Hur Äppelpaj blev Potatischips

Livets Goda 6 Oct, 2017
Övrigt Reaktionerna till Nyskördat Äppelpaj har varit splittrade och det återkommande temat hos såväl sympatisörer som kritiker har präglats av frågan ”HUR kom ni fram till detta?” Estrellas R&D Director Anders Andersson ger här svaren.

I september lanserade Estrella ett nytt höstkoncept som fick många att höja på ögonbrynet: Potatischips med smak av Äppelpaj. Reaktionerna lät sig inte vänta. Nyheten diskuteras häftigt i sociala medier med både ris och ros för kreativitet och galenskap.

Vi tar detta från början. När började dessa chips planeras?
-R&D (Research & Development) har tagit fram en massa ”galna” smaker till familjedagar och liknande, bland annat Kanelbullechips och Äppelchips. Därifrån var steget inte långt till Äppelpajchips.

Hur föddes den galna idén om Äppelpajchipset?
-När våra barn har praktiserat hos oss har de alltid älskat våra Kanelbullechips och därifrån är steget inte jättelångt till söta och syrliga Äppelpajchips. Vi såg också på succén med vår Nötmix Honung&Salt, vilket visade att våra konsumenter var redo för söt och salt i kombination. Till en Nordisk Smakdag i Strömstad så tog Sandra Andrén, senior scientist på Estrella, fram säsongssmaker som t.ex. Mojito till sommaren, och Äppelpajchips som en höstsmak - och så föddes våra Äppelpajchips.

Hur var de första interna reaktionerna på förslaget?
-Idén var rolig. De var lite skeptiska till produkten, men när de smaka var det bara ”wow, det smakar verkligen äppelpaj!” Alla blev positivt överraskade och exalterade över hur likt det var rent smakmässigt.

Genomfördes konsumenttester innan lansering?
-Vi tog fram en liten volym på en rolig produkt som man köper en gång för att prova något galet. Sådana här produkter behöver inte testas – konsumenten testar själv på eget bevåg, ett löpande livetest så att säga! Produkten var precis lite för galen för att motstå, och inne på Estrellas kontor blev smaken snabbt en hit! Chipset var en sensation i sig självt men även tillsammans med vaniljglass och vaniljsås. Det blev en vild satsning som dels resulterade i en helt ny smakupplevelse för konsumenterna och en spännande följetong för Estrellas alla anställda.

Reaktionerna har varit blandade men en återkommande fundering inom ramarna för såväl optimism som pessimism måste vi få svar på: Kommer äppelpajchipsen komma tillbaka i framtiden?
-Nej, Äppelpajchips är en engångsgrej… Men det kommer fler spännande engångssmaker!


Kir-Yianni Assyrtiko lanseras den första september

Vin Den 1 september lanseras det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017…
21 Jun, 2018

Snart lanseras Hernö Sipping Gin 2018 med rökiga toner i ett arv från Islay

Whisky och Bourbon Om en vecka lanseras Hernö Sipping Gin 2018 som kommer…
21 Jun, 2018

Inspiration - Cidersorbet

Mat och Restaurang Midsommar närmar sig och en av de självklara komponenterna vid…
21 Jun, 2018

Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter

Mat och Restaurang Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning…
21 Jun, 2018

Citat Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest…
21 Jun, 2018

Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Mat och Restaurang Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att…
20 Jun, 2018

Nespresso lanserar två nya iskaffevarianter samt en smart mjölkskummare

Övrigt Under varma sommardagar kan en iskaffe vara riktigt uppfriskande. Nu…
20 Jun, 2018

Mer svensk kaffe på Finlands nationalarena

Övrigt Publiken på Finlands nationalarena, Hartwall Arena i Helsingfors, kommer att…
20 Jun, 2018

Bisol väljer Lively Wines

Vin Lively Wines är otroligt stolta att presentera det senaste tillskottet…
20 Jun, 2018

Ginger Beer - en nyhet men ändå inte

Whisky och Bourbon Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många…
20 Jun, 2018

Limited Edition i chipshyllan

Övrigt Det är sommar i chipsfabriken och Estrella vill passa på…
20 Jun, 2018

Stad, bad och god mat på Mallorca

Mat och Restaurang Mallorca är ett klassiskt svenskt resmål. Det var hit de…
19 Jun, 2018

Nyhet: Flädertiser - trendiga drinken som utmanar Aperol Spritz på uteserveringarna i sommar

Whisky och Bourbon Nu gör Hallands Fläder och Appletiser gemensam sak, när de…
19 Jun, 2018

De är vidare till dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av…
19 Jun, 2018

Eau de grill - sommarens grilltrend?

Whisky och Bourbon Lagom till Midsommar lanserar Falcon en parfym som doftar grill.…
19 Jun, 2018

Barabells lanserar nyhet - Strawberry White Chocolate.

Övrigt Sveriges mest sålda proteinbar släpper en ny Limited Edition Protein…
19 Jun, 2018

Paul Svensson till Matfestivalen i Skövde för femte gången

Mat och Restaurang Den kände TV-kocken Paul Svensson kommer att gästa Matfestivalen i…
19 Jun, 2018

Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet