I fokus: Frida Hansson, Babette Stockholm

Ulrika Karlsson 10 Apr, 2017
Vin Många kvinnor studerar vid landets sommelierutbildningar, men på restauranggolven är de försvinnande få. Åtminstone när de passerar 30. Då väljs sommelierarbetet bort till förmån för bättre arbetstider och familjeliv. Livets Goda har träffat en av landets skickligaste sommelierkvinnor, Frida Hansson på restaurang Babette i Stockholm.

Berätta om Babette som arbetsplats!

Det är en fantastisk arbetsplats, dels för att samtliga medarbetare drivs av samma passion som jag när det gäller mat och dryck, men också för att jobbet kan kombineras med ett vuxet privatliv. Jag arbetar fyra dagar i veckan, både vardagar och helger med möjlighet att byta med kollegor om jag skulle behöva längre ledighet. Friheten är stor, vissa gillar fasta scheman medan jag är den totala motsatsen och uppskattar variation i vardagen. Jag omger mig med kompetenta medarbetare, med tiden har jag fått stort ansvar och utvecklas åt det håll jag vill. På Babette tänker vi framåt och jag är delaktig i planeringen. Vi har öppnat ytterligare en restaurang på Södermalm i Stockholm vilket skapar möjligheter på vinsidan. Vi har större lagringsutrymmen och kan därför arbeta mer långsiktigt med vinlistan.

Är du ensam kvinna på Babette?

Inte alls, vi är två tjejer i matsalen och en i köket, vilket bidrar till den dynamik som finns på Babette. Olikheter hos oss grundar sig i personligheter snarare än kön, alla sätter ett tydligt avtryck på serviceprestationen. Jag är organisatorisk och gillar när saker är konkreta, några av mina kollegor tar livet mer lättvindigt vilket är en bra kombination. När jag började på Babette fanns det gäster som inte trodde att jag hade samma djupa kunskaper om dryck som mina kollegor. Johan Agrell och Fredrik Lundberg, ägare till Babette, har från första stund påvisat mina kunskaper inför gästerna, vilket gjort att jag är trygg i min arbetsroll. Det kvinnliga tillför en mjukhet till upplevelsen, kanske också ett sinne för detaljer. Jag är övertygad om att våra gäster uppskattar diversitet bland personalen, något som bidrar till den härliga stämning som ofta råder på Babette.

Varför valde du att börja arbeta på just Babette?

Om jag skall arbeta med vin på restaurang måste det vara på ett avslappnat och behagligt sätt, jag känner mig inte bekväm i en fine dining miljö.  På många restauranger är det fortfarande besvärligt att beställa vin, ofta är det förenat med prestige som bidrar till osäkerhet hos gästen. En bra sommelier känner av när gästen inte vill eller har möjlighet att betala mycket för en flaska vin.  Devisen ”vin är för alla”, är något som skapar ödmjukhet kring drycken. I mitt dagliga arbete är det viktigt att hålla hög nivå och att förmedla en avslappnad känsla, något som känns helt naturligt på Babette. Att förmedla samma känsla på exempelvis Grand Hôtel i Stockholm kräver betydligt mer av individen.

Du har varit framgångsrik i tävlingssammanhang. Hur ser framtiden ut på den fronten?

Jag är lite tveksam till framtida tävlingar, i valet och kvalet om jag skall vara med i SM senare i vår. Om jag är med är målet NM, för att få revansch efter min tidigare förlust i tävlingen. Eller om jag skall lägga tävlandet på hyllan ett tag. Sommeliertävlingar kräver ett enormt engagemang, tiden man lägger ner och satsningen man gör står inte alltid i proportion till själva genomförandet. Jag var besviken på resultatet i NM, bedömningssystemet kan ibland upplevas märkligt. Jag är inte helt säker på att det är värt all tid jag lägger ner. Sommeliertävlingar är striktare än vardagen på restaurang, det finns en mall hur man skall bete sig. Man tar på sig en roll under tävlingen och ett fokus som triggar mig. När jag tävlar anstränger jag mig för att visa min egen personlighet även i dessa sammanhang.

Hur ser du på framtiden?

I nuläget känns det som om jag alltid vill arbeta med service, vad det innebär i långa loppet vet jag inte. Jag är en duktig servicegivare, har den kapacitet som krävs för att leverera riktigt bra på restauranggolvet. För mig är restaurang ingen genomfartsbransch, jag vill visa andra att det finns stora möjligheter om man väljer att stanna. Man kan förena utveckling med att ha riktigt kul och göra jäkligt bra saker. Jag har en dröm om att flytta hem till Skåne och öppna en restaurang med min sambo Robban, om det sker får framtiden utvisa. 

Och familj?

Jag är 29 år gammal och har framtiden för mig. Just nu är jag precis där jag vill vara, men självklart hägrar drömmen om familj. Jag ser inga problem med att fortsätta arbeta som sommelier även om jag har barn. På Babette är arbetstiderna sådana att jag kan förena arbete med familj, att jag och min sambo arbetar inom samma bransch underlättar givetvis. Vi har förståelse för varandras arbete, vilket är en förutsättning för att det skall fungera. Jag vill inte offra mig själv och mina egna drömmar om en karriär inom restaurang för att bli mamma på heltid. Istället är jag övertygad om att det går att förena båda delar.

 


Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet