Hem Vinvärlden Karaktärsfull syditalienare – 2008 Castel del Monte Riserva Ragaletti

Karaktärsfull syditalienare – 2008 Castel del Monte Riserva Ragaletti

av Livets Goda

Nero di Troia hanterar södra Italiens värme ypperligt och lyckas bibehålla sin syra och fräschör trots temperaturerna. Däremot kräver den odlarnas uppmärksamhet i vingården vilket medfört att de betydligt mer lätthanterliga druvorna i regionen fullständigt tagit över showen. De senaste fem decennierna har arealen nero di Troia reducerats kraftigt och kvar står eldsjälarna, de som är beredda att plöja ner passionen i vingården.

Nu lanseras 2008 Castel del Monte Riserva Ragaletti i Sverige, ett vin baserat på just nero di Troia. Druvan har en lång växtsäsong och denna 2008:a som kommer från 30-åriga rankor där skördeuttaget är betydligt lägre skördades först i slutet av oktober, något som ger viner som, i sin ungdom, kan upplevas som lite vresiga och tanninrika. Detta råder man bot på genom längre tid på fat och som i det här fallet, ytterligare åtta års lagring innan försäljning! Ett sådant tålamod är värt en del respekt i dagens vinvärld där mycket skeppas ut allt för tidigt.

2008 Castel del Monte Riserva Ragaletti
För att ha påbörjat sitt tionde levnadsår så uppträder vinet oerhört ungdomligt i glaset. Bouqueten bjuder på den för druvan så typiska violtonen som skänker vinet fräschör tillsammans med de mörkbäriga dragen, tänk svarta körsbär och plommon, samtidigt som det finns en markerad stenkrossmineralitet, integrerade fatkryddor och ett stänk tobak som indikerar begynnande mognad. I gommen ett vin med struktur där syran känns alert och tanninerna har slipats ner något med tiden på flaska. Istället är det den ännu generösa rödsyrliga frukten som styr smakupplevelsen tillsammans med nyanser av piptobak, torkade frukter, kryddor och en mineralitet som får oss att tänka somrig grusväg. Här finns en stringens och intensitet som charmerar och avslutet är piggt, bärdrivet och skönt kvardröjande i gommen. Ett vin med karaktär och som utan tvekan kan hantera ytterligare några års lagring.

89 poäng / Livets Goda

2008 Castel del Monte Riserva Ragaletti (alk. 13,5%) har artikelnummer 70884 och kostar 119 kr buteljen. Vid beställning om fyra buteljer (476 kr) så levereras vinet i en elegant trälåda.

Serveringstips
Ett vin med brett användningsområde men som med den annalkande påsken får oss att tänka på den ört- och vitlökskryddade lammsteken med krämig potatisgratäng och rödvinssky. Sommarens grillade nötköttbit lär också vilja säga sitt när vinet är i glaset.

 

 

RELATERAD LÄSNING