Kafferosteriet Koppar presenterar Espressons historia

Livets Goda 11 Jan, 2018
Övrigt Fyllig, smakrik och stark - god som den är eller med en del krämig mjölk. På en solig italiensk piazza, över en fika med en vän eller hemma vid din egna espressomaskin kanske? Oavsett så sitter en espresso aldrig fel! I över hundra år har espresson druckits runt om i världen - inte minst i Italien där det nästan klassas som nationaldryck. Hugo på Kafferosteriet Koppar berättar här om en tillbakablick över espressons historia och hur industriella revolutionens ångmaskin blev till espressomaskin!

Espressons Historia
"Det var på 1700- och 1800-talet som den industriella revolutionen tog fart i Europa. Ny teknik i form av effektiva ångmaskiner hade en avgörande betydelse för utvecklingen under denna tid. Industrin hade tidigare främst drivits av energikällor i form av vattenhjul, vilket gjorde att man ofta var geografiskt begränsad. Dessutom påverkades arbetet av årstider och väderförhållande. Under vintern blev strömningen i forsarna sämre och på så sätt ineffektiviserades hela industrin. Nu revolutionerades arbetet i fabrikerna av ångmaskinen, och detta la grunden till storskalig produktion av t.ex. järn och stål. Det man inte visste då var att ångmaskinen också skulle komma att ge oss något så fantastiskt som espresso...

Det var engelsmannen James Watt som var ledande när det kom till att konstruera effektiva ångmaskiner. Till skillnad från vattenhjulen kunde maskinerna placeras ut strategiskt, t.ex. i närheten av naturtillgångar, eller i städer där det fanns efterfrågan på det som producerades. Europa urbaniserades i hög takt och folk samlades kring fabrikerna i städerna - här fanns jobben. Arbetarna blev fler och för att få ut det mesta av arbetsdagen började kaffekulturen breda ut sig bland de anställda.

Allteftersom kaffedrickandet på fabrikerna ökade skapades ett problem. 1800-talets kaffebryggare var långsamma och tempot i fabrikerna var högt. Det behövdes helt enkelt en kaffebryggare som kunde brygga ett bra och starkt kaffe på kort tid, så att man skulle ha tid för både effektivt jobb och kaffepaus. Under denna tid vände sig därför många uppfinnare till ångtekniken för att hitta en bra metod att brygga kaffe på.

En av dessa var italienaren Angelo Morionso. År 1884 patenterade han en maskin som bryggde kaffe genom att använda sig av ångteknik. Moriondos ångbryggare bryggde dock kaffet vid för hög temperatur och eftersmaken blev därför mycket besk. Ett par år senare, 1901, lyckades däremot Luigi Bezzera från Milano förbättra Moriondos maskin. Bezzeras maskin pressade också varmt vatten genom en kaffebehållare, med hjälp av ångteknik, men kaffet från denna maskin var inte beskt - snarare tvärtemot: fylligt och aromatiskt. Hans kaffebryggare blev snart en succé. Bezzeras hade konstruerat en komplett maskin som levererade gott kaffe på kort tid - espresson var född.

Idag förknippas espresso starkt med just Italien, där Moriondo och Bezzera levde. En annan herre som också bidragit till Italiens koppling till espresson är Achilles Gaggia. På 1940-talet utvecklade han en espressomaskin i Milano som baserades på kolvmekanik, istället för ånga. Denna teknik gjorde att man kunde pressa varmt vatten genom kaffet med hela 9 bars tryck, och detta gav ett fylligare kaffe med extra fin crema. Han patenterade sin uppfinning 1946 och Gaggias ikoniska espressomaskiner ses som en viktig milstolpe för den moderna espressons födelse.

Precis som att de italienska arbetarna behövde sin espresso för att klara av tempot bredvid ångmaskinen, dricker vi på KOPPAR väldigt gärna en nyrostad espresso under arbetsdagen i rosteriet. Våra två espressoblends, No1 och No2, har båda smakbilder som är tydligt italienska: mycket smakrika och riviga, utan att kompromissa på lenheten. För att hitta den karaktäristiska italienska espressosmaken har vi använt en stor andel robusta i våra blandningar. Robustan ger oss de uppiggande riviga tonerna till espresson, och framförallt en extra härlig och söt crema på toppen."

/ Hugo på Kafferosteriet Koppar

www.kafferosterietkoppar.se

Relaterad läsning:
Terroiren avgör också hur kaffet smakar - En intervju med Fredrik, grundare Kafferosteriet Koppar >>

En kaffenörd provar Kafferosteriet Koppars Mellanrost No 2 >>

Så bra är kaffe för din hälsa >>


Svenska småbryggerier i exportsatsning

Whisky och Bourbon Svenska småbryggerier satsar på export och ställer ut på en…
16 Jan, 2018

Den andra februari lanseras exklusivt Chablis Premier Cru ”Montée de Tonnerre” 2015 från Samuel Billaud

Vin Samuel Billaud tillhör en välkänd och etablerad vinmakarfamilj i Chablis.…
16 Jan, 2018

Martin & Servera skänkte fyra ton varor

Mat och Restaurang Martin & Servera stöttar sedan hösten 2017 Stockholms Stadsmissions Matcentralen…
16 Jan, 2018

2400 flaskor Soave Vintage Bertani 2015 lanseras i februari

Vin Den familjeägda producenten Bertani lanserar den 2:a februari 2400 flaskor…
16 Jan, 2018

Wayne’s Coffee öppnar kafé i Vietnam

Övrigt De senaste åren har den svenska kafékedjan öppnat kaféer i…
16 Jan, 2018

Château La Croix Teynac från den stora årgången 2010 hos Winefinder

Vin Winefinder har nu i lager Château La Croix Teynac från…
16 Jan, 2018

CropTailor knäcker havrekoden

Övrigt Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att…
15 Jan, 2018

Lakritsfestivalen firar 10 år med festival och lakritskryssning

Övrigt Den tionde lakritsfestivalen äger rum den 14-15 april på Annexet…
15 Jan, 2018

Dilmah ersätter tebuskar för vildmark

Övrigt Dilmah Tea firar 30 årsjubileum 2018. Grundaren Merrill J Fernando…
15 Jan, 2018

Aqua Nobel of Sweden AB rustar för framtiden med miljövänligare produkter

Övrigt Aqua Nobel of Sweden AB har sedan ett par år…
15 Jan, 2018

Virtuous Spirits tar in Torbjörn Berntstedt som ny VD

Whisky och Bourbon Den svenska vodkatillverkaren Virtuous Spirits fortsätter sin storsatsning och anställer…
12 Jan, 2018

Alexandra Bring i samarbete med Gainomax

Övrigt Alexandra Bring har valt att samarbeta med Gainomax. Hon är…
12 Jan, 2018

Radisson Blu Royal Park lanserar Sveriges första helt veganska hotellbrunch

Mat och Restaurang Radisson Blu Royal Park, i Hagaparken i Stockholm, satsar på…
12 Jan, 2018

Scans julskinka ökade i försäljning

Mat och Restaurang En markant försäljningsökning av julskinkans premiumsortiment. Så summeras den gångna…
11 Jan, 2018

Lakrids by Johan Bülow - Love Edition

Övrigt Inför alla hjärtans dag lanserar Lakrids by Johan Bülow, serien…
11 Jan, 2018

Kafferosteriet Koppar presenterar Espressons historia

Övrigt Fyllig, smakrik och stark - god som den är eller…
11 Jan, 2018

Winefinders lagerrensning - sista chansen på Lenottis Ripasso från 146 kr

Vin Winefinders stora lagerrensning fortsätter och är nu inne på den…
11 Jan, 2018

MatHems nya elbil visar vägen mot en hållbar framtid

Övrigt Nu står det klart att MatHem.se blir en av de…
11 Jan, 2018

Vegetariskt fokus hos Circle K

Mat och Restaurang Under det senaste året har Circle K lanserat en rad…
11 Jan, 2018

Harrys och Löfbergs ska ta krogkaffet till en ny nivå

Mat och Restaurang Krogkedjan Harrys inleder ett samarbete med kafferosteriet Löfbergs. Förutom kaffet…
11 Jan, 2018
Artikelarkivet