Kafferosteriet Koppar's N˚6 - mörkrost med pondus

Niklas Jörgensen 8 Mar, 2018
Övrigt Koppar har lanserat en ny rostning och som skåning, vi har liksom en inbyggd förkärlek för mörkrostat, så är det här som att komma hem. De rejält tilltagna mustiga tonerna och den låga syran känns ändå inte som enkom anpassade för söderns invånare, även om rosterier i Sverige förr mer verkade på en regional marknad och anpassade produkten till det lokala vattnet.

Ett vatten som vid ljummen temperatur har pH 7 kallas neutralt. Vattnets hårdhet är ett sätt att mäta dess innehåll av kalcium- och magnesiumjoner som vid höga halter kan resultera i kalkutfällning. Värdet i våra dricksvatten ska vara högre än neutralt för att inte angripa vattenledningarna.

pH-värdet i det lokala vattnet varierar i landet och detta var den främsta orsaken till varför Zoega's i Helsingborg fokuserade på kraftig mörkrost i Skåne där vattnet ofta var hårt. De mörkrostade bönorna frigjorde smaker som ett mjukare vatten inte kunde och av precis samma anledning blev Gevalia's storsäljare mellanrosten. Idag avhärdas vattnet i Skåne, eller kommer från Bolmentunneln i Småland, så de mer klassiska indelningarna av riket när det kommer till vattnets hårdhet är inte lika avgörande längre för kaffet.

När kaffebönor mörkrostas så bränns de syrliga egenskaperna bort, något som resulterar i en betydligt lägre syra och en angenäm bitterhet. Med neutralt dricksvatten ur kranen ger vi oss således i kast med Koppar's N˚6 som finns såväl färdigmald eller som bönor i de förslutningsbara vakumpåsarna. N˚6, innan bryggning, doftar intensivt av mörk choklad, tänk Valrhona, bränd jord, lite knäckiga toner och mörka bär. Efter bryggning så är det ett kaffe med aromer som följer det obryggda väl och särskilt den mörka chokladen accentueras i doftspektrat tillsammans med en liten rökighet, jord och svarta körsbär. I gommen ett kaffe med pondus, en smakexplosion utan att det blir en parodi, och den låga, snudd på obefintliga syran, gör det hela till ett kaffe man intager i större klunkar.

Ett kaffe för den bredare massan utan att det ska tolkas negativt. Tvärtom så finns det ett fint djup och de som vanligtvis dricker mer kommersiell mörkrost har en schysst kopp att se fram emot. N˚6 är gjort på ekologiska arabicabönor från Indonesien och Centralamerika.

Koppar fungerar som en prenumeration vilket du kan läsa mer om på företagets hemsida. Just nyheten N˚6 finner du här.


Sommarbål på Rémy Martin VSOP

Whisky och Bourbon I artikeln här så finner ni inspiration till en bål…
27 May, 2018

Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018
Artikelarkivet