Kyckling fortfarande svenskarnas favoritmat

Livets Goda 17 Apr, 2018
Mat och Restaurang För tredje året i rad kniper kyckling förstaplatsen som svenskarnas favoritmat till vardags. Spagetti och köttfärssås behåller andraplatsen och fisk kommer tätt därefter, visar Food & Friends Matrapport 2018*, som släpptes idag. När det kommer till helgens favoritmat är kyckling näst mest populär.

Kryddig pulled chicken med rödkålssallad på surdegsbröd

– Vi är väldigt glada över att kyckling fortsätter vara en favorit hos svenska folket. Vi ser att fler väljer det goda, hälsosamma och hållbara kycklingköttet, vilket är bra för både människan och miljön, säger Anna Saverstam, marknadsdirektör på Kronfågel.

Populärt i Stockholm – även på helgen
Topplistan för helgmaten är så gott som oförändrad, med biff i topp. Men kyckling kammar hem första platsen i huvudstaden. Kyckling får 10,8 % av rösterna, jämfört med biff som får 9,1 % i Stockholm.

Bra råvaror och hög kvalité är viktigast
Det viktigaste när svenskarna handlar är att produkterna som hamnar i matkassen är bra råvaror som håller en hög kvalité, visar rapporten. Kanske för att allt fler har blivit intresserade av mat och matlagning, då främst unga vuxna 15-24 år.

Ökad konsumtion av kyckling
Tidigare år har rapporten visat en viss förskjutning från rött kött mot vegetariska alternativ och fågelkött, något som även går att se i årets rapport. Mer än en fjärdedel (26 %) av svenskarna anger att de planerar att minska sin köttkonsumtion (nöt- och griskött), vilket är en minskning med fem procentenheter från föregående år. 7 % anger att de kommer att öka sin konsumtion av kyckling och fågel.

*Om matrapporten 2018
Undersökningen startades 2012 för att följa hur folk handlar, lagar, äter och dricker i Sverige. Frågor och analys görs av Food & Friends. Ett urval på 1000 personer motsvarande ett representativt urval på ålder (15–74 år), kön och region dras från en grupp av paneler bestående av cirka 500 000 personer.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Hugo på Kafferosteriet Koppar delar med sig - Skillnaderna på odlat kaffe

Övrigt Enligt en legend sägs det att det första kaffet upptäcktes…
21 Sep, 2018

Nytt på Systembolaget idag - 2016 Turley Juvenile Zinfandel

Vin Helen Turley, Larrys syster, var vineriets första vinmakare och var…
21 Sep, 2018

Ekologiska Valle Reale "Botteotto"

Vin På Valle Reale i italienska Abruzzerna är det självklart att…
21 Sep, 2018

Sveriges mest sålda Cava får ny kostym

Vin Lagom till hösten svidar storsäljaren Campo Viejo Brut Reserva om…
21 Sep, 2018

Campo Viejo pryder sin flaska med konstverk från gatufest

Vin För sjätte året i rad uppmärksammar Campo Viejo konsten genom…
21 Sep, 2018

Koffeinvatten i nya smaker

Övrigt Nu kommer Löfbergs Caffeine Water i fler nya smaker -…
21 Sep, 2018

Det här lägger svenskarna mest pengar på när de reser utomlands

Övrigt – Det är många roliga saker reskassan ska räcka till…
21 Sep, 2018

Estnisk stjärnkock skapar kulinarisk succé med Tallink och Silja Line

Mat och Restaurang Menu Nordic har för första gången skapats av en estnisk…
20 Sep, 2018

Champagne - ett självklart inslag i casinots värld

Övrigt Champagne, en mousserande dryck uppkallad efter ett distrikt i norra…
20 Sep, 2018

Polarbröds nya påsar ett steg närmare full hållbarhet

Övrigt Som ett led i att minska miljöpåverkan har Polarbröd bytt…
20 Sep, 2018

Tirrenico i Systembolagets fasta sortiment

Vin Familjen Mazzei har tillhört toppskiktet i den italienska vinvärlden sedan…
20 Sep, 2018

Alkohol och gambling – en ofördelaktig kombo

Övrigt Att kombinera nytta med nöje brukar vara en lyckad konstellation…
20 Sep, 2018

Old Pulteneys Distillery Manager Malcolm Waring till Stockholm Beer

Whisky och Bourbon Stockholm Beer & Whisky Festival går strax av stapeln vid…
20 Sep, 2018

Las Vegas exklusiva casinorestauranger

Övrigt Efter att tidigare i matväg bara varit känt för bufféer…
20 Sep, 2018

Dragon Blood Fierce Edition på Stockholm Beer & Whisky Festival

Whisky och Bourbon Den svenska succén Dragon Blood finns nu i en specialutgåva…
20 Sep, 2018

Premiär för Roy Fares Trophy – cupcaketävling för barn

Övrigt På Bak & Chokladfestivalen blir det premiär för kändiskonditorn och…
20 Sep, 2018

Rawbata startar Ramen-lunch koncept

Mat och Restaurang Nu startar Restaurang Rawbata luncher med fokus på Ramen men…
20 Sep, 2018

Norrmejerier skivar ost vid Umeå mejeri

Övrigt Norrmejerier skivar osten i Norrland, i en helt ny anläggning…
20 Sep, 2018

Champagne de Castelnau byter utseende

Vin Nu har det blivit dags för Champagne Castelnau Brut Reserve…
20 Sep, 2018

Nyhet i livsmedelshandeln utmanar hämtmat från restaurang

Mat och Restaurang - Den svenska konsumenten är mycket medveten om pris, råvaror…
20 Sep, 2018
Artikelarkivet