I glaset: Giulio Ferrari 2002 Riserva del Fondatore

Niklas Jörgensen 11 Jan, 2018
Vin Visst är Champagne unikt; ingen tvekan om det. Men konceptet kan såklart kopieras och många är de producenter världen över som idag gör mousserande vin av yppersta klass. Champagne har dock, precis som alla andra regioner, sina alldeles egna förutsättningar och skickliga producenter säkerställer att detta uttrycks i deras viner. Men ändå, tanken slår oss när 2002:an Riserva del Fondatore från Ferrari är i glaset - hur många hade inte gissat just topp-Champagne på denna? Om vinet serverats blint och vetskapen om att det var från norra Italien inte färgade ens omdöme. Återigen så är vi fullkomligen golvade över detta vins kvalitet!

Trentodoc är appellationen för de mousserande vinerna i Trentino och idag är producenterna 45 till antalet. Ferrari är utan tvekan det stora namnet och varumärket har varit med sedan starten av 1900-talet. Då grundaren Giulio Ferrari inte hade några barn så sökte han istället efter en efterträdare, någon som hade kompetensen att ta över firman och vidareutveckla de mousserande vinerna. Giulios val föll på en vinhandlare i Trento, Bruno Lunelli.

Med Bruno vid rodret så inte bara fortsatte Ferrari att höja kvaliteten utan varumärket utvecklades till att vara det ledande inom mousserande i Italien. Idag leder den tredje generationen Lunelli firman. Ett vin som nu varit med ett par decennier och som ständigt finslipas är Ferraris Riserva del Fondatore. Vinet produceras enbart de år när druvkvaliteten är på topp och just nu är den senaste tillgängliga årgången 2006. Riserva del Fondatore får minst ett decennium på sin jästfällning och druvmaterialet, detta är en ren chardonnay, hämtas från vingården Maso Pianizza nära staden Trento. Marken är på upp till nästan 600 meters höjd och de första chardonnay-rankorna planterades där 1972, samma år som en av andra generationens Lunellibröder startade experiment med ett toppmousserande vin.

Riserva del Fondatore jäser i ek och har en rostad ton som med den långa tiden på sin jästfällning och sedan även på flaska utvecklas åt brioche hållet till, med ett försiktigt stänk nymalda kaffebönor och mörk choklad. Inte alls olikt en mogen Dom Perignon eller beroende på årgång, en Comtes de Champagne.

2002 Riserva del Fondatore, Ferrari, Trento DOC

Nolltvåan degorgerades 2014 och vi möts av en gyllene och mognadsfylld gul färg. Bouqueten är omfamnande och komplex med inslag av gul frukt, våta stenar, rostade fattoner, brioche, apelsinblom och ett stänk blommor som minner om syren. I gommen ett sjuhelsikes party där alla är inbjudna men ingen sticker ut. Frukten drar åt aprikos och päron, det finns ett örtigt anslag här och de rostade tonerna från faten drar åt kaffebönor. Stenkross finns det också och det hela är oerhört sammansatt och integrerat. Fast det som ändå imponerar mest är tätheten i smaken, den livliga och distinkta syran och en helskön fräschhet. Visst är frukten aningen mer solmogen än i en Champagne, vilket säkert kan förklaras med att Ferrari låter chardonnay'n i Maso Pianizza-vingården hänga två veckor längre än övrig chardonnay de skördar. Topografin i vingården lär om inget annat säkerställa att syran är intakt. Men frågan är om inte olikheten med en bättre fatjäst Champagne främst kommer till sitt uttryck i Riserva del Fondatores unga år, innan vinstilarna allt mer drar åt samma håll. För blint serverat så är det här ett vin som lätt håller jämna steg med fransosen och som dessutom har en otrolig utvecklingskurva. 2002:an har utan tvekan ett decennium ytterligare i sig.

Livets Goda-panelens intryck: 95 LGP

Är den lika bra som 2004:an (94 LGP) som redaktionen föll pladask för under förra året? Vi var nog tämligen enhälliga om att 2002:an var ett större, om än rikare vin. Dosage för övrigt, varierar mellan årgångarna men ligger inom spannet 2-5 gram per liter. I beställningssortimentet finns Riserva del Fondatore som listas som 2004 men som nu byter till 2005:an. Länk till vinet här.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet