I glaset: Louis Roederer's 2012 Vintage Champagne

Niklas Jörgensen 2 Feb, 2018
Vin Det ska villigt erkännas, att vi längtat efter att få prova 2012. Årgången som tycks ha träffat mitt i prick vad avser pinot noir i Champagne. Fast få lär nog ha tänkt tanken om en stor årgång i början av växtsäsongen som först bjöd på frost, sedan sommarhagel och alldeles för generösa mängder nederbörd i stort. Men något hände; augusti blev strålande och i september när det skördades så var visserligen mängderna druvor små men kvaliteten och koncentrationen på topp, särskilt då för nämnda pinot noir.

Louis Roederer's Vintage 2012 är i våra glas. Ett vin som domineras av pinot noir och där resterande 30 procent består av chardonnay. En majoritet av druvorna i Roederer's toppviner, denna bland annat, har odlats biodynamiskt och bland de stora husen så ligger man i bräschen för just ett tillvägagångssätt som få i Champagne vågat sig på. Tidigare har biodynamiken, eller ekologisk odling för den delen, associerats med hantverksodlare i regionen. Men som alltid, när en större aktör ger sig i kast med att förändra för att förbättra, så startar andra snegla på resultatet. Och Louis Roederer har verkligen lyckats, kanske för att man äger en stor del av markerna själva och de facto kan påverka och styra processen. 70% av firmans druvor kommer nämligen från egna vingårdar där många dessutom är i topplägen som också underlättat övergången till biodynamisk odling. Likväl är det bara ett par procent i hela regionen som anammat filosofin, eller ekologisk skötsel för den delen, men kanske kan ett stort hus som Louis Roederer leda vägen för andra stora aktörer?

För firmans 2012 Vintage är strålande bra. Fyra år har vinet lagrats innan degorgering och därefter har 2012:an fått ytterligare ett halvår för att lugna ner sig. En liten del av vinet, runt en tiondel ser ek och drygt 15 procent genomgår den malolaktiska omvandlingen. Dosagen i årgången har landat på 9 gram.

2012 Vintage, Louis Roederer

Vi möts av en ljusgul färg i 2012:an. Bouqueten är inledningsvis något blyg men kikar fram efter några minuter. Dessutom är det ett vin som mår bra av att inte kylas för hårt. Här finns det gott om citrusfrukter; allt från grape till apelsinblom och citrusskal. Skolkritan kikar fram, det gröna äpplet och även en förnimmelse av röda bär och fänkål. Mest av allt så uppvisar vinet en täthet i doften och begynnande djup. I gommen en rik mousse. Bubblorna är många, små och smeksamma. Dosagen ger sig tillkänna men stöter snabbt på patrull i form av citrusfrukter som stramar upp det hela. De mogna röda bären kikar fram, likaså en mandelkubb och mineraliteten i form av skolkritorna leder vägen i den syrastinna smaken. Här finns koncentrationen och allt är väldigt precist om än ungdomligt.

Louis Roederers 2012 Vintage gör ingen i panelen besviken och även om det är ett gott vin redan idag så anas potentialen med ytterligare lagring. Årgången är nu på väg ut i butikerna och du finner länk till vinet här. En flaska kostar 575 kronor.

Livets Goda-panelens intryck: 94 LGP

Importör i Sverige: Vinunic


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet