Juldrinkar med stil

Livets Goda 14 Nov, 2017
Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och tips på hur du kan tillreda juldrinkar som passar alla smaker.

- Julen är en tid på året som är förknippat med kraftiga smaker. Men det många inte vet är att de flesta av dessa traditionella julsmaker gifter sig bra med whisky. Mitt tips för att lyckas med juldrinken är att vara djärv, lekfull och testa sig fram, berättar Rasmus.

RUSTY NAIL – En drink som har sitt ursprung i 50-talets New York
Ingredienser:
2 cl Drambuie
1 stor iskub
Ett twistat citronskal
4 cl Monkey Shoulder

Gör så här:

  1. Fyll ett tumblerglas med den stora iskuben.
  2. Blanda alla ingredienser försiktigt i glaset.
  3. Använd det ”twistade” citronskalet som garnering och servera.

SNOWBIRD PUNSCH - Byggs med fördel i en bålskål och delas med flera
Ingredienser:
3 cl Drambuie (1,5 delar)
1 cl Créme de Pêche fruktlikör (0,5 del)
En stor iskub
2 cl Hendrick’s gin (1 del)
2 cl citronjuice (1 del)
Glaset toppas upp med prosecco

Gör så här:

  1. Fyll en bålskål eller cocktailglas med den stora isbiten.
  2. Blanda alla ingredienser försiktigt i glaset.
  3. Toppa skålen/drinken med lite prosecco.
  4. Garnera avslutningsvis med en citronskiva och servera.

HOT BUTTERED MONKEY - En lyxig och varm whiskycocktail
Ingredienser:
Krämig brittisk fudge 2 bitar (30-40 g).
5 cl Monkey Shoulder.
1 stor kanelstång.
1-1,5dl kokande vatten.

Gör så här:

  1. Placera fudgen i botten på ett värmetåligt glas, alt mugg.
  2. Slå på hälften av det kokande vattnet.
  3. Rör ut fudgen med kanelstången, tillsätt kokande vatten bit för bit tills fudgen helt löst upp sig.
  4. Rör i Monkey Shoulder
  5. Garnera med kanelstången och servera.

HENDRICK’S GIN & TONIC - En populär favorit
Ingredienser:
5 cl Hendrick’s Gin
12 cl Tonic water
På längden tunt skivad gurka
Is 

Gör så här:

  1. Fyll ett glas med is.
  2. Häll i gin och tonic i glaset och rör om.
  3. Dekorera med tunt skivad gurka. Hyvlas på längden med skalkniv eller hyvel.

IRISH GLÖGG - En twist av den traditionella glöggen
Ingredienser:
1 flaska vitt vin
2 kanelstänger
1 Pomeransskal
5 nejlikor
3 stjärnanis
1 tsk hela kardemummafrön
1 kopp strösocker
1,5 till 2 koppar Tullamore D.E.W. whisky

Gör så här:

  1. Häll vinet, alla kryddor och socker i en kastrull med lock. Låt det koka försiktigt och sedan sjuda på låg värme i ca 20 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Sila bort kryddorna och tillsätt whisky. Värm upp försiktigt och servera med mandel och russin i ett litet genomskinligt glas med ett handtag.


Köksmästaren Anders Blomkvist och Provinum kör gästspel nu på söndag, på Kagges i Gamla Stan

Mat och Restaurang Nu på söndag samarbetar importören Provinum och Anders Blomkvist (f.d…
15 Nov, 2017

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
14 Nov, 2017

Fontanafredda tilldelades "European Winery of the Year" av Wine Enthusiast

Vin Fontanafredda, den historiska vinproducenten i Serralunga d'Alba, tilldelades officiellt titeln…
14 Nov, 2017
Artikelarkivet