Köptips: Fem champagnefavoriter på magnum till sommarkvällarna

Livets Goda 10 Jul, 2017
Vin Det är alltid lite extra att servera vin från magnum. Och nu när julimånad har rullat igång och vi ser långa härliga sommarkvällar framför oss med middagar och skratt tänkte vi att det är på sin plats att tipsa om fem champagnefavoriter som faktiskt finns på magnum på Systembolaget. En härlig blandning - precis som smak och tycke - och gemensamma nämnaren är som vanligt kvalitet! Bara att välja och vraka och börja planera sommarkvällarna.

>> Pol Roger Brut Réserve
Art.nr 7549, 839 kr, 1500 ml, 89 poäng
Här finns samspelta aromer av citrus, apelsin, mandarin och grapefrukt med en svag hint av brioche, ostronskal, gula äpplen, lättsam krydda, fint växande mousse i gom och en läcker syrlighet i frukten som avslutas med en lätt hint av honung. Champagnen har ett piggt och lättsamt temperament men blir inte för den sakens skull släpphänt eller ofokuserad. Här finns karaktär och en mineralisk spets som ger stadga och fräsch skärpa. Dessutom är Pol Roger Brut Réserve en mycket växlingsrik champagne då den kan hänga med på allt från inledande middagsaperitif till bufféns skaldjur, ostron, charkuterier samt i det rent sociala minglandet, vare sig du socialiserar med dig själv eller med andra. Ja, det är helt enkelt gott att sippa på Pol Roger Brut Réserve! 

>> Charles Heidsieck Brut Réserve
Art.nr 77211, 1199 kr, 1500 ml, 94 poäng
Här finns substans utifrån och in. Doften uppvisar en högklassig mognad från toner av rostat bröd, mineraler och äpplen. I munlädret tar champagnen verkligen fart med sin rena och komplexa frukt. Brioche, rostade nötter, kola, grapefrukt, krita, lime och ostronskal får oss att njuta och den underliggande mineraliteten och syran skapar balans och fräschör. Champagnen är precis, elegant och fokuserad samtidigt, som den är generös och omfångsrik. Avslutet är långt och krämigt och vi konstaterar att ”Champagne Charlies” arv har ett högt värde. Det humana priset påvisar som sagt en typ av standardchampagne, men det här är mer än standard, det här är i alla lägen högklassigt!     

>> Bollinger La Grande Année 2005
Art.nr 91173, 2495 kr, 1500 ml, 95 poäng
Huruvida årgång 2005 i vårat älskade Champagne ska klassas som ”stor, riktigt bra eller enbart bra årgång eller inte” lär de vise tvista om en tid framöver. Huruvida Bollinger La Grande Année 2005 är en bra champagne råder det dock inga tvivel om.
Första doftanslaget leder oss omedelbart i rätt riktning på njutningsskalan: brioche, mogen rödfrukt med inslag av citrus och mineraler. Mycket tilltalande!  Vidare in i smaketappen bubblar en mjuk, fin mousse upp och som sedan snyggt lägger sig tillrätta för att släppa fram mogna röda- och gröna äpplen harmoniserat med honung, mogna brödtoner och en floral silkighet. Champagnen andas en mineralisk fräschör och syrlig balans i frukt. Det är distinkt och mjukt följsamt i samma refräng.  
Det är med andra ord en stilig pjäs pålitliga Bollinger här visar upp. Källarpotential föreligger naturligtvis även om frukten påvisar relativt flink mognad, och vi är inte alls obekväma med att låta korken flyga all världens väg idag och avnjuta det hela med hög repetitionsfaktor.     

>> Gosset Grand Rosé Brut Gosset
Art.nr 7405, 1090 kr, 1500 ml, 92 p 
En rund, generös och mogen champagne med en sensuell framtoning, som vi inte har några som helst problem att tömma. Finstämd elegans med röda bär av smultron och jordgubb. Vidare adderas persika, äpple, rosor och vit choklad tillsammans med en hint brioche, underliggande mineraler och en fint balanserad syra. 

>> Taittinger Brut Prestige Rosé
Art.nr 7898, 1150 kr, 1500 ml, 92 poäng
Precis som vi förväntar oss när det står Taittinger på buteljen, så talar doften direkt om för oss att här handlar det om kvalité. Vinet är stramt mineraldrivet samtidigt som det är yppigt generöst i frukten. Syrliga jordgubbar, hallon och citrus lieras fint med mineralerna och i backpaletten instämmer sig om man är riktigt vaksam, en finstämd ton av hallontoffé. Det är en komplex men samtidigt flirtigt, driven rosé som har ett brett spektra beträffande hur, var och när. Denna champagne är kort och gott mycket kvalitativ och god, som dessutom luckrar upp den tröttaste av alla gommar och den tjurigaste av alla gäster!

Liknande läsning;

>> Köptips: Fem röda favoritviner på magnum till sommarkvällarna, "Premium"

>> Köptips: Fem vita favoritviner på magnum till sommarkvällarna, "Premium"


Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Papua Nya Guinea

Vin Eastern Highlands i Papua Nya Guinea är en av de…
21 Sep, 2018

Fyra favoriter i dagens Systembolagslansering

Vin Idag klockan 10:00 är det dags för ett nytt nyhetssläpp…
21 Sep, 2018

Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018
Artikelarkivet