Inspiration från Livets Goda Vinet & Maten - Bordeaux, ugnsbakade kycklingklubbor med örtpommes och bearnaise

Vin Mat och vin i kombination kan ibland vara förlösande, förlustande och såklart fantastiskt gott. Här tänkte vi inspirera er med ett recept bestående av ugnsbakade kycklingklubbor med örtpommes och bearnaise, vilket provats, experimenterats och lagats utifrån Bordeauxvinet Clarendelle Rouge´s egenskaper. Resultatet är lika enkelt som det är förtrollande gott, enjoy!

Livets Goda om vinet Clarendelle Rouge 2012 (art.nr 3147, 159 kr, 91p)
Ett vin vi lovordat tidigare och så fortsätter göra. Sinnliga nyanser i vindarna av tobak, vegetal kryddighet, ceder, toner av kaffe, vällustig småmörk vinbär- och körsbärsfrukt i en snyggt bäddad mineralisk säng som ger stringens och silkigt stram, fräsch, transparent struktur med en delikat spänst i avslutet. Det är harmoniskt, elegant, tillgängligt, inbjudande och gott. Hittar ni ett bättre Bordeaux-vin i detta prissegment just nu så maila till info@livetsgoda.se så lovar vi att prova det vinet och jämföra.
Grunden med kött/kyckling, pommes och bea matchat med en Bordeaux är kanske inte direkt nydanande, men det är svårt att låta bli att dras till denna kombination då slutresultatet blir så förtrollande gott. Och att det är lättlagat behöver ju inte vara en nackdel, tvärtom, det här är något som alla kan göra, och dessutom med ett vin som alla kan köpa. Clarendellen är en kameleont som anpassar sig efter vad som finns på tallriken och i detta fall så lyfter rättens feta anslag fram vinets fräschör och elegans, samtidigt som vinets grundfrukt omhuldar och vårdar rättens smaker. Vidare så smälter de aromatiska tonerna från pommesen ihop lysande med vinets runda vegetala kryddighet. Denna till synes enkla anrättning lyfter det redan väldigt goda vinet ett par snäpp till. Vin och mat när det är som bäst – prova själv!    

Clarendelle Rouge 2012
Art.nr 3147, 159 kr
Bordeaux, Frankrike   

91 poäng / Livets Goda

Vinet finns på hyllan på 73 Systembolag runtom i landet, hitta din närmsta butik, eller beställ här >> 

 

 

Receptet: Ugnsbakade kycklingklubbor med örtpommes och bearnaise
Ingredienser (4 personer)  
4 stora, färska kycklingklubbor 
600 gr potatis av valfri sort
Bearnaise (egenslagen, färdigköpt eller halvfabrikat – vad du själv tycker passar bäst)
2 msk torkad dill 
2 msk torkad timjan  
2 msk torkad rosmarin   
Salt 
Peppar 
Olja 
Smör (ca 20 gr)

Så gör du:

Kycklingben 
Hetta upp en panna med lite olja och smör i, och stek ytor på kycklingbenen. Lägg därefter benen i en ugnssäker form och pensla på rumstempererat smör. Salta och peppra och stoppa in i ugnen på 225 gr. Låt ugnsstekas i ca 30 min (eller till dess att kycklingen är genomstekt men fortfarande mör och saftig).   

Örtbladning 
Mortla torkad dill, timjan och rosmarin.   

Pommes frites 
Skrubba potatisen (låt skalet vara kvar) och skär bort långsidorna för att få en sådan rektangulär form som möjligt. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor och skär skivorna till jämnstora pommes frites. Skölj potatisen i en skål med kallt vatten till dess att vattnet är klart, ta upp pommesen och torka av med hushållspapper. Häll ut vattnet ur skålen och lägg tillbaka pommesen för att sedan ringla över rikligt med olja. Vänd runt ordentligt så att potatisen blir helt täckt av oljan. Lägg ut potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen på 225 gr i cirka en halvtimme eller till dess att de är gyllene. När de är klara lägger du tillbaka dem i skålen för att sedan salta rikligt och hälla över örtsblandningen. Skaka runt ordentligt och servera.      

Servering 
Lägg upp kycklingklubban tillsammans med pommes frites och en rejäl klick bea. Poppa flaskan och njut 

Bearnaise (så gör du egen)
Ca 200 g smör 
2 msk vitvinsvinäger 
Ca 1 dl vatten 
2 schalottenlökar, finhackade 
6 st krossade vitpepparkorn 
2 äggulor 
2 msk bladpersilja, hackad  
2 msk dragon, hackad

Smält smöret i en kastrull. Häll vinäger, hälften av vattnet, schalottenlök och vitpeppar i en annan kastrull och låt koka upp. När vätskan nästan helt kokat bort tillsätter du resten av vattnet. 

Sätt kastrullen i ett vattenbad med varmt vatten – dock ej kokande. 

Tillsätt äggulorna medan du vispar tills såsen fått en krämig konsistens. Ställ åt sidan på ett kallt utrymme så att såsen inte fortsätter att tjockna. Nu tillsätter du det smälta ljumma smöret under kraftig vispning, ta lite smör i taget. Vispa in smöret ordentligt och se till att allt blandas. Tillsätt bladpersilja och dragon – blanda ordentligt. Smaka av med salt. 

 

 

 


Kommentera