I glaset: Giulio Ferrari 2002 Riserva del Fondatore

Niklas Jörgensen 11 Jan, 2018
Vin Visst är Champagne unikt; ingen tvekan om det. Men konceptet kan såklart kopieras och många är de producenter världen över som idag gör mousserande vin av yppersta klass. Champagne har dock, precis som alla andra regioner, sina alldeles egna förutsättningar och skickliga producenter säkerställer att detta uttrycks i deras viner. Men ändå, tanken slår oss när 2002:an Riserva del Fondatore från Ferrari är i glaset - hur många hade inte gissat just topp-Champagne på denna? Om vinet serverats blint och vetskapen om att det var från norra Italien inte färgade ens omdöme. Återigen så är vi fullkomligen golvade över detta vins kvalitet!

Trentodoc är appellationen för de mousserande vinerna i Trentino och idag är producenterna 45 till antalet. Ferrari är utan tvekan det stora namnet och varumärket har varit med sedan starten av 1900-talet. Då grundaren Giulio Ferrari inte hade några barn så sökte han istället efter en efterträdare, någon som hade kompetensen att ta över firman och vidareutveckla de mousserande vinerna. Giulios val föll på en vinhandlare i Trento, Bruno Lunelli.

Med Bruno vid rodret så inte bara fortsatte Ferrari att höja kvaliteten utan varumärket utvecklades till att vara det ledande inom mousserande i Italien. Idag leder den tredje generationen Lunelli firman. Ett vin som nu varit med ett par decennier och som ständigt finslipas är Ferraris Riserva del Fondatore. Vinet produceras enbart de år när druvkvaliteten är på topp och just nu är den senaste tillgängliga årgången 2006. Riserva del Fondatore får minst ett decennium på sin jästfällning och druvmaterialet, detta är en ren chardonnay, hämtas från vingården Maso Pianizza nära staden Trento. Marken är på upp till nästan 600 meters höjd och de första chardonnay-rankorna planterades där 1972, samma år som en av andra generationens Lunellibröder startade experiment med ett toppmousserande vin.

Riserva del Fondatore jäser i ek och har en rostad ton som med den långa tiden på sin jästfällning och sedan även på flaska utvecklas åt brioche hållet till, med ett försiktigt stänk nymalda kaffebönor och mörk choklad. Inte alls olikt en mogen Dom Perignon eller beroende på årgång, en Comtes de Champagne.

2002 Riserva del Fondatore, Ferrari, Trento DOC

Nolltvåan degorgerades 2014 och vi möts av en gyllene och mognadsfylld gul färg. Bouqueten är omfamnande och komplex med inslag av gul frukt, våta stenar, rostade fattoner, brioche, apelsinblom och ett stänk blommor som minner om syren. I gommen ett sjuhelsikes party där alla är inbjudna men ingen sticker ut. Frukten drar åt aprikos och päron, det finns ett örtigt anslag här och de rostade tonerna från faten drar åt kaffebönor. Stenkross finns det också och det hela är oerhört sammansatt och integrerat. Fast det som ändå imponerar mest är tätheten i smaken, den livliga och distinkta syran och en helskön fräschhet. Visst är frukten aningen mer solmogen än i en Champagne, vilket säkert kan förklaras med att Ferrari låter chardonnay'n i Maso Pianizza-vingården hänga två veckor längre än övrig chardonnay de skördar. Topografin i vingården lär om inget annat säkerställa att syran är intakt. Men frågan är om inte olikheten med en bättre fatjäst Champagne främst kommer till sitt uttryck i Riserva del Fondatores unga år, innan vinstilarna allt mer drar åt samma håll. För blint serverat så är det här ett vin som lätt håller jämna steg med fransosen och som dessutom har en otrolig utvecklingskurva. 2002:an har utan tvekan ett decennium ytterligare i sig.

Livets Goda-panelens intryck: 95 LGP

Är den lika bra som 2004:an (94 LGP) som redaktionen föll pladask för under förra året? Vi var nog tämligen enhälliga om att 2002:an var ett större, om än rikare vin. Dosage för övrigt, varierar mellan årgångarna men ligger inom spannet 2-5 gram per liter. I beställningssortimentet finns Riserva del Fondatore som listas som 2004 men som nu byter till 2005:an. Länk till vinet här.


Montadar Kanbar är vinnare i SM Unga Bagare 2018

Övrigt Igår avgjordes SM Unga Bagare för tjugoåttonde gången i rad,…
15 Mar, 2018

Stockholm malt, mat och destillat - ett alternativ för livsnjutare

Whisky och Bourbon På fredag och lördag förväntas rekordmånga, 5 000 personer, att…
14 Mar, 2018

Besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival 2018 – 13 500 besökare drack 20 000 liter öl

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för åttonde gången.…
13 Mar, 2018

Hemligheten bakom Sebastien Boudets irländska sodabröd

Whisky och Bourbon Lördagen den 17 mars firar irländarna sin nationaldag, Saint Patrick´s…
13 Mar, 2018

La Bocca - ny restaurangchef och champagnesatsning på Kommendörsgatan 23

Mat och Restaurang Erika Goytizolo är nytillträdd restaurangchef på La Bocca. Med mångårig…
13 Mar, 2018

Uppdrucket vecka 10 med Ulrika Karlsson

Vin Veckan har bestått i spridda skurar viner, helt befriat från…
12 Mar, 2018
Artikelarkivet