Kvinnliga entreprenörer bakom Zoégas julkaffe

Livets Goda 19 Oct, 2017
Övrigt Årets limiterade julkaffeblandning består av fina bönor från Zoégas egna hållbarhetsprojekt i Rwanda. Blandningen är den tjugonionde i ordningen, en mörkrost baserad på högväxta Arabicabönor med toner av fikon och smörkola. Utöver en hel skörd har Zoégas också köpt korgar, som de kvinnliga kaffeodlarna tillverkar för extra inkomst när det inte är skördetid. Överskottet av försäljningen går tillbaka till odlarna för att de ska kunna utveckla sin verksamhet.

− Årets julkaffe från Zoégas är ett resultat av våra hållbarhetsprojekt i Rwanda med fokus på kvinnligt entreprenörskap, ökade försörjningsmöjligheter och en hållbar odling för framtiden. Våra projekt hjälper kaffebönderna att höja kvaliteten på kaffet vilket i sin tur ger en högre inkomst för den enskilde kaffebonden. Rwanda är ett land med bra förutsättningar för högkvalitativt kaffe och vi har sett stora förbättringar i kaffeproduktionen under de senaste åren, säger Hans Nilsson, Marknadschef på Zoégas.

2017 års julkaffe från Zoégas består av högvuxna Arabicabönor från området Nyamumba i Rwanda. Kaffeodlingarna ligger 1 700 meter över havet omgivna av sjön Lake Kiwu. Den höga altituden i kombination med rik vulkanisk lerjord ger kaffebönorna en intensiv och fruktig smak med en tydlig friskhet. 

− I våra hållbarhetsprojekt ska minst 30 procent av de som utbildas vara kvinnor, alla behövs för att säkra kaffets framtid. Det är därför extra roligt att vi kunnat köpa en hel skörd av kvinnliga odlare som deltagit i våra utbildningar i Rwanda. Skörden består av ovanligt fina bönor från denna region och kaffeodlarna är med rätta mycket stolta över sitt kaffe. Det känns också bra att vi kan hjälpa till ytterligare med försäljningen av de handgjorda korgarna för att kvinnorna ska kunna fortsätta att utveckla sitt entreprenörskap, säger, säger Minette Rosén, Råkaffeansvarig på Zoégas.

Mellan skördarna har kaffeodlarna mindre att göra. För att hålla sig sysselsatta väver de kvinnliga bönderna korgar i olika naturmaterial som kommer från kaffeodlingarna med omnejd. De handgjorda korgarna färgs med växtfärger och säljs i dekorationssyfte för att ge extra inkomst. När Zoégas senast besökte odlarna köpte de med sig korgar som kommer att säljas i Zoégas Café & Butik i Helsingborg. För att kvinnorna ska kunna fortsätta med tillverkningen önskade de sig stöd i form av bland annat handskar, en symaskin och en sekatör. Överskottet av försäljningen av korgarna kommer därför att gå till de kvinnliga kaffeodlarna för att de ska kunna fortsätta med sin verksamhet. 
 
ZOÉGAS Julkaffe 2017Zoégas julkaffe för 2017 är en tillfällig och exklusiv blandning som rostas i begränsad upplaga på 100 procent Arabicabönor. Julkaffeblandningen finns i butik från och med vecka 43som malet kaffe och hela bönor. 

Läs mer om Zoégas omfattande hållbarhetsarbete på zoegas.se.


Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet