IKEA siktar på att minska matavfallet med 50 procent

Livets Goda 19 Jun, 2017
Övrigt Varje dag kastas ungefär en tredjedel av all den mat som skördas eller produceras runt om i världen. Det motsvarar ungefär 1,3 miljarder ton matavfall per år, samtidigt som en av nio personer i världen går hungriga. En fjärdedel av maten som slösas bort globalt kan föda 870 miljoner hungriga människor i världen.*

Att vara sparsam med resurser är en grundvärdering för IKEA och mat är alltför värdefullt för att slösas bort. Genom en smart våglösning mäts och rapporteras matavfall i IKEA restauranger, bistros och Swedish Food Markets. Den smarta våglösningen består av en pekskärm som är ansluten till en golvvåg med en soptunna på som mäter matavfallet. Den insamlade datan identifierar sätt att förhindra att mat kastas bort.

Det övergripande målet är att minska matavfallet inom IKEA Food Services AB med 50 procent i slutet av augusti 2020. I maj 2017 har 84 varuhus, mer än 20 procent av alla IKEA varuhus, implementerat matavfallsystem. Det har hittills resulterat i 79 200 kg mindre matavfall, vilket motsvarar en besparing på 341 000 kg koldioxid, vilket är jämförbart med 473 flygningar mellan Stockholm och London. Lösningen rullas stegvis ut på IKEA marknaderna, med start i december 2016. En medarbetarundersökning som deltagande varuhus i utrullningen har gjort, visar att över 70 procent av medarbetarna inom IKEA Food är stolta över initiativet och 50 procent även vidtar åtgärder hemma för att minska matavfallet.

– Det är väldigt glädjande att se de första resultaten av initiativet Mat är värdefullt! Tack vare engagerade medarbetare och våglösningen ser vi upp till en 30 procents reduktion av matavfallet efter bara några månader. Jag följer utvecklingen nära och hoppas det kan uppmuntra andra att börja tänka på mat som den värdefulla resurs det är, säger Michael La Cour VD på IKEA Food Services AB.

Michael La Cour är idag utnämnd ledamot av Champions 12.3-koalitionen - ett partnerskap mellan ledare från regeringar, företag, internationella organisationer, forskningsinstitut och det civila samhället för att påskynda takten mot att uppnå målen för hållbar utveckling (SDG, mål 12.3 för matavfall).

– Medlemmar av Champions 12.3 leder världen för att ta itu med frågan kring matavfall. Kraften i denna unika sammanslutning är att den samlar högprofilerade ledare från en rad sektorer som påverkar den globala livsmedelsförsörjningen för att motivera och visa att minskat matavfall är möjligt och nödvändigt, säger Liz Goodwin, Senior Fellow och Director of Food Loss and Waste vid World Resources Institute, med sekretariatet för Champions 12.3. 

– Som  champion själv, är jag glad över att Michael och IKEA deltar.

Nästan en miljard människor besöker IKEA varuhus världen över varje år. Med IKEAs globala räckvidd har vi en riktigt bra möjlighet att inspirera människor att tänka annorlunda kring matavfall och integrera hållbarhet i vardagen – vilket stämmer väl överens med IKEAs vision att skapa en bättre vardag för de många människorna. Genom IKEAs heminredningssortiment kan kunder hitta lösningar för att sortera avfall enklare och hålla matresterna fräscha längre i aromtäta matlådor. 


Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster…
11 Dec, 2017

Napolitansk pizza är kulturarv

Mat och Restaurang Nu står det klart; konsten att baka napolitansk pizza är…
11 Dec, 2017

Scans julskinkor hamnar på första- och andraplats i Aftonbladets årliga julskinketest

Mat och Restaurang Bland totalt 18 testade julskinkor är Scan Gourmet Julskinka den…
11 Dec, 2017

Ny restaurang med livescen på Dramaten

Mat och Restaurang I Dramatens gamla biljettkontor öppnar fredagen den 15 december Dramatenbaren.…
11 Dec, 2017

Coop erbjuder svenskt kvalitetskött från Ölanda Säteri

Mat och Restaurang Svenska konsumenter väljer gärna svenskt kött. Nu kommer Coop tillsammans…
11 Dec, 2017

Så satsar Clarion Hotel och Marcus Samuelsson på sin restaurangpersonal

Mat och Restaurang Clarion Hotel och By Marcus Samuelsson™ stärker sin position som…
11 Dec, 2017

Taittinger Brut Réserve blev årets utvalda champagne till Nobelbanketten

Vin Det anrika champagnehuset Taittinger tilldelades den stora äran att förse…
11 Dec, 2017

Plantation 20th Anniversary XO

Whisky och Bourbon När Alexandre Gabriel som 22-åring började arbeta med en av…
8 Dec, 2017

Bangkoks Michelinguide lyfter Thailands turism

Mat och Restaurang Bangkoks mat- och dryckesscen är välkänd, och i går fick…
8 Dec, 2017

Inga idéer för helgens matlagning? - Låt dig inspireras av Livets Godas egengjorda recept

Mat och Restaurang Ibland går man tom på idéer när det gäller matlagning…
30 Nov, 2017

Don Melchor 2015 - "En av de bästa årgångarna i mitt liv"

Vin Från och med den 5 december finns 15 lådor á…
8 Dec, 2017

Glenmorangies innovativa arbete belönas med tre hållbarhetsutmärkelser

Whisky och Bourbon Under november belönades Glenmorangie trefaldigt för sitt initiativ och engagemang…
8 Dec, 2017

Sayan Isaksson smygöppnar nytt kök i Teatern

Mat och Restaurang Idag öppnar ett nytt kök i Teatern i Ringen centrum.…
8 Dec, 2017

Världspremiären för Bollinger La Grande Année Rosé 2007 sker i Sverige

Vin Som första land i världen sker lanseringen av Bollinger La…
8 Dec, 2017

Mikrobryggeri skapar unika möjligheter

Whisky och Bourbon Snart är det klart för den första ölbrygden i mikrobryggeriet,…
7 Dec, 2017

O’Learys får nytt utseende – som en del av ny varumärkesstrategi

Mat och Restaurang Nu uppdaterar restaurang- och sportbarskedjan O’Learys sin grafiska profil, vilket…
7 Dec, 2017

Gourmetburgaren Jureskog Signature är tillbaka på McDonald's – för sista gången

Mat och Restaurang Lärorikt och smakrikt samarbete med Johan Jureskog avslutas och firas…
7 Dec, 2017

Skånska Gastronomipriset 2017

Mat och Restaurang Skånska Gastronomiprisets jury har nöjet att tillkännage nomineringarna till 2017…
7 Dec, 2017

Gaja i dagens Webblansering på Systembolaget

Vin Klockan 10:00 idag satte en ny webblansering igång på Systembolaget…
7 Dec, 2017

Jessica Frej signerar nordiskt bokavtal med HarperCollins Nordic

Mat och Restaurang Matprofilen och TV-kocken Jessica Frej signerar nordiskt bokavtal med HarperCollins…
7 Dec, 2017
Artikelarkivet