J Bally 7 Ans Pyramide - Inte bara en bra rom, det är en kul rom också!

Livets Goda 21 Feb, 2018
Whisky och Bourbon I mitten på 1800-talet bosatte sig Baron de Lajus och hans familj i staden Carbet på Martinique. De grundade Lajus plantation, men var tvungna att överge sina ägor i samband med vulkanen Montange Pelées utbrott 1902, som resulterade i att över 30 000 personer omkom och öns ekonomi slogs i spillror. Jacques Bally köpte upp egendomen 1917 och startade romtillverkning. Firman drivs än idag av familjen Bally, men ägs av det privata franska spritföretaget La Martiniquaise.


Livets Goda provar J Bally 7 Ans Pyramide
Som ni alla vet återkommer vi gärna till diverse drycker efter en tid, som vi tidigare tipsat om. Håller våra tidigare omdömen, känns allt fortfarande bra? När det nu återigen kommer till J Bally 7, som vi har ”misshandlat” till efterrätter, mat och cigarr sedan sist, så sitter vi lugna i båten, det håller. Faktum är att vi provat en helt ny butelj mot en något äldre (man bör alltid ha två buteljer av det man tycker om…) som fått stå på hyllan, och det har visat sig att den på hyllan ”mognat” på sig och uppträder mycket väl. Den nya buteljen uppför sig mycket bra den också, så med andra ord: ingen butelj utesluter den andra. Men missförstå oss rätt: båda buteljerna busar fortfarande sådär skönt men där den nyare buteljen har lite mer nyspritsig lekfullhet som vi förälskar oss i. Sedan finns den där komplexiteteten och ödmjukheten kvar.

Vi har utryckt det: gentlemannamässig sjörövarrom med stil och attraktiv dragning. En ljusare rom med mörk botten, och det ändrar vi inte på.
Bettet har hög viskositet och silkig grundstruktur. Spelet mellan frukt, sötman från sockerrören och bourbonfaten som slutförvaltar allt, är både modigt, snyggt och bra. Frukten ja, den finns här som sagt, inslagen av syrlig citrus- och körsbärsfrukt, röda äpplen och agave färgat av tofféevanilj och kakaochoklad samspelar ödmjukt med varandra.

Det ligger även ett skönt kryddbett igenom resan som ger sötman i denna rom ett stringent, bra utspel och som i den lång finishen får oss att börja rikta våra blickar åt det håll där cigarrerna förvaras.

J Bally är inte bara en bra rom, det är också en kul rom!

91 poäng / Livets Goda

J Bally 7 Ans Pyramide
Nr 10306 (700 ml), 469 kr,
Martinique, Frankrike

J Bally 7 Ans Pyramide finner ni på Systembolaget här >>

Serveringstips:
Drick gärna den här i ett bourbonglas tillsammans med en stor isbit, eller varför inte servera den till nygjorda, frasiga våfflor med glass och smält mörk choklad med färska bär.

Produktion:
J Bally producerar endast rhum agricole, dvs rom som görs av saften från pressade sockerrör. Denna saft jäses till ett slags sockerrörsvin som sedan destilleras och lagras minst 7 år på bourbonfat


Montadar Kanbar är vinnare i SM Unga Bagare 2018

Övrigt Igår avgjordes SM Unga Bagare för tjugoåttonde gången i rad,…
15 Mar, 2018

Stockholm malt, mat och destillat - ett alternativ för livsnjutare

Whisky och Bourbon På fredag och lördag förväntas rekordmånga, 5 000 personer, att…
14 Mar, 2018

Besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival 2018 – 13 500 besökare drack 20 000 liter öl

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för åttonde gången.…
13 Mar, 2018

Hemligheten bakom Sebastien Boudets irländska sodabröd

Whisky och Bourbon Lördagen den 17 mars firar irländarna sin nationaldag, Saint Patrick´s…
13 Mar, 2018

La Bocca - ny restaurangchef och champagnesatsning på Kommendörsgatan 23

Mat och Restaurang Erika Goytizolo är nytillträdd restaurangchef på La Bocca. Med mångårig…
13 Mar, 2018

Uppdrucket vecka 10 med Ulrika Karlsson

Vin Veckan har bestått i spridda skurar viner, helt befriat från…
12 Mar, 2018
Artikelarkivet