Intervju med Årets Livets Goda Sommelier år 2015: Mikael Nypelius

Livets Goda 29 Apr, 2015
Vin Under de närmaste dagarna kommer vi att publicera intervjuer med samtliga pristagare av Årets Livets Goda Sommelier 2015. Först ut är gotlänningen Mikael Nypelius som tillsammans med sitt team driver en av Sveriges bästa restauranger, Bhoga i Göteborg.
Grattis, hur känns det att bli utsedd till Årets Livets Goda Sommelier år 2015? Jag måste säga att det är väldigt hedrande och otroligt roligt, fantastiskt att just jag blev tilldelad priset. Träget arbete ger resultat och den här utmärkelsen sporrar mig att utvecklas vidare. Du har arbetat på Bhoga ett bra tag, hur har sommelierarbetet utvecklats hos er? Jag har varit med sedan vi öppnade Bhoga, vår ambition har alltid varit att ha ett avslappnat och personligt förhållande till dryck. Arbetet skall spegla Bhoga som restaurang och den gastronomi och stämning vi försöker skapa. Jag vill att mat- och dryckeskombinationerna visar något roligt, gott och spännande för gästen och vi delger gärna våra tankar kring kombinationerna. Dessutom sätter vi stort värde vid att lyfta fram historien och människan bakom drycken vi serverar. Hur agerar en duktig sommelier när du själv är gäst? Framförallt med engagemang och kunskap. Samtidigt som sommelieren skall finnas där för gästen och tillgodose önskemål är det minst lika viktigt att rekommendera drycker som identifierar stilen på restaurangen och kombinationer som präglas av sommelierens personlighet. Vad dricker du helst själv? Jag dricker allt! Nej, allvarligt talat är jag alltid hungrig på kunskap och att utvecklas, därför uppskattar jag saker som jag inte druckit förut. Ge oss några tips hur man lyckas bli Årets Livets Goda Sommelier! Jag tror på glädje och passion i matsalen, min ambition är att gästen upplever besöket spännande, roligt och framförallt inkluderande. För den personliga utvecklingens skull är det viktigt att omge sig med kunniga och kreativa medarbetare, då växer man i yrket. Jag upplever att jag har allt detta i min roll på Bhoga. Av ren nyfikenhet, kommer du återvända till Gotland? Det är svårt att sia om framtiden, visst finns drömmarna om att flytta hem till föräldragården och som de flesta gotlänningar är jag stolt ö-patriot. Jag trivs otroligt bra i Göteborg och på Bhoga, men till sommaren blir det ett nytt gästspel på Hotel Stelor på Gotland, vilket är en trevlig början.

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet