I glaset: Louis Roederer's 2012 Vintage Champagne

Niklas Jörgensen 2 Feb, 2018
Vin Det ska villigt erkännas, att vi längtat efter att få prova 2012. Årgången som tycks ha träffat mitt i prick vad avser pinot noir i Champagne. Fast få lär nog ha tänkt tanken om en stor årgång i början av växtsäsongen som först bjöd på frost, sedan sommarhagel och alldeles för generösa mängder nederbörd i stort. Men något hände; augusti blev strålande och i september när det skördades så var visserligen mängderna druvor små men kvaliteten och koncentrationen på topp, särskilt då för nämnda pinot noir.

Louis Roederer's Vintage 2012 är i våra glas. Ett vin som domineras av pinot noir och där resterande 30 procent består av chardonnay. En majoritet av druvorna i Roederer's toppviner, denna bland annat, har odlats biodynamiskt och bland de stora husen så ligger man i bräschen för just ett tillvägagångssätt som få i Champagne vågat sig på. Tidigare har biodynamiken, eller ekologisk odling för den delen, associerats med hantverksodlare i regionen. Men som alltid, när en större aktör ger sig i kast med att förändra för att förbättra, så startar andra snegla på resultatet. Och Louis Roederer har verkligen lyckats, kanske för att man äger en stor del av markerna själva och de facto kan påverka och styra processen. 70% av firmans druvor kommer nämligen från egna vingårdar där många dessutom är i topplägen som också underlättat övergången till biodynamisk odling. Likväl är det bara ett par procent i hela regionen som anammat filosofin, eller ekologisk skötsel för den delen, men kanske kan ett stort hus som Louis Roederer leda vägen för andra stora aktörer?

För firmans 2012 Vintage är strålande bra. Fyra år har vinet lagrats innan degorgering och därefter har 2012:an fått ytterligare ett halvår för att lugna ner sig. En liten del av vinet, runt en tiondel ser ek och drygt 15 procent genomgår den malolaktiska omvandlingen. Dosagen i årgången har landat på 9 gram.

2012 Vintage, Louis Roederer

Vi möts av en ljusgul färg i 2012:an. Bouqueten är inledningsvis något blyg men kikar fram efter några minuter. Dessutom är det ett vin som mår bra av att inte kylas för hårt. Här finns det gott om citrusfrukter; allt från grape till apelsinblom och citrusskal. Skolkritan kikar fram, det gröna äpplet och även en förnimmelse av röda bär och fänkål. Mest av allt så uppvisar vinet en täthet i doften och begynnande djup. I gommen en rik mousse. Bubblorna är många, små och smeksamma. Dosagen ger sig tillkänna men stöter snabbt på patrull i form av citrusfrukter som stramar upp det hela. De mogna röda bären kikar fram, likaså en mandelkubb och mineraliteten i form av skolkritorna leder vägen i den syrastinna smaken. Här finns koncentrationen och allt är väldigt precist om än ungdomligt.

Louis Roederers 2012 Vintage gör ingen i panelen besviken och även om det är ett gott vin redan idag så anas potentialen med ytterligare lagring. Årgången är nu på väg ut i butikerna och du finner länk till vinet här. En flaska kostar 575 kronor.

Livets Goda-panelens intryck: 94 LGP

Importör i Sverige: Vinunic


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet