IKEA siktar på att minska matavfallet med 50 procent

Livets Goda 19 Jun, 2017
Övrigt Varje dag kastas ungefär en tredjedel av all den mat som skördas eller produceras runt om i världen. Det motsvarar ungefär 1,3 miljarder ton matavfall per år, samtidigt som en av nio personer i världen går hungriga. En fjärdedel av maten som slösas bort globalt kan föda 870 miljoner hungriga människor i världen.*

Att vara sparsam med resurser är en grundvärdering för IKEA och mat är alltför värdefullt för att slösas bort. Genom en smart våglösning mäts och rapporteras matavfall i IKEA restauranger, bistros och Swedish Food Markets. Den smarta våglösningen består av en pekskärm som är ansluten till en golvvåg med en soptunna på som mäter matavfallet. Den insamlade datan identifierar sätt att förhindra att mat kastas bort.

Det övergripande målet är att minska matavfallet inom IKEA Food Services AB med 50 procent i slutet av augusti 2020. I maj 2017 har 84 varuhus, mer än 20 procent av alla IKEA varuhus, implementerat matavfallsystem. Det har hittills resulterat i 79 200 kg mindre matavfall, vilket motsvarar en besparing på 341 000 kg koldioxid, vilket är jämförbart med 473 flygningar mellan Stockholm och London. Lösningen rullas stegvis ut på IKEA marknaderna, med start i december 2016. En medarbetarundersökning som deltagande varuhus i utrullningen har gjort, visar att över 70 procent av medarbetarna inom IKEA Food är stolta över initiativet och 50 procent även vidtar åtgärder hemma för att minska matavfallet.

– Det är väldigt glädjande att se de första resultaten av initiativet Mat är värdefullt! Tack vare engagerade medarbetare och våglösningen ser vi upp till en 30 procents reduktion av matavfallet efter bara några månader. Jag följer utvecklingen nära och hoppas det kan uppmuntra andra att börja tänka på mat som den värdefulla resurs det är, säger Michael La Cour VD på IKEA Food Services AB.

Michael La Cour är idag utnämnd ledamot av Champions 12.3-koalitionen - ett partnerskap mellan ledare från regeringar, företag, internationella organisationer, forskningsinstitut och det civila samhället för att påskynda takten mot att uppnå målen för hållbar utveckling (SDG, mål 12.3 för matavfall).

– Medlemmar av Champions 12.3 leder världen för att ta itu med frågan kring matavfall. Kraften i denna unika sammanslutning är att den samlar högprofilerade ledare från en rad sektorer som påverkar den globala livsmedelsförsörjningen för att motivera och visa att minskat matavfall är möjligt och nödvändigt, säger Liz Goodwin, Senior Fellow och Director of Food Loss and Waste vid World Resources Institute, med sekretariatet för Champions 12.3. 

– Som  champion själv, är jag glad över att Michael och IKEA deltar.

Nästan en miljard människor besöker IKEA varuhus världen över varje år. Med IKEAs globala räckvidd har vi en riktigt bra möjlighet att inspirera människor att tänka annorlunda kring matavfall och integrera hållbarhet i vardagen – vilket stämmer väl överens med IKEAs vision att skapa en bättre vardag för de många människorna. Genom IKEAs heminredningssortiment kan kunder hitta lösningar för att sortera avfall enklare och hålla matresterna fräscha längre i aromtäta matlådor. 


Uppdrucket v 7 med Ulrika Karlsson

Vin Fantastiska viner har präglat den gångna veckan, detta är ett…
19 Feb, 2018

Vinverket har öppnat

Vin Stockholms nya vinbar Vinverket har öppnat på Norrtullsgatan 24. Bakom…
19 Feb, 2018

Tommy Myllymäki tar över Stadsparken

Mat och Restaurang Tommy Myllymäki kommer att driva Stadsparken i Katrineholm, tillsammans med…
19 Feb, 2018

Ytterligare en hyllad årgång av Campogivanni Brunello di Montalcino DOCG 2012 lanseras exklusivt

Vin Campogiovanni Brunello di Monalcino DOCG 2012 lanseras fredagen den 2:a…
19 Feb, 2018

Preem lanserar ekologisk äggröra

Mat och Restaurang Preem utökar sitt freshfood-sortiment med en ekologisk äggröra gjord på…
19 Feb, 2018

Formbar vegofärs från Anamma

Mat och Restaurang Nu lanserar Anamma marknadens första veganska formbara färs. En efterlängtad…
19 Feb, 2018

Hernö Gin prisat för världens bästa gin för andra året i rad

Whisky och Bourbon Juryn för World Gin Awards har sagt sitt och hyllar…
16 Feb, 2018

Arla investerar 100 miljoner kronor i den svenska osttillverkningen

Övrigt Under 2018 kommer Arla att investera 100 miljoner kronor i…
16 Feb, 2018

TheFork Festival 15 februari - 31 mars

Mat och Restaurang Idag återvänder det populära restaurangeventet ”TheFork Festival”. Festivalen pågår från…
15 Feb, 2018

Rätta formen lyfter Coca Cola-smaken

Övrigt Aromerna från vindruvor lyfts fram på ett mer eller mindre…
15 Feb, 2018

Nu är skrei-säsongen åter i full gång

Vin Den norska torsken skrei med sin unika märkning är en…
15 Feb, 2018

Fondberg & Co blir We & Wine

Vin Fondberg & Co AB har varit en av de ledande…
15 Feb, 2018

Västerbottensost® deltar i Ostfestivalen

Övrigt Fredag den 16 februari öppnas portarna till årets ostfestival på…
15 Feb, 2018

Blodapelsin och ingefära - andra upplagan av Small Batch lanseras

Övrigt I den andra upplagan av smakkonceptet Small Batch lanserar Swedish…
15 Feb, 2018

Kaffeskola - 10 skillnader mellan arabica och robusta

Övrigt I denna artikeln listar Hugo, Kafferosteriet Koppar, tio skillnader mellan…
15 Feb, 2018

Bre din macka som vanligt - med olivolja

Mat och Restaurang Den 14 februari lanserar Zeta en helt ny produkt för…
14 Feb, 2018

Fuller’s är huvudsponsor på The Bishops Arms brittiska vecka

Whisky och Bourbon Mellan den 12-18 februari pågår den brittiska veckan på The…
14 Feb, 2018

Nu lanseras Systembolagets första ekologiska brandy från Spanien

Whisky och Bourbon Från 1 mars finns Alvisa 10 Brandy Ecológico i Systembolagets…
14 Feb, 2018

Spännande drycker för spelkvällen

Övrigt I och med dagens teknologiska utveckling har spel- och casinosajter…
14 Feb, 2018

Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja

Mat och Restaurang I ett nytt samarbete tillsammans med hamburgerrestaurangen KÄK, grundat av…
14 Feb, 2018
Artikelarkivet