Intervju med Årets Livets Goda Sommelier år 2015: Mikael Nypelius

Livets Goda 29 Apr, 2015
Vin Under de närmaste dagarna kommer vi att publicera intervjuer med samtliga pristagare av Årets Livets Goda Sommelier 2015. Först ut är gotlänningen Mikael Nypelius som tillsammans med sitt team driver en av Sveriges bästa restauranger, Bhoga i Göteborg.
Grattis, hur känns det att bli utsedd till Årets Livets Goda Sommelier år 2015? Jag måste säga att det är väldigt hedrande och otroligt roligt, fantastiskt att just jag blev tilldelad priset. Träget arbete ger resultat och den här utmärkelsen sporrar mig att utvecklas vidare. Du har arbetat på Bhoga ett bra tag, hur har sommelierarbetet utvecklats hos er? Jag har varit med sedan vi öppnade Bhoga, vår ambition har alltid varit att ha ett avslappnat och personligt förhållande till dryck. Arbetet skall spegla Bhoga som restaurang och den gastronomi och stämning vi försöker skapa. Jag vill att mat- och dryckeskombinationerna visar något roligt, gott och spännande för gästen och vi delger gärna våra tankar kring kombinationerna. Dessutom sätter vi stort värde vid att lyfta fram historien och människan bakom drycken vi serverar. Hur agerar en duktig sommelier när du själv är gäst? Framförallt med engagemang och kunskap. Samtidigt som sommelieren skall finnas där för gästen och tillgodose önskemål är det minst lika viktigt att rekommendera drycker som identifierar stilen på restaurangen och kombinationer som präglas av sommelierens personlighet. Vad dricker du helst själv? Jag dricker allt! Nej, allvarligt talat är jag alltid hungrig på kunskap och att utvecklas, därför uppskattar jag saker som jag inte druckit förut. Ge oss några tips hur man lyckas bli Årets Livets Goda Sommelier! Jag tror på glädje och passion i matsalen, min ambition är att gästen upplever besöket spännande, roligt och framförallt inkluderande. För den personliga utvecklingens skull är det viktigt att omge sig med kunniga och kreativa medarbetare, då växer man i yrket. Jag upplever att jag har allt detta i min roll på Bhoga. Av ren nyfikenhet, kommer du återvända till Gotland? Det är svårt att sia om framtiden, visst finns drömmarna om att flytta hem till föräldragården och som de flesta gotlänningar är jag stolt ö-patriot. Jag trivs otroligt bra i Göteborg och på Bhoga, men till sommaren blir det ett nytt gästspel på Hotel Stelor på Gotland, vilket är en trevlig början.

Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet