IKEA siktar på att minska matavfallet med 50 procent

Livets Goda 19 Jun, 2017
Övrigt Varje dag kastas ungefär en tredjedel av all den mat som skördas eller produceras runt om i världen. Det motsvarar ungefär 1,3 miljarder ton matavfall per år, samtidigt som en av nio personer i världen går hungriga. En fjärdedel av maten som slösas bort globalt kan föda 870 miljoner hungriga människor i världen.*

Att vara sparsam med resurser är en grundvärdering för IKEA och mat är alltför värdefullt för att slösas bort. Genom en smart våglösning mäts och rapporteras matavfall i IKEA restauranger, bistros och Swedish Food Markets. Den smarta våglösningen består av en pekskärm som är ansluten till en golvvåg med en soptunna på som mäter matavfallet. Den insamlade datan identifierar sätt att förhindra att mat kastas bort.

Det övergripande målet är att minska matavfallet inom IKEA Food Services AB med 50 procent i slutet av augusti 2020. I maj 2017 har 84 varuhus, mer än 20 procent av alla IKEA varuhus, implementerat matavfallsystem. Det har hittills resulterat i 79 200 kg mindre matavfall, vilket motsvarar en besparing på 341 000 kg koldioxid, vilket är jämförbart med 473 flygningar mellan Stockholm och London. Lösningen rullas stegvis ut på IKEA marknaderna, med start i december 2016. En medarbetarundersökning som deltagande varuhus i utrullningen har gjort, visar att över 70 procent av medarbetarna inom IKEA Food är stolta över initiativet och 50 procent även vidtar åtgärder hemma för att minska matavfallet.

– Det är väldigt glädjande att se de första resultaten av initiativet Mat är värdefullt! Tack vare engagerade medarbetare och våglösningen ser vi upp till en 30 procents reduktion av matavfallet efter bara några månader. Jag följer utvecklingen nära och hoppas det kan uppmuntra andra att börja tänka på mat som den värdefulla resurs det är, säger Michael La Cour VD på IKEA Food Services AB.

Michael La Cour är idag utnämnd ledamot av Champions 12.3-koalitionen - ett partnerskap mellan ledare från regeringar, företag, internationella organisationer, forskningsinstitut och det civila samhället för att påskynda takten mot att uppnå målen för hållbar utveckling (SDG, mål 12.3 för matavfall).

– Medlemmar av Champions 12.3 leder världen för att ta itu med frågan kring matavfall. Kraften i denna unika sammanslutning är att den samlar högprofilerade ledare från en rad sektorer som påverkar den globala livsmedelsförsörjningen för att motivera och visa att minskat matavfall är möjligt och nödvändigt, säger Liz Goodwin, Senior Fellow och Director of Food Loss and Waste vid World Resources Institute, med sekretariatet för Champions 12.3. 

– Som  champion själv, är jag glad över att Michael och IKEA deltar.

Nästan en miljard människor besöker IKEA varuhus världen över varje år. Med IKEAs globala räckvidd har vi en riktigt bra möjlighet att inspirera människor att tänka annorlunda kring matavfall och integrera hållbarhet i vardagen – vilket stämmer väl överens med IKEAs vision att skapa en bättre vardag för de många människorna. Genom IKEAs heminredningssortiment kan kunder hitta lösningar för att sortera avfall enklare och hålla matresterna fräscha längre i aromtäta matlådor. 


Kir-Yianni Assyrtiko lanseras den första september

Vin Den 1 september lanseras det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017…
21 Jun, 2018

Snart lanseras Hernö Sipping Gin 2018 med rökiga toner i ett arv från Islay

Whisky och Bourbon Om en vecka lanseras Hernö Sipping Gin 2018 som kommer…
21 Jun, 2018

Inspiration - Cidersorbet

Mat och Restaurang Midsommar närmar sig och en av de självklara komponenterna vid…
21 Jun, 2018

Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter

Mat och Restaurang Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning…
21 Jun, 2018

Citat Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest…
21 Jun, 2018

Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Mat och Restaurang Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att…
20 Jun, 2018

Nespresso lanserar två nya iskaffevarianter samt en smart mjölkskummare

Övrigt Under varma sommardagar kan en iskaffe vara riktigt uppfriskande. Nu…
20 Jun, 2018

Mer svensk kaffe på Finlands nationalarena

Övrigt Publiken på Finlands nationalarena, Hartwall Arena i Helsingfors, kommer att…
20 Jun, 2018

Bisol väljer Lively Wines

Vin Lively Wines är otroligt stolta att presentera det senaste tillskottet…
20 Jun, 2018

Ginger Beer - en nyhet men ändå inte

Whisky och Bourbon Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många…
20 Jun, 2018

Limited Edition i chipshyllan

Övrigt Det är sommar i chipsfabriken och Estrella vill passa på…
20 Jun, 2018

Stad, bad och god mat på Mallorca

Mat och Restaurang Mallorca är ett klassiskt svenskt resmål. Det var hit de…
19 Jun, 2018

Nyhet: Flädertiser - trendiga drinken som utmanar Aperol Spritz på uteserveringarna i sommar

Whisky och Bourbon Nu gör Hallands Fläder och Appletiser gemensam sak, när de…
19 Jun, 2018

De är vidare till dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av…
19 Jun, 2018

Eau de grill - sommarens grilltrend?

Whisky och Bourbon Lagom till Midsommar lanserar Falcon en parfym som doftar grill.…
19 Jun, 2018

Barabells lanserar nyhet - Strawberry White Chocolate.

Övrigt Sveriges mest sålda proteinbar släpper en ny Limited Edition Protein…
19 Jun, 2018

Paul Svensson till Matfestivalen i Skövde för femte gången

Mat och Restaurang Den kände TV-kocken Paul Svensson kommer att gästa Matfestivalen i…
19 Jun, 2018

Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet