Jakten efter Sveriges bästa kvinnliga sommelier är igång

Livets Goda 21 Apr, 2017
Vin För femtonde året i rad söker Bollinger och Arvid Nordquist kandidater till Lily Bollinger Award. Tävlingen syftar till att premiera expertisen hos kvinnliga sommelierer och hedrar samtidigt minnet av champagneänkan Lily Bollinger. Under flera decennier verkade Lily i en mansdominerad bransch och etablerade den idag världskända champagnen på en internationell marknad.

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att belysa kvinnliga sommelierers kunskaper. Tävlingen har idag hög nationell status och för tidigare vinnare har titeln, Årets Lily Bollinger, inneburit en skjuts i karriären.

- Vi hoppas att ännu fler kvinnliga sommelierer och studerande vid sommelierutbildningar tar chansen och anmäler sig till årets uttagning. Med åren har tävlingen kommit att få en närmast officiell status, Årets Lily Bollinger är lika med årets bästa kvinnliga sommelier, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

Uttagningen äger rum 29 maj på Arvid Nordquists huvudkontor i Stockholm och anmälan är öppen fram till 22 maj. De tre tävlande som får högst samlad poäng går vidare till finalen i september. Uttagningen är uppdelad i tre delar: ett teoriavsnitt, en blindprovning och ett praktiskt moment. Svårighetsgraden är i nivå med internationella sommeliertävlingar.

Vinnaren av titeln Årets Lily Bollinger får, utöver äran, en resa till det anrika champagnehuset Bollinger samt en Kronan-cykel. Cykeln symboliserar Lily Bollinger som ständigt bevakade sin vingård på två hjul.

Lily Bollinger ärvde ansvaret för champagnehuset efter sin makes bortgång och under flera decennier konkurrerade hon framgångsrikt på männens villkor. Det är tack vare hennes gedigna arbete som Bollinger idag är en välkänd champagne med en respekterad position på den internationella marknaden. Genom att utse Sveriges bästa sommelier och kröna henne till Årets Lily Bollinger hyllas champagne-ikonens arv, medan tävlingen också lyfter den expertis och passion som våra svenska kvinnliga sommelierer besitter. På samma sätt som Lily Bollinger verkar de i en mansdominerad bransch.

Bland de tidigare vinnarna finns exempelvis Emma Ziemann, sommelier på Upper House Dining i Göteborg och Maya Samuelsson, delägare i Vinkällan Dryckesutbildningar samt vinprofil på TV4s nyhetsmorgon. Frida Hansson som vann titeln 2012 kammade i sin tur hem en andraplats i SM förra året och arbetar idag på Babette i Stockholm.

Anmäl dig här: www.lilybollingeraward.se


Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet