IKEA siktar på att minska matavfallet med 50 procent

Livets Goda 19 Jun, 2017
Övrigt Varje dag kastas ungefär en tredjedel av all den mat som skördas eller produceras runt om i världen. Det motsvarar ungefär 1,3 miljarder ton matavfall per år, samtidigt som en av nio personer i världen går hungriga. En fjärdedel av maten som slösas bort globalt kan föda 870 miljoner hungriga människor i världen.*

Att vara sparsam med resurser är en grundvärdering för IKEA och mat är alltför värdefullt för att slösas bort. Genom en smart våglösning mäts och rapporteras matavfall i IKEA restauranger, bistros och Swedish Food Markets. Den smarta våglösningen består av en pekskärm som är ansluten till en golvvåg med en soptunna på som mäter matavfallet. Den insamlade datan identifierar sätt att förhindra att mat kastas bort.

Det övergripande målet är att minska matavfallet inom IKEA Food Services AB med 50 procent i slutet av augusti 2020. I maj 2017 har 84 varuhus, mer än 20 procent av alla IKEA varuhus, implementerat matavfallsystem. Det har hittills resulterat i 79 200 kg mindre matavfall, vilket motsvarar en besparing på 341 000 kg koldioxid, vilket är jämförbart med 473 flygningar mellan Stockholm och London. Lösningen rullas stegvis ut på IKEA marknaderna, med start i december 2016. En medarbetarundersökning som deltagande varuhus i utrullningen har gjort, visar att över 70 procent av medarbetarna inom IKEA Food är stolta över initiativet och 50 procent även vidtar åtgärder hemma för att minska matavfallet.

– Det är väldigt glädjande att se de första resultaten av initiativet Mat är värdefullt! Tack vare engagerade medarbetare och våglösningen ser vi upp till en 30 procents reduktion av matavfallet efter bara några månader. Jag följer utvecklingen nära och hoppas det kan uppmuntra andra att börja tänka på mat som den värdefulla resurs det är, säger Michael La Cour VD på IKEA Food Services AB.

Michael La Cour är idag utnämnd ledamot av Champions 12.3-koalitionen - ett partnerskap mellan ledare från regeringar, företag, internationella organisationer, forskningsinstitut och det civila samhället för att påskynda takten mot att uppnå målen för hållbar utveckling (SDG, mål 12.3 för matavfall).

– Medlemmar av Champions 12.3 leder världen för att ta itu med frågan kring matavfall. Kraften i denna unika sammanslutning är att den samlar högprofilerade ledare från en rad sektorer som påverkar den globala livsmedelsförsörjningen för att motivera och visa att minskat matavfall är möjligt och nödvändigt, säger Liz Goodwin, Senior Fellow och Director of Food Loss and Waste vid World Resources Institute, med sekretariatet för Champions 12.3. 

– Som  champion själv, är jag glad över att Michael och IKEA deltar.

Nästan en miljard människor besöker IKEA varuhus världen över varje år. Med IKEAs globala räckvidd har vi en riktigt bra möjlighet att inspirera människor att tänka annorlunda kring matavfall och integrera hållbarhet i vardagen – vilket stämmer väl överens med IKEAs vision att skapa en bättre vardag för de många människorna. Genom IKEAs heminredningssortiment kan kunder hitta lösningar för att sortera avfall enklare och hålla matresterna fräscha längre i aromtäta matlådor. 


Vegetarisk snabbmat på 5 minuter

Mat och Restaurang Nu lanseras tre färdiglagade, vegetariska bönrätter under det holländska varumärket…
13 Oct, 2017

Vegan eller stockholmsvegetarian - vilken är du?

Mat och Restaurang Intresset för vegetarisk matlagning har ökat rejält de senaste åren.…
12 Oct, 2017

Absolut Uncover - årets Limited Edition flaska är här

Whisky och Bourbon Med kreativitet som en av företagets drivkrafter presenterar Absolut nu…
11 Oct, 2017

Nils Oscar har producerat sprit i 18 år, men nu är det full satsning på öl som gäller

Whisky och Bourbon Det började som ett projekt 1999 och sedan dess har…
11 Oct, 2017

Svenskar slänger mat och får dåligt samvete

Mat och Restaurang En tredjedel av svenskarna slänger mat när de ser att…
11 Oct, 2017

I glaset; Wente Morning Fog Chardonnay

Vin Wente Vineyards grundades 1883 och är det äldsta familjeägda vineriet…
11 Oct, 2017

Vinfabriken satsar på ekologisk alkoholfri glögg med naturliga smaker

Vin Från Vinfabriken kommer tre helt alkoholfria glöggsorter genom Äppelglögg, Smålandsglögg…
11 Oct, 2017

Storslam för Brewery International på Stockholm Beer and Whiskey Festival

Whisky och Bourbon Under prisutdelningen på Stockholm Beer and Whisky Festival tog importören…
10 Oct, 2017

Världsberömd Guest Chef of Honour till Kockarnas Krog

Mat och Restaurang Nina Compton, USA, blir Sthlm Food & Wines första Guest…
10 Oct, 2017

Nyhet från Boschendal - Brut Rosé

Vin Nu lanserar den Sydafrikanska vinproducenten Boschendal en rosa nyhet: Boschendal…
10 Oct, 2017

Nytt prestigeavtal för Löfbergs

Övrigt Ystad Saltsjöbad, Falkenberg Strandbad, Hotel Pigalle, Hotel Bellora, The Steam…
10 Oct, 2017

Nu är det svenska ägget certifierat

Mat och Restaurang På fredag är det Äggets Dag, lagom till dess lanseras…
10 Oct, 2017

Torsdag den 2:a november webblanseras ytterligare 30 flaskor av 2015 Charmes-Chambertin Grand Cru från Domaine Arlaud

Vin Torsdag den 2:a november webblanseras ytterligare 30 flaskor av succévinet…
9 Oct, 2017

Nya kanadensiska viner med för Sverige okända druvor lanseras idag

Vin Canwine, importföretaget specialiserat på kanadensiska viner, presenterar två viner av…
9 Oct, 2017

SAS utökar menyn i SAS Go med fokus på resenärers livsstil och kostbehov

Övrigt SAS fortsätter att anpassa erbjudandet efter önskemål från SAS resenärer.…
9 Oct, 2017

Wasa lanserar nya gluten- och laktosfria knäckebröd

Övrigt Den glutenfria trenden fortsätter att växa och allt fler svenskar…
9 Oct, 2017

MarieLouise Falk - ny ansvarig för Rånäs Slotts SPA-källa

Övrigt Rånäs Slott välkomnar MarieLouise Falk som från och med 1…
9 Oct, 2017

Nyhet från Ungern på Systembolaget - Bolyki Egri Bikavér

Vin Ungerska Eger producerar ett av landets mest kända viner. Besöker…
6 Oct, 2017

Hur Äppelpaj blev Potatischips

Övrigt Reaktionerna till Nyskördat Äppelpaj har varit splittrade och det återkommande…
6 Oct, 2017
Artikelarkivet