Jim Murray hyllar Ardbeg An Oa i sin Whisky Bible 2018

Livets Goda 26 Oct, 2017
Whisky och Bourbon Den brittiska Jim Murray har i sin nya utgåva Whisky Bible 2018 lovordat Ardbegs senaste lansering, An Oa, som får 95,5 poäng av 100 möjliga. Murray berömmer också fler sorter från destilleriet, i Ardbegs ordinarie sortiment, bland annat triumferar Ardbeg Corryvreckan som en kategorivinnare.

Ardbeg An Oa (uttalas ”An Oh”) är den första nya whiskyn i det ordinarie sortimentet på över ett decennium. An Oa lanserades den 2 oktober och är inspirerad av Islays kust. Whiskyn är tillverkad i destilleriets hjärta, Ardbegs nya Gathering Room, där whiskyn mognat på franska ekfat, vinfat från Pedro Ximéne, nya ekfat samt Ardbegs bourbonfat. 

I den senaste upplagan av Jim Murrays Whisky Bible 2018, hyllar Murray i Ardbeg An Oa. Han beskriver doften som "Ardbegs torraste och mest sotiga whisky" och smaken som "sublima texturer med omedelbar sötma som tar vid”. Murray skriver också att omvandlingen från de känsliga, melassiga sockerarterna till en mjukare vanilj är mycket enkel, men vackert och läcker. 

Murray ger flera whisky i Ardbegs sortiment fina betyg. Han hyllar Ardbeg Corryvreckan, som han kallar djup och förvirrande, till vinnare i kategorin ”Single Malt Scotch No Age Statement (Multiple Casks)” med poäng på 96,5. Ardbegs Ten Years Old, kallar han ett ”avväpnande drag” och ger den ett betyg på hela 97 poäng, och han uppmanar whiskyälskare att sluta ögonen och njuta av den.

- Vi är otroligt glada över dessa fantastiskt positiva utmärkelser, och de konsekvent starka recensionerna av Ardbeg whisky är ett kvitto vår skicklighet och hantverket vi lägger på varje flaska, säger Dr Bill Lumsden, Ardbegs direktör för destilleriet och Whiskey Creation & Whiskey Stocks.

Resultat för Ardbeg i Jim Murrays Whisky Bible 2018:
Ardbeg An Oa 95,5
Ardbeg Ten Years 97
Ardbeg Kelpie 95/100
Ardbeg Twenty Something 93
Ardbeg Corryvreckan 96,5

Ardbeg An Oa har artikelnummer 86067 och kostar 599 kr och den kan ni beställa på Systembolaget här >>

Alla tillgängliga buteljer från Ardbegs sortiment på Systembolaget finner ni här >>

Whisky & Bourbon om Ardbeg An Oa
Vi får en honungsslungad citrusfrukt med lätta vindar av körsbär och en tropisk smekning av persika, apelsin och ananas som speglar sig balanserat och gifter in sig med subtila toner av torv, tobak och ceder, färgade av finska salmiak/tjärpastiller med havssältan liggandes i bakgrunden. Sötman är utsökt integrerad i whiskyn och en kryddighet med vitpepparinslag ger en spets åt det hela. Fathanteringen är ypperligt hanterad och Ardbeg 

An Oa är komplex i såväl doft som smak och bjuder på kraft och elegans med en fin viskositet och fyllig struktur. En rökig whisky med finess helt enkelt!
93 poäng!


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet