Kafferosteriet Koppar's N˚6 - mörkrost med pondus

Niklas Jörgensen 8 Mar, 2018
Övrigt Koppar har lanserat en ny rostning och som skåning, vi har liksom en inbyggd förkärlek för mörkrostat, så är det här som att komma hem. De rejält tilltagna mustiga tonerna och den låga syran känns ändå inte som enkom anpassade för söderns invånare, även om rosterier i Sverige förr mer verkade på en regional marknad och anpassade produkten till det lokala vattnet.

Ett vatten som vid ljummen temperatur har pH 7 kallas neutralt. Vattnets hårdhet är ett sätt att mäta dess innehåll av kalcium- och magnesiumjoner som vid höga halter kan resultera i kalkutfällning. Värdet i våra dricksvatten ska vara högre än neutralt för att inte angripa vattenledningarna.

pH-värdet i det lokala vattnet varierar i landet och detta var den främsta orsaken till varför Zoega's i Helsingborg fokuserade på kraftig mörkrost i Skåne där vattnet ofta var hårt. De mörkrostade bönorna frigjorde smaker som ett mjukare vatten inte kunde och av precis samma anledning blev Gevalia's storsäljare mellanrosten. Idag avhärdas vattnet i Skåne, eller kommer från Bolmentunneln i Småland, så de mer klassiska indelningarna av riket när det kommer till vattnets hårdhet är inte lika avgörande längre för kaffet.

När kaffebönor mörkrostas så bränns de syrliga egenskaperna bort, något som resulterar i en betydligt lägre syra och en angenäm bitterhet. Med neutralt dricksvatten ur kranen ger vi oss således i kast med Koppar's N˚6 som finns såväl färdigmald eller som bönor i de förslutningsbara vakumpåsarna. N˚6, innan bryggning, doftar intensivt av mörk choklad, tänk Valrhona, bränd jord, lite knäckiga toner och mörka bär. Efter bryggning så är det ett kaffe med aromer som följer det obryggda väl och särskilt den mörka chokladen accentueras i doftspektrat tillsammans med en liten rökighet, jord och svarta körsbär. I gommen ett kaffe med pondus, en smakexplosion utan att det blir en parodi, och den låga, snudd på obefintliga syran, gör det hela till ett kaffe man intager i större klunkar.

Ett kaffe för den bredare massan utan att det ska tolkas negativt. Tvärtom så finns det ett fint djup och de som vanligtvis dricker mer kommersiell mörkrost har en schysst kopp att se fram emot. N˚6 är gjort på ekologiska arabicabönor från Indonesien och Centralamerika.

Koppar fungerar som en prenumeration vilket du kan läsa mer om på företagets hemsida. Just nyheten N˚6 finner du här.


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet