Kombucha – inte bara en probiotika

Niklas Jörgensen 6 Mar, 2018
Övrigt Fermenterat te, kan det vara något? Kombucha kan väl knappast kallas trend längre med tanke på att det faktiskt hängt med några år vid det här laget men för den breda massan är det ändå en förhållandevis okänd dryck. En som de facto har varit med i tvåtusen år och har sitt ursprung i Kina, men börjar allt mer poppa upp i olika hälsospalter här hemma. Så, vad är det då - kombucha?

Kombucha är en levande bakteriekultur - en probiotika. Det är med andra ord tal om bakterier som kan ha en positiv på din tarmflora. I fallet kombucha så bildas ättiksyra vid fermenteringen och när du dricker den så sänks PH-värdet något i tarmsäcken. Något som ger probiotika-bakterierna övertaget mot de skadliga bakteriernas fortplantning då bägge nu konkurrerar om näringen och de mindre välkomna bakterierna inte trivs med det något sänkta PH-värdet.

Kombucha handlar om balans, lite som exempelvis probiotikan Proviva fungerar. Man vill inte sänka PH-värdet för mycket i magsäcken men det lilla kan ge en skjuts i rätt riktning, något som flera metastudier visat på. Fermenteringen bildar inte alkohol då bakteriekulturerna och jästsvamparna som äter upp sockret istället skapar ättiksyra. Lite som lactobacillus vid jäsning som bildar mjölksyra istället för alkohol vid nedbrytningen av sockret och ger en dryck sin syrliga smak.

5 olika kombucha från Better You

Natural Flavor
Ett något grumligt utseende i denna opastöriserade kombucha. Doften bjuder på en del volatila toner men dessa accentuerar samtidigt friskheten som minner om yuzu, grön chilipasta, ingefära och grönt te. Smaken är relativt torr med markerad men uppfriskande syra. Det blir så att säga aldrig surt till den graden att det inte skulle fungera som måltidsdryck. Här finns nyanser av lime, kryddig ingefära, grönt te och en diskret mandarinton. Eftersmaken är fräsig och fräsch och ingefärstonen stannar kvar i gommen. Just denna kombucha har fermenterat med te, tillsatt socker för att bakterierna och jästen ska få käk och så har det adderats en skvätt ingefära.

Raspberry Lemon
Kanske den mest eleganta i kvintetten där diskreta hallontoner går hand i hand med mogna citrusfrukter. Hallonnyansen blir närmast som frystorkade och det tonar ner drycken som inte blir yppig överhuvudtaget. Smaken har mer uppenbara hallontoner vars syrlighet passar bra med citronsmaksättningen. Fräsigt och snyggt!

Peach Pomegranate
Jodå, visst är det persika i denna, något som omedelbart avslöjas i den rena doften som bjuder på färskmosade persikor i massor. Granatäpplet agerar sidekick men finns där i bakgrunden. I gommen så blir känslan än renare. Saftig persika, syrligheten från granatäppleköttet och en citrusfrisk smak med blott ett minimalt stänk sötma. Eftersmaken är fräsigt syrlig och persikosmaken är äkta rakt igenom.

Strawberry Mint
En kombination som vi gillar. Solmogna mosade jordgubbar med blott en försiktig myntaörtighet i doften. Tankarna går såklart igång och det börjar diskuteras drinkmöjligheter. Smaken innehåller egentligen inte mer sötma än några av de andra - detta är jämfört med mycket annan probiotika torra drycker – men de solmogna jordgubbarna skänker ett sötare intryck och tillsammans med myntan dämpar de sannolikt syraintrycket.

Apple Ginger
Better You’s äpple och ingefära lär tjusa de som söker extra mycket friskhet och kittlig syra. Äppelkryddigheten lirar fint med ingefärans lilla hetta och detta går även igen i smaken som är pigg värre. Återigen är det rena toner rakt igenom och ingefärans citrusaktiga nyanser hänger med länge i eftersmaken. Tycker vi om det då? Definitivt, vinvänner älskar ju syra och här har man en fascinerande dryck att jobba med som måltidspartner. 

*En flaska kombucha från Better You kostar runt 35,- i handeln (i 25 cl-flaska) och finns i välsorterade butiker, samt på Better You´s hemsida.


Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018

Ardbeg Day firas under bar himmel den andra juni

Whisky och Bourbon Ardbeg Day är snart här, så gräv fram dina platåskor…
17 May, 2018

564 sidor! Digitala Livets Goda Topp 20 - Sveriges Bästa Restauranger 2018

Mat och Restaurang För femte året nu listar och rankar Livets Goda Sveriges…
15 May, 2018
Artikelarkivet