Kvinnliga entreprenörer bakom Zoégas julkaffe

Livets Goda 19 Oct, 2017
Övrigt Årets limiterade julkaffeblandning består av fina bönor från Zoégas egna hållbarhetsprojekt i Rwanda. Blandningen är den tjugonionde i ordningen, en mörkrost baserad på högväxta Arabicabönor med toner av fikon och smörkola. Utöver en hel skörd har Zoégas också köpt korgar, som de kvinnliga kaffeodlarna tillverkar för extra inkomst när det inte är skördetid. Överskottet av försäljningen går tillbaka till odlarna för att de ska kunna utveckla sin verksamhet.

− Årets julkaffe från Zoégas är ett resultat av våra hållbarhetsprojekt i Rwanda med fokus på kvinnligt entreprenörskap, ökade försörjningsmöjligheter och en hållbar odling för framtiden. Våra projekt hjälper kaffebönderna att höja kvaliteten på kaffet vilket i sin tur ger en högre inkomst för den enskilde kaffebonden. Rwanda är ett land med bra förutsättningar för högkvalitativt kaffe och vi har sett stora förbättringar i kaffeproduktionen under de senaste åren, säger Hans Nilsson, Marknadschef på Zoégas.

2017 års julkaffe från Zoégas består av högvuxna Arabicabönor från området Nyamumba i Rwanda. Kaffeodlingarna ligger 1 700 meter över havet omgivna av sjön Lake Kiwu. Den höga altituden i kombination med rik vulkanisk lerjord ger kaffebönorna en intensiv och fruktig smak med en tydlig friskhet. 

− I våra hållbarhetsprojekt ska minst 30 procent av de som utbildas vara kvinnor, alla behövs för att säkra kaffets framtid. Det är därför extra roligt att vi kunnat köpa en hel skörd av kvinnliga odlare som deltagit i våra utbildningar i Rwanda. Skörden består av ovanligt fina bönor från denna region och kaffeodlarna är med rätta mycket stolta över sitt kaffe. Det känns också bra att vi kan hjälpa till ytterligare med försäljningen av de handgjorda korgarna för att kvinnorna ska kunna fortsätta att utveckla sitt entreprenörskap, säger, säger Minette Rosén, Råkaffeansvarig på Zoégas.

Mellan skördarna har kaffeodlarna mindre att göra. För att hålla sig sysselsatta väver de kvinnliga bönderna korgar i olika naturmaterial som kommer från kaffeodlingarna med omnejd. De handgjorda korgarna färgs med växtfärger och säljs i dekorationssyfte för att ge extra inkomst. När Zoégas senast besökte odlarna köpte de med sig korgar som kommer att säljas i Zoégas Café & Butik i Helsingborg. För att kvinnorna ska kunna fortsätta med tillverkningen önskade de sig stöd i form av bland annat handskar, en symaskin och en sekatör. Överskottet av försäljningen av korgarna kommer därför att gå till de kvinnliga kaffeodlarna för att de ska kunna fortsätta med sin verksamhet. 
 
ZOÉGAS Julkaffe 2017Zoégas julkaffe för 2017 är en tillfällig och exklusiv blandning som rostas i begränsad upplaga på 100 procent Arabicabönor. Julkaffeblandningen finns i butik från och med vecka 43som malet kaffe och hela bönor. 

Läs mer om Zoégas omfattande hållbarhetsarbete på zoegas.se.


Kir-Yianni Assyrtiko lanseras den första september

Vin Den 1 september lanseras det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017…
21 Jun, 2018

Snart lanseras Hernö Sipping Gin 2018 med rökiga toner i ett arv från Islay

Whisky och Bourbon Om en vecka lanseras Hernö Sipping Gin 2018 som kommer…
21 Jun, 2018

Inspiration - Cidersorbet

Mat och Restaurang Midsommar närmar sig och en av de självklara komponenterna vid…
21 Jun, 2018

Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter

Mat och Restaurang Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning…
21 Jun, 2018

Citat Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest…
21 Jun, 2018

Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Mat och Restaurang Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att…
20 Jun, 2018

Nespresso lanserar två nya iskaffevarianter samt en smart mjölkskummare

Övrigt Under varma sommardagar kan en iskaffe vara riktigt uppfriskande. Nu…
20 Jun, 2018

Mer svensk kaffe på Finlands nationalarena

Övrigt Publiken på Finlands nationalarena, Hartwall Arena i Helsingfors, kommer att…
20 Jun, 2018

Bisol väljer Lively Wines

Vin Lively Wines är otroligt stolta att presentera det senaste tillskottet…
20 Jun, 2018

Ginger Beer - en nyhet men ändå inte

Whisky och Bourbon Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många…
20 Jun, 2018

Limited Edition i chipshyllan

Övrigt Det är sommar i chipsfabriken och Estrella vill passa på…
20 Jun, 2018

Stad, bad och god mat på Mallorca

Mat och Restaurang Mallorca är ett klassiskt svenskt resmål. Det var hit de…
19 Jun, 2018

Nyhet: Flädertiser - trendiga drinken som utmanar Aperol Spritz på uteserveringarna i sommar

Whisky och Bourbon Nu gör Hallands Fläder och Appletiser gemensam sak, när de…
19 Jun, 2018

De är vidare till dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av…
19 Jun, 2018

Eau de grill - sommarens grilltrend?

Whisky och Bourbon Lagom till Midsommar lanserar Falcon en parfym som doftar grill.…
19 Jun, 2018

Barabells lanserar nyhet - Strawberry White Chocolate.

Övrigt Sveriges mest sålda proteinbar släpper en ny Limited Edition Protein…
19 Jun, 2018

Paul Svensson till Matfestivalen i Skövde för femte gången

Mat och Restaurang Den kände TV-kocken Paul Svensson kommer att gästa Matfestivalen i…
19 Jun, 2018

Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet