Inspiration - Smörrebröd från Två Små Svin

Livets Goda 14 Jul, 2017
Mat och Restaurang Stockholmarna har fått upp ögonen för den lilla krogen Två Små Svin i Årsta, ett litet men ombonat hak där du njuter av smörrebröd, tjeckisk öl och brännvin. Vi bad Jimmy Nygren, ägare/grundare tillsammans med Kalle Olofsson, att tipsa om några av hans alla smörrebrödsfavoriter.

Friterad spätta med remoulad och sparris
Ingredienser (1 smörrebröd)

Rågbröd
Smör (för stekning)
Rödspätta (eller annan plattfisk efter tycke och smak)
Mjöl
Ägg
Ströbröd
Remouladsås
Currypulver
Cornichoner (små inlagda gurkor)
Sparris
Skalade räkor
Dill och citron (valfritt som garnityr)

Så gör du:
Börja med att panera fisken i mjölet och daska av så att det är ett tunt lager kvar på fiskfilén. Vänd sedan ner filén i det vispade ägget och avsluta med att doppa den i ströbrödet. Stek därefter fisken i en het stekpanna med smör.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten till dess att den blir al-dente. Ta remouladsåsen och bland ner currypulver så att den får en lätt gul nyans och avsluta med att lägga i en valfri mängd lätthackade cornichoner.  

Servering:
Börja med en skiva rågbröd i botten och placera ett par sparrisar på brödet. Lägg därefter upp den nystekta fisken ovanpå sparrisen och på den i sin tur en önskvärd klick av remouladblandningen. Avsluta med några skalade räkor på toppen. Garnera gärna med en dillvippa och klyfta citron.

Varmbakad leverpastej med champinjoner, kapris, rödbetor och bacon
Ingredienser (1 smörrebröd)
Rågbröd
Smör (för stekning)
Leverpastej
Champinjoner
Kapris
Rödbetor (kokta eller inlagda)
Bacon
Syltlök
Cornichoner
Persilja (valfritt som garnityr)

Så gör du:
Koka rödbetorna i vatten till dess att de är klara (givet att ni inte väljer inlagda). Knaperstek bacon i stekpanna eller på en plåt i ugn. Börja med att steka champinjoner i smöret så att de får en tydlig yta. Ta därefter och stek kaprisen i en klick smör så att de nästan blir lite friterade. 

Servering:
Börja med en skiva rågbröd. Ta därefter en ordentlig portion leverpastej och toppa med ett par skivor bacon. Toppa sen med den stekta svampen, kaprisen och ett par syltlökar. Servera smörrebrödet med ett par skivor rödbetor och eventuellt med en persiljekvist som garnityr.

Råbiff med Kalix löjrom
Ingredienser (1 smörrebröd)
Rågbröd
Råbiff (gärna på nymalt innanlår av nötkött)
Kalixlöjrom
Äggula
Rödlök
Gräslök

Så gör du:
Mal eller finhacka innanlåret tills det får en fin struktur. Finhacka därefter rödlök och gräslök. Separera äggulan från äggvitan.

 Servering:
Lägg en skiva rågbröd i botten. Forma råbiffen som en rund liten plätt och placera den på rågbrödet och tryck till så att det blir en liten rundning i själva biffen, där du lägger en generös skopa Kalix löjrom. Lägg därefter äggulan på löjromen och toppa med den finhackade röd- och gräslöken.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet