Kafferosteriet Koppar presenterar Espressons historia

Livets Goda 11 Jan, 2018
Övrigt Fyllig, smakrik och stark - god som den är eller med en del krämig mjölk. På en solig italiensk piazza, över en fika med en vän eller hemma vid din egna espressomaskin kanske? Oavsett så sitter en espresso aldrig fel! I över hundra år har espresson druckits runt om i världen - inte minst i Italien där det nästan klassas som nationaldryck. Hugo på Kafferosteriet Koppar berättar här om en tillbakablick över espressons historia och hur industriella revolutionens ångmaskin blev till espressomaskin!

Espressons Historia
"Det var på 1700- och 1800-talet som den industriella revolutionen tog fart i Europa. Ny teknik i form av effektiva ångmaskiner hade en avgörande betydelse för utvecklingen under denna tid. Industrin hade tidigare främst drivits av energikällor i form av vattenhjul, vilket gjorde att man ofta var geografiskt begränsad. Dessutom påverkades arbetet av årstider och väderförhållande. Under vintern blev strömningen i forsarna sämre och på så sätt ineffektiviserades hela industrin. Nu revolutionerades arbetet i fabrikerna av ångmaskinen, och detta la grunden till storskalig produktion av t.ex. järn och stål. Det man inte visste då var att ångmaskinen också skulle komma att ge oss något så fantastiskt som espresso...

Det var engelsmannen James Watt som var ledande när det kom till att konstruera effektiva ångmaskiner. Till skillnad från vattenhjulen kunde maskinerna placeras ut strategiskt, t.ex. i närheten av naturtillgångar, eller i städer där det fanns efterfrågan på det som producerades. Europa urbaniserades i hög takt och folk samlades kring fabrikerna i städerna - här fanns jobben. Arbetarna blev fler och för att få ut det mesta av arbetsdagen började kaffekulturen breda ut sig bland de anställda.

Allteftersom kaffedrickandet på fabrikerna ökade skapades ett problem. 1800-talets kaffebryggare var långsamma och tempot i fabrikerna var högt. Det behövdes helt enkelt en kaffebryggare som kunde brygga ett bra och starkt kaffe på kort tid, så att man skulle ha tid för både effektivt jobb och kaffepaus. Under denna tid vände sig därför många uppfinnare till ångtekniken för att hitta en bra metod att brygga kaffe på.

En av dessa var italienaren Angelo Morionso. År 1884 patenterade han en maskin som bryggde kaffe genom att använda sig av ångteknik. Moriondos ångbryggare bryggde dock kaffet vid för hög temperatur och eftersmaken blev därför mycket besk. Ett par år senare, 1901, lyckades däremot Luigi Bezzera från Milano förbättra Moriondos maskin. Bezzeras maskin pressade också varmt vatten genom en kaffebehållare, med hjälp av ångteknik, men kaffet från denna maskin var inte beskt - snarare tvärtemot: fylligt och aromatiskt. Hans kaffebryggare blev snart en succé. Bezzeras hade konstruerat en komplett maskin som levererade gott kaffe på kort tid - espresson var född.

Idag förknippas espresso starkt med just Italien, där Moriondo och Bezzera levde. En annan herre som också bidragit till Italiens koppling till espresson är Achilles Gaggia. På 1940-talet utvecklade han en espressomaskin i Milano som baserades på kolvmekanik, istället för ånga. Denna teknik gjorde att man kunde pressa varmt vatten genom kaffet med hela 9 bars tryck, och detta gav ett fylligare kaffe med extra fin crema. Han patenterade sin uppfinning 1946 och Gaggias ikoniska espressomaskiner ses som en viktig milstolpe för den moderna espressons födelse.

Precis som att de italienska arbetarna behövde sin espresso för att klara av tempot bredvid ångmaskinen, dricker vi på KOPPAR väldigt gärna en nyrostad espresso under arbetsdagen i rosteriet. Våra två espressoblends, No1 och No2, har båda smakbilder som är tydligt italienska: mycket smakrika och riviga, utan att kompromissa på lenheten. För att hitta den karaktäristiska italienska espressosmaken har vi använt en stor andel robusta i våra blandningar. Robustan ger oss de uppiggande riviga tonerna till espresson, och framförallt en extra härlig och söt crema på toppen."

/ Hugo på Kafferosteriet Koppar

www.kafferosterietkoppar.se

Relaterad läsning:
Terroiren avgör också hur kaffet smakar - En intervju med Fredrik, grundare Kafferosteriet Koppar >>

En kaffenörd provar Kafferosteriet Koppars Mellanrost No 2 >>

Så bra är kaffe för din hälsa >>


Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018

Här är drinkarna som sätter prägel på julen

Whisky och Bourbon Glögg, julöl och nubbe - det är kul med jul.…
10 Dec, 2018

Lumbergh, glögg och julrim

Vin Ni Livets Goda- och Whisky & Bourbonläsare får mer än…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet