Kronhjorstskav blev Årets matbluff

Livets Goda 24 Jan, 2018
Mat och Restaurang Svenska folket har utsett Polaricas Kronhjortskav till 2017 års mest vilseledande produkt.

Rekordmånga deltog i omröstningen till antipriset, som var väldigt jämn mellan tre kandidater: Kockens Citronpeppar, Ica Basic Citron och Polarica Kronhjortskav. Efter att alla 15 514 röster räknats står dock kronhjortskaven som "vinnare" med bara 67 rösters marginal.

– Jag tror att många har röstat på den för att de inte förväntar sig att det ska vara något lurt med en sådan produkt, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson och fortsätter:

– Känslan som förpackningen förmedlar skiljer sig från vad den egentligen innehåller.

Om Polarica Wild Food Kronhjortskav
Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: "Mat från vildmarken".

FAKTA: Röstresultat
1. Polarica Wild Food Kronhjortskav, 3 557 röster.
2. Kockens Ekologisk citronpeppar, 3 490 röster.
3. Banderos Dip sauce guacamole style, 3 418 röster.
4. Ica Basic Citron, 2 833 röster.
5. Kiviks musteri Smultron bärdryck, 2 216 röster.

Totalt fick man in 15 514 röster.

FAKTA: Årets matbluff 2017
• Årets matbluff är antipriset för den mest vilseledande livsmedelsprodukten som sålts under året.
• Vem som helst har kunnat nominera produkter, i år 65 stycken, vilket är rekord.
• En jury valde ut fem finalister och lämnade det sedan till allmänheten att rösta fram "vinnaren".
• I juryn satt Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta vara, Mats-Eric Nilsson, författare och journalist, Christina Möller, matlegendar och Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter.
• Det här är tredje gången som antipriset delas ut.

Läs mer om Årets matbluff här >>


Box Destilleris nyemission rejält övertecknad med 17%

Whisky och Bourbon Den företrädesemission som whiskyproducenten Box Destilleri presenterade för marknaden i…
18 Jun, 2019

Rosévin på burk - nu i Sverige

Vin Nu lanserar amerikanska vinproducenten Barefoot rosévin på burk i Sverige.
18 Jun, 2019

Mackmyra i exklusivt samarbete med Varalövs Tunnfabrik

Whisky och Bourbon Whiskytillverkaren Mackmyra har inlett ett nära samarbete med Varalövs Tunnfabrik…
18 Jun, 2019

Rosétrucken är tillbaka

Vin Efter en liten smygpremiär under Elitloppet på Solvalla och en…
18 Jun, 2019

Pontus Frithiof stärker koncernen med konceptutvecklaren Marcus Ekman

Mat och Restaurang Pontus Group, med krögaren och entreprenören Pontus Frithiof i spetsen,…
18 Jun, 2019

Alain Graillot Crozes-Hermitage - åter i beställningssortimentet

Vin Nu finns årgång 2015 av Alain Graillot La Guiraude på…
17 Jun, 2019

Premiär för Högberga Rosé 2017

Vin Vinmakarna från Högberga Vinfabrik presenterar nu Högbergas Rosé 2017.
17 Jun, 2019

Dolcetto från Ceretto släpps i Små Partier

Vin Den 5 juli släpps ekologiska Dolcetto d’Alba DOC, Rossana 2017…
17 Jun, 2019

BUBS Godis bygger ny fabrik igen – fördubblar produktionskapaciteten

Övrigt BUBS Godis fortsätter att satsa och bygger ytterligare en godisfabrik…
17 Jun, 2019

Global grillskola - Kimchi

Mat och Restaurang Ta grillningen till nästa nivå! Att experimentera med nya smaker…
17 Jun, 2019

Mathias Dahlgren lanserar cateringkoncept

Mat och Restaurang Mathias Dahlgren konceptualiserar sin cateringverksamhet och därmed uppdateras erbjudandet och…
17 Jun, 2019

Nordic Snus lanserar ny midsommardosa

Övrigt Midsommar handlar om detaljer. Vädret, sillen, potatisen, midsommarstången och musiken.…
17 Jun, 2019

Sake Yuzu Ile Four finns nu Systembolaget

Whisky och Bourbon Premium Yuzu är en japansk citrusfrukt som smakar som en blandning…
17 Jun, 2019

Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019
Artikelarkivet