Kafferosteriet Koppar presenterar Espressons historia

Livets Goda 11 Jan, 2018
Övrigt Fyllig, smakrik och stark - god som den är eller med en del krämig mjölk. På en solig italiensk piazza, över en fika med en vän eller hemma vid din egna espressomaskin kanske? Oavsett så sitter en espresso aldrig fel! I över hundra år har espresson druckits runt om i världen - inte minst i Italien där det nästan klassas som nationaldryck. Hugo på Kafferosteriet Koppar berättar här om en tillbakablick över espressons historia och hur industriella revolutionens ångmaskin blev till espressomaskin!

Espressons Historia
"Det var på 1700- och 1800-talet som den industriella revolutionen tog fart i Europa. Ny teknik i form av effektiva ångmaskiner hade en avgörande betydelse för utvecklingen under denna tid. Industrin hade tidigare främst drivits av energikällor i form av vattenhjul, vilket gjorde att man ofta var geografiskt begränsad. Dessutom påverkades arbetet av årstider och väderförhållande. Under vintern blev strömningen i forsarna sämre och på så sätt ineffektiviserades hela industrin. Nu revolutionerades arbetet i fabrikerna av ångmaskinen, och detta la grunden till storskalig produktion av t.ex. järn och stål. Det man inte visste då var att ångmaskinen också skulle komma att ge oss något så fantastiskt som espresso...

Det var engelsmannen James Watt som var ledande när det kom till att konstruera effektiva ångmaskiner. Till skillnad från vattenhjulen kunde maskinerna placeras ut strategiskt, t.ex. i närheten av naturtillgångar, eller i städer där det fanns efterfrågan på det som producerades. Europa urbaniserades i hög takt och folk samlades kring fabrikerna i städerna - här fanns jobben. Arbetarna blev fler och för att få ut det mesta av arbetsdagen började kaffekulturen breda ut sig bland de anställda.

Allteftersom kaffedrickandet på fabrikerna ökade skapades ett problem. 1800-talets kaffebryggare var långsamma och tempot i fabrikerna var högt. Det behövdes helt enkelt en kaffebryggare som kunde brygga ett bra och starkt kaffe på kort tid, så att man skulle ha tid för både effektivt jobb och kaffepaus. Under denna tid vände sig därför många uppfinnare till ångtekniken för att hitta en bra metod att brygga kaffe på.

En av dessa var italienaren Angelo Morionso. År 1884 patenterade han en maskin som bryggde kaffe genom att använda sig av ångteknik. Moriondos ångbryggare bryggde dock kaffet vid för hög temperatur och eftersmaken blev därför mycket besk. Ett par år senare, 1901, lyckades däremot Luigi Bezzera från Milano förbättra Moriondos maskin. Bezzeras maskin pressade också varmt vatten genom en kaffebehållare, med hjälp av ångteknik, men kaffet från denna maskin var inte beskt - snarare tvärtemot: fylligt och aromatiskt. Hans kaffebryggare blev snart en succé. Bezzeras hade konstruerat en komplett maskin som levererade gott kaffe på kort tid - espresson var född.

Idag förknippas espresso starkt med just Italien, där Moriondo och Bezzera levde. En annan herre som också bidragit till Italiens koppling till espresson är Achilles Gaggia. På 1940-talet utvecklade han en espressomaskin i Milano som baserades på kolvmekanik, istället för ånga. Denna teknik gjorde att man kunde pressa varmt vatten genom kaffet med hela 9 bars tryck, och detta gav ett fylligare kaffe med extra fin crema. Han patenterade sin uppfinning 1946 och Gaggias ikoniska espressomaskiner ses som en viktig milstolpe för den moderna espressons födelse.

Precis som att de italienska arbetarna behövde sin espresso för att klara av tempot bredvid ångmaskinen, dricker vi på KOPPAR väldigt gärna en nyrostad espresso under arbetsdagen i rosteriet. Våra två espressoblends, No1 och No2, har båda smakbilder som är tydligt italienska: mycket smakrika och riviga, utan att kompromissa på lenheten. För att hitta den karaktäristiska italienska espressosmaken har vi använt en stor andel robusta i våra blandningar. Robustan ger oss de uppiggande riviga tonerna till espresson, och framförallt en extra härlig och söt crema på toppen."

/ Hugo på Kafferosteriet Koppar

www.kafferosterietkoppar.se

Relaterad läsning:
Terroiren avgör också hur kaffet smakar - En intervju med Fredrik, grundare Kafferosteriet Koppar >>

En kaffenörd provar Kafferosteriet Koppars Mellanrost No 2 >>

Så bra är kaffe för din hälsa >>


Tre av Soleras producenter bland världens 100 bästa

Vin Varje år sedan 1988 utser redaktörerna från tidskriften Wine &…
19 Sep, 2018

Nu kommer höstens stora nyhet för vegetarisk matlagning – Apetina Paneer

Mat och Restaurang Apetina introducerar den färska matlagningsosten Paneer i Sverige. Den nya…
19 Sep, 2018

Arlas drickyoghurt och kvarg blir Yalla

Övrigt Yalla! blir från idag ett självständigt varumärke för Arlas drickyoghurt…
19 Sep, 2018

Henrik Persson ny sälj- och marknadschef för High Coast Single Malt Whisky

Whisky och Bourbon Box Destilleri AB med varumärket High Coast Single Malt Whisky…
19 Sep, 2018

Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018

Överdrivet bra casinomat

Övrigt Att det går att hitta bra mat i anslutning ett…
14 Sep, 2018
Artikelarkivet