champagneprovning på Hooks Herrgård

Vin Imorgon lördag har för 6:e året i rad Värdens Vin…
23 Feb, 2018

Ny blend från Kafferosteriet Koppar - No 6

Övrigt Kafferosteriet Koppar meddelar nu att man, med hjälp av feedback…
23 Feb, 2018

Gastronomisk ledstjärna när Karl Ljung gör General Kardus 2018

Övrigt Årets General Kardus har tagits fram av Swedish Match i…
23 Feb, 2018

Löfbergs stänger sitt café i Karlstad

Övrigt I augusti 2011 öppnade Löfbergs ett café i kaffeskrapan i…
23 Feb, 2018

Den nya snapsen är Lagom®

Whisky och Bourbon Nu lanserar Pernod Ricard Sverige sin första snaps med lägre…
22 Feb, 2018

Premiär av Brobergs Cigarrpodd

Whisky och Bourbon Nu tar Brobergs med sina hundraåriga traditioner steget in i…
22 Feb, 2018

Nu lyfter originalet en nivå – Schweppes Premium Mixers

Övrigt Efter att ha tagit fram originalet till världens alla tonics…
22 Feb, 2018

Exklusivt parti med mogen vit Bourgogne hos Winefinder

Vin En producent, en årgång, tre viner, sex flaskor; här har…
21 Feb, 2018

Veuve Clicquot Rosé firar 200 år

Vin Champagnehuset Veuve Clicquot firar i år 200-årsdagen av Madame Cliquots…
20 Feb, 2018

Malmös högsta Cocktail Club invigs på lördag

Övrigt Nu äntligen öppnar Clarion Malmö Lives skybar, Kitchen & Table,…
20 Feb, 2018

Traditionell japansk svärdritual återinvigde Yasuragi

Övrigt Efter en åtta månader lång renovering och ombyggnad återinvigdes i…
20 Feb, 2018

Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar en APA

Whisky och Bourbon Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar nu ytterligare en egentillverkad mikrobryggd öl. Rosersbergs…
20 Feb, 2018

Marabou Premium i ny kostym

Övrigt Efter 16 år i sin klassiska kostym är det nu…
20 Feb, 2018

Dryckesbranschrapporten 2018

Whisky och Bourbon Enligt Dryckesbranschrapporten 2018 som släpptes under onsdagen finns idag över…
20 Feb, 2018

Ny årgång av Bodega Atamisque Serbal Cabernet Franc hos Winefinder

Vin Från Argentina och producenten Bodega Atamisque kommer vinet Serbal Cabernet…
20 Feb, 2018

Estrella Västkustchips certifierat med Svenskt Sigill

Övrigt Västkustchipsen är bättre än någonsin, det är kvalitetscertifieringen Svenskt Sigill…
20 Feb, 2018
Artikelarkivet