Inspiration: Endivetacos med räkor, avokado, rostade betor och chevré

Livets Goda 15 Feb, 2018
Mat och Restaurang Då har Livets Godas redaktion återigen stått vid spisen och provlagat för att kunna bjuda er läsare på en öl- och matkombination som tar fram det bästa ur drycken. Idag inspirerar vi med endivetacos med räkor, avokado, rostade betor och chevré, som harmoniserar ypperligt med ölet Stone White Ghost Berliner Weisse, enjoy!

Receptet: Endivetacos med räkor, avokado, rostade betor och chevré

Livets Goda om Stone White Ghost Berliner Weisse (Nr 1597, 4,7% (330 ml), 22,90 kr, + 1 kr pant)
Rätt cool anser vi att placera en sådan här kompetent rackare i en burk. Nu har vi inga fördomar beträffande butelj kontra burk kontra öl, så vi droppar detta. Detta veteöl är direkt i sin inbjudande karaktär med starka citrusinslag som främst är dominerad av grapefrukt. Trots denna charmande öppning är inte detta en rakt igenom okomplicerad lättsam ölbagatell du negligerar, tvärtom, i gomseglet drar citrusen mer åt lime hållet, tillsammans med toner av hö, örter, jäst och lätt florala vindar. Strukturen är opastöriserat vinöst, det uppstår en rätt galet skön legering av pilsner, klosteröl och veteöl och hade detta varit ett vin så hade vi sannolikt placerat den i sauvignon blanc-land, med addering av sälta i sötman som är mycket tilltalande. Ölen upplevs lätt i kroppen, men avslutet är långt och behagligt torrt med en härlig syra och fräschör. Som vi skrev, charmigt, men inte alls okomplicerat och bagatellartat, men ändå behagligt lättintaget.

Hänger ni med? Det är en välbryggd öl med precision från Stone, och som dessutom är allsidig när det kommer till användningsområden; som en kall, fräsch törstsläckare eller som en sval vän till maten – ”kärt barn har många namn”. En synnerligen mångfacetterad och god öl vi gärna avnjuter som ni förstår…
89 poäng

Kombinationen
I denna smakrika kombination så fångar ölen snyggt upp limens egenskaper i rätten, och tillsammans med chilin så blir det hela till en fräscht kryddig anrättning där även ölens inneboende fruktighet förstärks. I samarbetet här visar även drycken vilken kraft som finns i ryggen, vilket gör att den ursprungliga personligheten aldrig förloras eller tappas bort. Det skapas en smakrik matchning som bjuder på såväl fetma, krispig textur, fräschör samt hetta och gör det till en händelserik gomkänsla som lever kvar länge i avslutet. Riktigt gott således

Stone White Ghost Berliner Weisse finner ni på Systembolaget här

För fyra personer
2 st endivehuvuden
Ca 20 st råa scampi
1 st röd chili, grovt hackad
2 st avokado
8 st rödbetor
250 g chevré
1 st lime
En näve rostade pumpafrön
Mangold

Tillbehör

Olivolja
Rapsolja
Smör
Salt
Peppar

Så gör du

Betorna
Börja med att tvätta betorna och dela dom i klyftor. Baka i ugnen på 175 grader tills de är al dente, ca 30-45 min. Ta ut och smula chevré över betorna och baka vidare på 225 grader ytterligare ca 10 min så att osten smälter och får en fin gyllene färg. Ta ut låt svalna en aning.

Endive
Medan betorna är i ugnen så plockar du isär endivebladen, två st per person. För att ta bort en del av beskan i bladen så skölj och lägg dem i en skål med kallt vatten ca 15 min. Upprepa proceduren minst en gång till. Torka sedan bladen.

Avokado
Ta ur avokadoköttet och mosa i en skål med en gaffel. Smaka av med salt, peppar och olivolja.

Räkor
Räkorna steker du snabbt på hög värme i en blandning av smör och rapsolja tillsammans med chili. Rör om och blanda hela tiden när du steker.
Dra en nypa salt över och ställ åt sidan.

Sätt ihop
Servera som en liten tacos med endive i botten som du fyller med avokadoröran och sedan räkor. Se till att få med lite chili också och pressa lite limesaft över. Fördela ut betor och chevré på tallriken och garnera med rostade pumpafrön och mangold. Rostade pumpafrön går att köpa i affären men du kan givetvis göra egna genom att sprida ut råa pumpafrön på en plåt och rosta på 200 grader tills de är knapriga. Smaka av med salt.
Precis innan servering så valde vi att bränna räkorna med en gasbrännare för att få den där lilla extra "brända" tonen som lyfter fram umamismaken ytterligare.

Recept & Foto: Erik Dahlström, Livets Goda


Montadar Kanbar är vinnare i SM Unga Bagare 2018

Övrigt Igår avgjordes SM Unga Bagare för tjugoåttonde gången i rad,…
15 Mar, 2018

Stockholm malt, mat och destillat - ett alternativ för livsnjutare

Whisky och Bourbon På fredag och lördag förväntas rekordmånga, 5 000 personer, att…
14 Mar, 2018

Besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival 2018 – 13 500 besökare drack 20 000 liter öl

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för åttonde gången.…
13 Mar, 2018

Hemligheten bakom Sebastien Boudets irländska sodabröd

Whisky och Bourbon Lördagen den 17 mars firar irländarna sin nationaldag, Saint Patrick´s…
13 Mar, 2018

La Bocca - ny restaurangchef och champagnesatsning på Kommendörsgatan 23

Mat och Restaurang Erika Goytizolo är nytillträdd restaurangchef på La Bocca. Med mångårig…
13 Mar, 2018

Uppdrucket vecka 10 med Ulrika Karlsson

Vin Veckan har bestått i spridda skurar viner, helt befriat från…
12 Mar, 2018
Artikelarkivet