Kafferosteriet Koppar's N˚6 - mörkrost med pondus

Niklas Jörgensen 8 Mar, 2018
Övrigt Koppar har lanserat en ny rostning och som skåning, vi har liksom en inbyggd förkärlek för mörkrostat, så är det här som att komma hem. De rejält tilltagna mustiga tonerna och den låga syran känns ändå inte som enkom anpassade för söderns invånare, även om rosterier i Sverige förr mer verkade på en regional marknad och anpassade produkten till det lokala vattnet.

Ett vatten som vid ljummen temperatur har pH 7 kallas neutralt. Vattnets hårdhet är ett sätt att mäta dess innehåll av kalcium- och magnesiumjoner som vid höga halter kan resultera i kalkutfällning. Värdet i våra dricksvatten ska vara högre än neutralt för att inte angripa vattenledningarna.

pH-värdet i det lokala vattnet varierar i landet och detta var den främsta orsaken till varför Zoega's i Helsingborg fokuserade på kraftig mörkrost i Skåne där vattnet ofta var hårt. De mörkrostade bönorna frigjorde smaker som ett mjukare vatten inte kunde och av precis samma anledning blev Gevalia's storsäljare mellanrosten. Idag avhärdas vattnet i Skåne, eller kommer från Bolmentunneln i Småland, så de mer klassiska indelningarna av riket när det kommer till vattnets hårdhet är inte lika avgörande längre för kaffet.

När kaffebönor mörkrostas så bränns de syrliga egenskaperna bort, något som resulterar i en betydligt lägre syra och en angenäm bitterhet. Med neutralt dricksvatten ur kranen ger vi oss således i kast med Koppar's N˚6 som finns såväl färdigmald eller som bönor i de förslutningsbara vakumpåsarna. N˚6, innan bryggning, doftar intensivt av mörk choklad, tänk Valrhona, bränd jord, lite knäckiga toner och mörka bär. Efter bryggning så är det ett kaffe med aromer som följer det obryggda väl och särskilt den mörka chokladen accentueras i doftspektrat tillsammans med en liten rökighet, jord och svarta körsbär. I gommen ett kaffe med pondus, en smakexplosion utan att det blir en parodi, och den låga, snudd på obefintliga syran, gör det hela till ett kaffe man intager i större klunkar.

Ett kaffe för den bredare massan utan att det ska tolkas negativt. Tvärtom så finns det ett fint djup och de som vanligtvis dricker mer kommersiell mörkrost har en schysst kopp att se fram emot. N˚6 är gjort på ekologiska arabicabönor från Indonesien och Centralamerika.

Koppar fungerar som en prenumeration vilket du kan läsa mer om på företagets hemsida. Just nyheten N˚6 finner du här.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet