Känslan av nyrostat kaffe på riktigt

Livets Goda 31 Aug, 2017
Övrigt För oss som verkligen bryr oss om vårt kaffe, så är riktigt nyrostat kaffe en höjdpunkt på dagen, en stund för njutning precis som om det vore vilket vin som helst av seriös dignitet. För de som upplevt nyrostat kaffe så vet de vad vi pratar om. Men de flesta av oss har inte upplevt känslan av en riktigt god kopp kaffe med nyrostade bönor, helt enkelt för att det inte är så lätt att finna, och det är just det här som Kafferosteriet Koppar har tagit fasta på – kaffe på riktigt.

När kaffe är nyrostat så finner man nästan tusen aromer och smaker, men så fort bönorna är rostade så påbörjas också nedbrytningsprocessen, och redan efter ett par veckor så har nyanserna börjat försvinna. Att hitta färskt kaffe är nästintill omöjligt då det man hittar i mataffärerna ofta har flera månader ”ute i det fria” från dess att rostningen skett. Har man turen att bo nära en specialkaffebutik så är chansen större att komma över färskt kaffe, men det är en möjlighet som långt ifrån alla har.

- När jag gjorde en resa till Costa Rica för några år sedan så gick vi en guidad tur på ett kaffeplantage, vilket avslutades med att vi rostade kaffebönorna och drack en varsin kopp direkt. Från den stunden var jag fast, det var den godaste koppen jag någonsin druckit, berättar Fredrik Gustafsson, grundare av Kafferosteriet Koppar.

Detta blev startskottet till det egna kafferosteriet och prenumerationstjänsten Kaffebrev, för att kunna erbjuda såväl sig själv, som andra, riktigt färskt kaffe.

Färskrostad
- Vi rostar på måndagar, låter bönorna vila över natten innan vi packar och skickar ut våra Kaffebrev på tisdagen. Våra kunder dricker nyrostat kaffe redan på onsdagen, inte ens 48 timmar efter att bönorna rostats. Och snabbare än så går det inte – om man inte äger sitt egna rosteri, berättar Fredrik vidare.

Lösningen är genialisk och resultatet märks direkt när Kaffebrevet landar. Livets Goda har nu under ett par månaders tid provat och njutit av Kaffebrevet och smaken blir snabbt beroendeframkallande. Det är först när man fått sitt första brev som det går upp för en, exakt hur färskt kaffet är och vilka aromer och smaker som det för med sig.

No 2 Mellanrost Ekologiskt Bryggkaffe (malet) har blivit ett ”weapon of choice” då det är kaffet för alla dagar i veckan, såväl för egna njutsamma stunder som till en festlig avslutning på en middag tillsammans med en pralin och avec. Att kaffet redan är malet gör ingenting då det är så färskt. Det man ”tappar” i arom och smak, kontra de hela bönorna som du maler själv, är minimal, varpå det blir en tacksamt och smidig lösning.

Livets Goda om No 2 Mellanrost Ekologiskt Bryggkaffe (malet)
När det efterlängtade brevet ligger i boxlådan på onsdag eftermiddag så infinner sig en stund av glädje och kaffesuget slår till direkt. Inte minst tack vare att hela postrummet har fyllts av en diskret, men ljuvlig arom av färskt kaffe. Med förpackningen i handen, fortfarande förseglad, så påbörjas en session av insupande av aromerna. När förseglingen väl bryts så påbörjas en mindre explosion av dofter och nu prepareras Moccamastern för fyllt. Resan fram till dess att kaffet är bryggt är charmerande, lockande och en stund av harmoni infinner sig, vilket avslutas med höjdpunkten av den där första koppen kaffe som är så färskt det bara går att komma åt. Det är mjukt och nästan krämigt samtidigt som det är rent, skarpt och balanserat. Vi får en fyllig munkänsla med en generös och komplex smak. Det är känslan av nyrostat kaffe – på riktigt!

Om Kafferosteriet Koppars kaffe
Allt Koppars kaffe är klassificerat som ekologiskt specialkaffe. Detta innebär att det valts ut med omsorg och att varje kaffeböna inte bara håller exceptionellt hög kvalitet, utan att proffsen, s.k. cupping masters, genom att smaka på kaffet kan säga varifrån det kommer. Koppars kaffe levereras som miljösmarta Kaffebrev. Härigenom har man även skippat allt onödigt emballage och skickar direkt hem till kunderna som lägger sina beställningar online via hemsidan.

Mer om Kafferosteriet Koppar finner ni på deras hemsida här, och vill du läsa mer om deras prenumerationstjänst Kaffebrevet så finner ni det här.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet