Inspiration - Smörrebröd från Två Små Svin

Livets Goda 14 Jul, 2017
Mat och Restaurang Stockholmarna har fått upp ögonen för den lilla krogen Två Små Svin i Årsta, ett litet men ombonat hak där du njuter av smörrebröd, tjeckisk öl och brännvin. Vi bad Jimmy Nygren, ägare/grundare tillsammans med Kalle Olofsson, att tipsa om några av hans alla smörrebrödsfavoriter.

Friterad spätta med remoulad och sparris
Ingredienser (1 smörrebröd)

Rågbröd
Smör (för stekning)
Rödspätta (eller annan plattfisk efter tycke och smak)
Mjöl
Ägg
Ströbröd
Remouladsås
Currypulver
Cornichoner (små inlagda gurkor)
Sparris
Skalade räkor
Dill och citron (valfritt som garnityr)

Så gör du:
Börja med att panera fisken i mjölet och daska av så att det är ett tunt lager kvar på fiskfilén. Vänd sedan ner filén i det vispade ägget och avsluta med att doppa den i ströbrödet. Stek därefter fisken i en het stekpanna med smör.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten till dess att den blir al-dente. Ta remouladsåsen och bland ner currypulver så att den får en lätt gul nyans och avsluta med att lägga i en valfri mängd lätthackade cornichoner.  

Servering:
Börja med en skiva rågbröd i botten och placera ett par sparrisar på brödet. Lägg därefter upp den nystekta fisken ovanpå sparrisen och på den i sin tur en önskvärd klick av remouladblandningen. Avsluta med några skalade räkor på toppen. Garnera gärna med en dillvippa och klyfta citron.

Varmbakad leverpastej med champinjoner, kapris, rödbetor och bacon
Ingredienser (1 smörrebröd)
Rågbröd
Smör (för stekning)
Leverpastej
Champinjoner
Kapris
Rödbetor (kokta eller inlagda)
Bacon
Syltlök
Cornichoner
Persilja (valfritt som garnityr)

Så gör du:
Koka rödbetorna i vatten till dess att de är klara (givet att ni inte väljer inlagda). Knaperstek bacon i stekpanna eller på en plåt i ugn. Börja med att steka champinjoner i smöret så att de får en tydlig yta. Ta därefter och stek kaprisen i en klick smör så att de nästan blir lite friterade. 

Servering:
Börja med en skiva rågbröd. Ta därefter en ordentlig portion leverpastej och toppa med ett par skivor bacon. Toppa sen med den stekta svampen, kaprisen och ett par syltlökar. Servera smörrebrödet med ett par skivor rödbetor och eventuellt med en persiljekvist som garnityr.

Råbiff med Kalix löjrom
Ingredienser (1 smörrebröd)
Rågbröd
Råbiff (gärna på nymalt innanlår av nötkött)
Kalixlöjrom
Äggula
Rödlök
Gräslök

Så gör du:
Mal eller finhacka innanlåret tills det får en fin struktur. Finhacka därefter rödlök och gräslök. Separera äggulan från äggvitan.

 Servering:
Lägg en skiva rågbröd i botten. Forma råbiffen som en rund liten plätt och placera den på rågbrödet och tryck till så att det blir en liten rundning i själva biffen, där du lägger en generös skopa Kalix löjrom. Lägg därefter äggulan på löjromen och toppa med den finhackade röd- och gräslöken.


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet