Kafferosteriet Koppar presenterar Espressons historia

Livets Goda 11 Jan, 2018
Övrigt Fyllig, smakrik och stark - god som den är eller med en del krämig mjölk. På en solig italiensk piazza, över en fika med en vän eller hemma vid din egna espressomaskin kanske? Oavsett så sitter en espresso aldrig fel! I över hundra år har espresson druckits runt om i världen - inte minst i Italien där det nästan klassas som nationaldryck. Hugo på Kafferosteriet Koppar berättar här om en tillbakablick över espressons historia och hur industriella revolutionens ångmaskin blev till espressomaskin!

Espressons Historia
"Det var på 1700- och 1800-talet som den industriella revolutionen tog fart i Europa. Ny teknik i form av effektiva ångmaskiner hade en avgörande betydelse för utvecklingen under denna tid. Industrin hade tidigare främst drivits av energikällor i form av vattenhjul, vilket gjorde att man ofta var geografiskt begränsad. Dessutom påverkades arbetet av årstider och väderförhållande. Under vintern blev strömningen i forsarna sämre och på så sätt ineffektiviserades hela industrin. Nu revolutionerades arbetet i fabrikerna av ångmaskinen, och detta la grunden till storskalig produktion av t.ex. järn och stål. Det man inte visste då var att ångmaskinen också skulle komma att ge oss något så fantastiskt som espresso...

Det var engelsmannen James Watt som var ledande när det kom till att konstruera effektiva ångmaskiner. Till skillnad från vattenhjulen kunde maskinerna placeras ut strategiskt, t.ex. i närheten av naturtillgångar, eller i städer där det fanns efterfrågan på det som producerades. Europa urbaniserades i hög takt och folk samlades kring fabrikerna i städerna - här fanns jobben. Arbetarna blev fler och för att få ut det mesta av arbetsdagen började kaffekulturen breda ut sig bland de anställda.

Allteftersom kaffedrickandet på fabrikerna ökade skapades ett problem. 1800-talets kaffebryggare var långsamma och tempot i fabrikerna var högt. Det behövdes helt enkelt en kaffebryggare som kunde brygga ett bra och starkt kaffe på kort tid, så att man skulle ha tid för både effektivt jobb och kaffepaus. Under denna tid vände sig därför många uppfinnare till ångtekniken för att hitta en bra metod att brygga kaffe på.

En av dessa var italienaren Angelo Morionso. År 1884 patenterade han en maskin som bryggde kaffe genom att använda sig av ångteknik. Moriondos ångbryggare bryggde dock kaffet vid för hög temperatur och eftersmaken blev därför mycket besk. Ett par år senare, 1901, lyckades däremot Luigi Bezzera från Milano förbättra Moriondos maskin. Bezzeras maskin pressade också varmt vatten genom en kaffebehållare, med hjälp av ångteknik, men kaffet från denna maskin var inte beskt - snarare tvärtemot: fylligt och aromatiskt. Hans kaffebryggare blev snart en succé. Bezzeras hade konstruerat en komplett maskin som levererade gott kaffe på kort tid - espresson var född.

Idag förknippas espresso starkt med just Italien, där Moriondo och Bezzera levde. En annan herre som också bidragit till Italiens koppling till espresson är Achilles Gaggia. På 1940-talet utvecklade han en espressomaskin i Milano som baserades på kolvmekanik, istället för ånga. Denna teknik gjorde att man kunde pressa varmt vatten genom kaffet med hela 9 bars tryck, och detta gav ett fylligare kaffe med extra fin crema. Han patenterade sin uppfinning 1946 och Gaggias ikoniska espressomaskiner ses som en viktig milstolpe för den moderna espressons födelse.

Precis som att de italienska arbetarna behövde sin espresso för att klara av tempot bredvid ångmaskinen, dricker vi på KOPPAR väldigt gärna en nyrostad espresso under arbetsdagen i rosteriet. Våra två espressoblends, No1 och No2, har båda smakbilder som är tydligt italienska: mycket smakrika och riviga, utan att kompromissa på lenheten. För att hitta den karaktäristiska italienska espressosmaken har vi använt en stor andel robusta i våra blandningar. Robustan ger oss de uppiggande riviga tonerna till espresson, och framförallt en extra härlig och söt crema på toppen."

/ Hugo på Kafferosteriet Koppar

www.kafferosterietkoppar.se

Relaterad läsning:
Terroiren avgör också hur kaffet smakar - En intervju med Fredrik, grundare Kafferosteriet Koppar >>

En kaffenörd provar Kafferosteriet Koppars Mellanrost No 2 >>

Så bra är kaffe för din hälsa >>


Kir-Yianni Assyrtiko lanseras den första september

Vin Den 1 september lanseras det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017…
21 Jun, 2018

Snart lanseras Hernö Sipping Gin 2018 med rökiga toner i ett arv från Islay

Whisky och Bourbon Om en vecka lanseras Hernö Sipping Gin 2018 som kommer…
21 Jun, 2018

Inspiration - Cidersorbet

Mat och Restaurang Midsommar närmar sig och en av de självklara komponenterna vid…
21 Jun, 2018

Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter

Mat och Restaurang Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning…
21 Jun, 2018

Citat Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest…
21 Jun, 2018

Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Mat och Restaurang Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att…
20 Jun, 2018

Nespresso lanserar två nya iskaffevarianter samt en smart mjölkskummare

Övrigt Under varma sommardagar kan en iskaffe vara riktigt uppfriskande. Nu…
20 Jun, 2018

Mer svensk kaffe på Finlands nationalarena

Övrigt Publiken på Finlands nationalarena, Hartwall Arena i Helsingfors, kommer att…
20 Jun, 2018

Bisol väljer Lively Wines

Vin Lively Wines är otroligt stolta att presentera det senaste tillskottet…
20 Jun, 2018

Ginger Beer - en nyhet men ändå inte

Whisky och Bourbon Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många…
20 Jun, 2018

Limited Edition i chipshyllan

Övrigt Det är sommar i chipsfabriken och Estrella vill passa på…
20 Jun, 2018

Stad, bad och god mat på Mallorca

Mat och Restaurang Mallorca är ett klassiskt svenskt resmål. Det var hit de…
19 Jun, 2018

Nyhet: Flädertiser - trendiga drinken som utmanar Aperol Spritz på uteserveringarna i sommar

Whisky och Bourbon Nu gör Hallands Fläder och Appletiser gemensam sak, när de…
19 Jun, 2018

De är vidare till dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av…
19 Jun, 2018

Eau de grill - sommarens grilltrend?

Whisky och Bourbon Lagom till Midsommar lanserar Falcon en parfym som doftar grill.…
19 Jun, 2018

Barabells lanserar nyhet - Strawberry White Chocolate.

Övrigt Sveriges mest sålda proteinbar släpper en ny Limited Edition Protein…
19 Jun, 2018

Paul Svensson till Matfestivalen i Skövde för femte gången

Mat och Restaurang Den kände TV-kocken Paul Svensson kommer att gästa Matfestivalen i…
19 Jun, 2018

Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet