Juldrinkar med stil

Livets Goda 14 Nov, 2017
Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och tips på hur du kan tillreda juldrinkar som passar alla smaker.

- Julen är en tid på året som är förknippat med kraftiga smaker. Men det många inte vet är att de flesta av dessa traditionella julsmaker gifter sig bra med whisky. Mitt tips för att lyckas med juldrinken är att vara djärv, lekfull och testa sig fram, berättar Rasmus.

RUSTY NAIL – En drink som har sitt ursprung i 50-talets New York
Ingredienser:
2 cl Drambuie
1 stor iskub
Ett twistat citronskal
4 cl Monkey Shoulder

Gör så här:

  1. Fyll ett tumblerglas med den stora iskuben.
  2. Blanda alla ingredienser försiktigt i glaset.
  3. Använd det ”twistade” citronskalet som garnering och servera.

SNOWBIRD PUNSCH - Byggs med fördel i en bålskål och delas med flera
Ingredienser:
3 cl Drambuie (1,5 delar)
1 cl Créme de Pêche fruktlikör (0,5 del)
En stor iskub
2 cl Hendrick’s gin (1 del)
2 cl citronjuice (1 del)
Glaset toppas upp med prosecco

Gör så här:

  1. Fyll en bålskål eller cocktailglas med den stora isbiten.
  2. Blanda alla ingredienser försiktigt i glaset.
  3. Toppa skålen/drinken med lite prosecco.
  4. Garnera avslutningsvis med en citronskiva och servera.

HOT BUTTERED MONKEY - En lyxig och varm whiskycocktail
Ingredienser:
Krämig brittisk fudge 2 bitar (30-40 g).
5 cl Monkey Shoulder.
1 stor kanelstång.
1-1,5dl kokande vatten.

Gör så här:

  1. Placera fudgen i botten på ett värmetåligt glas, alt mugg.
  2. Slå på hälften av det kokande vattnet.
  3. Rör ut fudgen med kanelstången, tillsätt kokande vatten bit för bit tills fudgen helt löst upp sig.
  4. Rör i Monkey Shoulder
  5. Garnera med kanelstången och servera.

HENDRICK’S GIN & TONIC - En populär favorit
Ingredienser:
5 cl Hendrick’s Gin
12 cl Tonic water
På längden tunt skivad gurka
Is 

Gör så här:

  1. Fyll ett glas med is.
  2. Häll i gin och tonic i glaset och rör om.
  3. Dekorera med tunt skivad gurka. Hyvlas på längden med skalkniv eller hyvel.

IRISH GLÖGG - En twist av den traditionella glöggen
Ingredienser:
1 flaska vitt vin
2 kanelstänger
1 Pomeransskal
5 nejlikor
3 stjärnanis
1 tsk hela kardemummafrön
1 kopp strösocker
1,5 till 2 koppar Tullamore D.E.W. whisky

Gör så här:

  1. Häll vinet, alla kryddor och socker i en kastrull med lock. Låt det koka försiktigt och sedan sjuda på låg värme i ca 20 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Sila bort kryddorna och tillsätt whisky. Värm upp försiktigt och servera med mandel och russin i ett litet genomskinligt glas med ett handtag.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet