Kombinera öl och mat – så undviker du misstagen – världsledande smakforskaren förklarar

Livets Goda 9 Mar, 2018
Whisky och Bourbon Nicole Garneau är amerikansk smakforskare och en av världens ledande experter när det gäller vetenskapen att kombinera mat och dryck. Nu är hon i Sverige för att besöka Malmö öl- och whiskymässa. Här berättar Nicole hur du undviker de vanligaste misstagen när du kombinerar öl och mat och dessutom tipsar honom om några av sina bästa smakkombinationer.

1. Matcha lika med lika
Ölet och maten måste vara ungefär lika smakstarka. Det är vanligt att missbedöma smakstyrkan i till exempel en IPA och kombinerar den med en alldeles för smaklös maträtt.
– IPA är smakstarkt på grund av dess höga alkoholhalt och bittra smak. Då gäller det att matcha ölet med något som väger upp smakerna, exempelvis söt frukt. Vår hjärna väljer nämligen alltid att fokusera på den mest intensiva smaken så det är viktigt i att skapa balans i smakkombinationen för att få en god upplevelse, säger Nicole Garneau.

2. Överkomplicera inte smakerna
Att laga mat som ska passa ett speciellt öl behöver inte vara svårt menar Garneau, men ofta överkomplicerar vi maträtterna.
– Att överkomplicera maten är en vanlig miss. Detta är något jag ofta ser när folk vill para desserter till öl. Man försöker kombinera ölet med en dessert som innehåller många olika frukter och smaker. Det kan lätt resultera i ett rörigt intryck och att en smak blir för dominerande. Fokusera hellre på en eller ett litet antal smaker, säger Nicole Garneau.

3. Var inte rädd för att testa nytt
Nicole menar att de flesta är rädda för att testa nya smakkombinationer och håller sig till klassiker som stout med choklad. Hennes tips för att hitta nya kombinationer är att börja med grundsmakerna i ölet och maten och utgå från det.
– Smaka på ölet och maten var för sig och börja med att bena ut deras olika karaktärer och smaker. Efter det kan du börja fundera på hur du ska kombinera dem. Våga testa hela tiden. Det är det absolut viktigaste, säger Nicole.

Nicoles favoritkombinationer
Brown ale med vällagrad ost. Alen hjälper till att lyfta fram den salta och goda smaken från osten. Som människor är vi konstruerade att gilla den här typen av umami-smaker vilket ger en ännu bättre upplevelse av osten berättar Nicole.

Blond ale med sauterade grönsaker
Den här kombinationen fungerar speciellt bra med grönkål och andra grönsaker som har en lite bitter smak. Den lite syrliga alen balanserar upp bitterheten på ett väldigt bra sätt menar Nicole.

Om Nicole Garneau
Dr. Nicole Garneu är smakforskare och är utbildad inom genetik och mikrobiologi. Hon jobbar som kurator på Denver Museum of Nature & Science, där hon bland annat ansvarar för ett smaklabb. Utöver det arbetar hon som konsult inom dryckesindustrin. 9-10 mars kommer hon att delta på Malmö öl- och whiskyfestival där hon kommer att hålla öl- och matprovningar.

Program för Malmö öl- och whiskyfestival


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet