Inspiration - Pankofriterad torsk, räkor och bacon med två sorters majonnäs

Mat och Restaurang Dagens inspiration finner vi i rätten pankofriterad torsk, räkor och bacon med två sorters majonnäs, vilken vi har tagit fram utifrån Estrella Damms egenskaper.

Pankofriterad torsk, räkor och bacon med två sorters majonnäs
(För 4 personer)
400 g torskrygg eller annan vit fisk.
16 råa räkor
8 tjocka skivor bacon (ca 3 mm) delade i två (16 bitar sammanlagt)

Friteringen
2 uppvispade ägg i en skål
3 dl mjöl i en skål
1 tsk salt
En nypa vitpeppar
Ca 4 dl panko i en skål
Rapsolja ca 4-5 dl

Citronmajonnäs på miso
1 äggula
1-2 tsk vitvinsvinäger
1 msk misopasta
Ca 1,5 - 2 dl rapsolja
Skalet från citron, fint rivet

Red curry paste-majonnäs
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk liquid smoke
1 msk red curry paste
Ca 1,5 - 2 dl rapsolja
Tillbehör: 1 citron delade i fyra delar

GÖR SÅ HÄR
Friteringen
Skär fisken i lagom stora bitar och strö lite salt över. Förbered med tre skålar för mjöl, panko och äggen. Blanda mjölet, saltet och vitpeppar i första skålen. Börja med att vända fisk, räkor och bacon i mjölblandningen och doppa sedan dom i skålen med det uppvispade ägget och sist vänder du dom ordentlig i pankon. Hetta upp tillräckligt med olja så att det täcker fiskbitarna. Maxa inte värmen men generellt aningen mer än mellanläget på din spis. Du kan givetvis fritera i en fritös men såna moderniteter hade inte vi vid tillfället. Fritera godsakerna gyllenbruna och lite till. Att de på sina ställen är något svarta i pankoflingorna gör absolut inget men bränn dom absolut inte. Tänk ca 3-4 min. Lyft ur dom ur oljan och lägg på ett pappersark så att oljan rinner av. Salta direkt med finkornigt salt.

Citronmajonnäs
Vispa ihop äggula, misopasta och vinäger i en bunke. Tillsätt sedan rapsoljan lite i taget medan du vispar ordentligt så att den sätter sig. Fortsätt tills du har fått en fin konsistens. Avsluta med att röra ner citronskalen och smaka av med en nypa salt.

Red curry paste-majonnäs
Vispa ihop äggula, red curry paste, liquid smoke och vinäger i en bunke. Tillsätt sedan rapsoljan lite i taget medan du vispar ordentligt så att den sätter sig. Fortsätt tills du har fått en fin konsistens. Avsluta med att röra ner citronskalen och smaka av med en nypa salt.

Servering
Servera majonnäsen och de friterade godsakerna i varsin skål. Lägg en citronklyfta på varje tallrik och låt festen börja. 

Drycken till - Öl från Barcelona 
Estrella Damm
(ART.NR 11514, 13:90 KR, 330 ML GLASFLASKA)
Estrella Daura Damm Glutenfri
(ART.NR 1532, 17 KR, 330 ML GLASFLASKA)
Vår sommarfavorit-öl när vi vill vila från de tyngre ölsakerna är en ljus, rak, enkel och god lager som har en svag, lättsam beska med fin rondör och balanserad kropp. En perfekt öl för årstiden som vi nu har framför oss. Törstsläckande visst, men också smått finurlig att använda (året runt) som kompis till allsköns maträtter, som ni vid det här laget kanske märkt om ni läser våra matkombinationer.
Här har vi färska friterade godsaker från havet samt bacon på riktigt, och i kombination med denna runt krispiga, kalla och uppfriskande öl så kan det inte gå fel. Ölets ljusa karaktär sväljer och berikar smakerna elegant, samtidigt som citrustonerna går ihop väldigt bra med syran i aiolin. Det här är en gourmeträtt i all sin enkelhet som fungerar lika bra till vardag som fest.


Kommentera


Terroiren avgör också hur kaffet smakar - En intervju med Fredrik, grundare Kafferosteriet Koppar

Övrigt Likheter mellan drycker är slående och på senare tid har ni kanske märkt att vi på Livets Godas redaktion snöat…
22 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Grillade kycklingvingar, rostad potatis med bacon och västerbottensost

Mat och Restaurang I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat grillade kycklingvingar, rostad potatis med…
22 Sep, 2017

Konstnären JonOne designar Hennessy VS i begränsad upplaga

Whisky och Bourbon Hennessy är stolta att presentera den kände konstnären JonOne som designer av 2017 års Hennessy Very Special Limited Edition. Den…
22 Sep, 2017

LG-Tipsar: Zenato Alanera Veronese 2015

Vin Sedan 1960 har Zenato skapat viner från Valpolicellaområdet och än idag drivs företaget inom familjen med Alberto Zenato (son till…
22 Sep, 2017

Miltonduff och Glenburgie – sällsynta droppar från Ballantine’s lanseras som single malter

Whisky och Bourbon I höst gör de "solokarriär": Miltonduff och Glenburgie. Dessa två destillerier har varit grundpelarna bland många ingredienser i Ballantine’s berömda…
21 Sep, 2017

Imponerande från Västerbotten - Livets Goda provar Brännland Iscider

Vin Livets Goda har till och från de senaste åren följt Andreas Sundgrens utveckling med hans Brännland Cider uppe i Västerbotten.…
21 Sep, 2017

Winemakers Dinner med Bollinger och importören Arvid Nordquist på At Six i Stockholm

Vin Sagan om Bollinger började redan 1829 med en äventyrlig aristokrat och två vinexperter. Men det skulle bli en kvinna som…
21 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Pappardelle kantareller och mustig sås

Vin I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat en härlig papardelle med kantareller…
20 Sep, 2017

10 måste-köptips inför lanseringen imorgon på Systembolaget

Vin Premium Morgonens lansering innehåller många riktigt bra favoriter. Om möjlighet ges, köp varenda butelj och njut under kommande höst och vintermånader.…
21 Sep, 2017

Faustino i gastronomiskt partnerskap med spansk stjärnkock

Vin Vinproducenten Faustino har nyligen lanserat ett spännande projekt tillsammans med Eneko Atxa, en av Spaniens hetaste kockar. Projektet Taste the…
21 Sep, 2017

Nu släpps årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes i Systembolagets webbportal

Vin Ett fåtal flaskor av årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes unika Rivesaltes-samling släpps exklusivt den 21:a September på Systembolagets…
20 Sep, 2017

Tips från Svensk gös: Kockens bästa tips - gös i paket

Mat och Restaurang När kocken och köksmästaren Stefan Ekengren väljer fisk blir det helst gös från Hjälmaren eller Mälaren. Svensk gös är en…
20 Sep, 2017

Världens bästa sangiovese? Dags för ny läsarprovning med Livets Goda!

Vin I dagarna gick vi ut med smyginformation till medlemmarna i Livets Godas Vinklubb om den kommande läsarprovningen med Livets Goda.…
20 Sep, 2017

Sista flaskorna av Kilchoman Loch Gorm 2017

Whisky och Bourbon Kilchoman Loch Gorm 2017 är en utgåvan i samlarformat från det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman, som tillhör ett av de allra…
19 Sep, 2017

Blossa 17 möter Old Delhi - Mango, spiskummin och chili smaksätter

Vin Varje år reser Blossa till en ny plats för att hämta inspiration till årets glögg. 2017 har koordinaterna ställts in…
19 Sep, 2017

Sju höstdagar och sju höstviner kring 91 poäng

Vin Premium Deppa inte för att sommaren vinkat farväl och att de mörka höstkvällarna infunnit sig. Den här tiden njuter vi istället…
19 Sep, 2017

Jakten på den perfekta koppen kaffe - en intervju med Kaveh Azizan, SM-Barista

Övrigt Sedan första dagen i Kafferosteriet Koppars historia så är det Kaveh Azizian som överser alla rostningar. Inte bara är han…
19 Sep, 2017

Prissänkt riesling från Weingut Fritz Ekkehard Huff hos Winefinder

Vin Christine och Jermey Bird-Huff tillhör "Generation Riesling", vilket är en sammanslutning för unga tyska vinmakare som fokuserar på riesling och…
19 Sep, 2017

Premiär för vinnarölen Mika´s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon 6 oktober lanserar Innis & Gunn Mika’s Choice, vinnarbidraget från öltävlingen Imagine & Gunn. Mika Jeppsson från Sölvesborg deltog i…
18 Sep, 2017

Årets exklusiva samlarutgåva från Jura - Tastival 2017

Whisky och Bourbon ”Feis Isle” är en veckas lång festival på de skotska öarna Islay och Jura. Varje destilleri på dessa öar tilldelas…
18 Sep, 2017
Artikelarkivet