I glaset - en armagnac med ålder - Samalens 1977

Whisky och Bourbon Armagnac är en brandy som kan sägas vara Cognacs "lillebror". Distriktet Armagnac ligger sydost om Cognac, i sydvästra Frankrike. Det är också ett vindestillat som inte gör så mycket väsen av sig förrän det är upphällt i glaset, då tar den oblygt plats. I glaset idag har vi provat en armagnac med ålder, Samalens 1977, som man finner på Systembolagets fasta sortiment.

Samalens är ett anrikt familjeföretag som grundades redan 1882 och besitter ett unikt bibliotek av gamla årgångar i sin referenskällare. Idag ingår Samalens i det privatägda företaget Mandracore Spirits som har en mångfald av sprit och leds av ägaren Nicolas Sinoquet.

Livets Goda om Samalens 1977 (art.nr 384, 599 kr), 94 poäng
Direkt inbjudande från start med klockrena toner av fallfruktsäpplen med en syrlig stringens. I gom fortsätter Samalens lika imponerande med en kittling av lakrits, AKO-kola, gamla fatvibbar, mörk choklad, snyggt brända toner och naturligtvis mogna äpplen. Den bjuder på en cognacs-elegans men med en annan syrlighet i frukt. I strukturen har vi här en armagnac som bjuder på finess, kraft, fräschör, och komplexitet. Här har vi alla hästar i stallet och hissen går definitivt hela vägen upp!

Samalens finner ni på Systembolaget här >>


Kommentera