Kyckling fortfarande svenskarnas favoritmat

Livets Goda 17 Apr, 2018
Mat och Restaurang För tredje året i rad kniper kyckling förstaplatsen som svenskarnas favoritmat till vardags. Spagetti och köttfärssås behåller andraplatsen och fisk kommer tätt därefter, visar Food & Friends Matrapport 2018*, som släpptes idag. När det kommer till helgens favoritmat är kyckling näst mest populär.

Kryddig pulled chicken med rödkålssallad på surdegsbröd

– Vi är väldigt glada över att kyckling fortsätter vara en favorit hos svenska folket. Vi ser att fler väljer det goda, hälsosamma och hållbara kycklingköttet, vilket är bra för både människan och miljön, säger Anna Saverstam, marknadsdirektör på Kronfågel.

Populärt i Stockholm – även på helgen
Topplistan för helgmaten är så gott som oförändrad, med biff i topp. Men kyckling kammar hem första platsen i huvudstaden. Kyckling får 10,8 % av rösterna, jämfört med biff som får 9,1 % i Stockholm.

Bra råvaror och hög kvalité är viktigast
Det viktigaste när svenskarna handlar är att produkterna som hamnar i matkassen är bra råvaror som håller en hög kvalité, visar rapporten. Kanske för att allt fler har blivit intresserade av mat och matlagning, då främst unga vuxna 15-24 år.

Ökad konsumtion av kyckling
Tidigare år har rapporten visat en viss förskjutning från rött kött mot vegetariska alternativ och fågelkött, något som även går att se i årets rapport. Mer än en fjärdedel (26 %) av svenskarna anger att de planerar att minska sin köttkonsumtion (nöt- och griskött), vilket är en minskning med fem procentenheter från föregående år. 7 % anger att de kommer att öka sin konsumtion av kyckling och fågel.

*Om matrapporten 2018
Undersökningen startades 2012 för att följa hur folk handlar, lagar, äter och dricker i Sverige. Frågor och analys görs av Food & Friends. Ett urval på 1000 personer motsvarande ett representativt urval på ålder (15–74 år), kön och region dras från en grupp av paneler bestående av cirka 500 000 personer.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Weber tar grillning till en ny nivå med nya Pulse-serien – smart teknik som passar innerstadsbalkongen

Övrigt När våren nu äntligen är på väg lanserar Weber sin…
19 Apr, 2018

Imorgon lanseras Fuller’s & Friends Rebirth

Whisky och Bourbon Fuller’s & Friends Rebirth är framtagen tillsammans med bryggeriet Moor…
19 Apr, 2018

Amerikansk burgarkultur och italiensk mattradition möts när Lantmännen Unibake lanserar Italian burger buns

Mat och Restaurang Italiensk matlagning är känd för sin enkelhet och för sina…
19 Apr, 2018

Vårvin från Winefinder - Le Blanc Sec De Suduiraut 2016

Vin Château Suduiraut ligger granne med giganten Château d’Yquem och har…
19 Apr, 2018

BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango

Whisky och Bourbon BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango BrewDog och Brewski…
19 Apr, 2018

Borgogno Barolo 2013

Vin Nu lanserar importören Wineagency Barolo Classico 2013, från vinhuset Borgogno…
19 Apr, 2018

Arla lanserar Sommarmjölk®-produkter och längre sommarbete

Övrigt 60 procent av den svenska befolkningen vill köpa livsmedel som…
19 Apr, 2018

Sorgin och sommarrecept

Whisky och Bourbon Den 20 april lanseras Sorgin i utvalda butiker på Systembolaget.…
18 Apr, 2018

Åbro investerar i en av Sveriges största solcellsanläggningar

Övrigt Åbro Bryggeri kommer under våren att montera en av Sveriges…
18 Apr, 2018

Klassisk sommarresa på Göta Kanal

Övrigt När solen och värmen åter igen svept in över Sverige…
18 Apr, 2018

Fetzer Vineyards – 50 år av hållbar vinproduktion

Vin 1958 köpte Barney och Kathleen Fetzer en 300 hektar stor…
18 Apr, 2018

Inspiration - Proteinrika choklad & jordnötskakor

Mat och Restaurang I detta recept inspireras vi av Better You som har…
18 Apr, 2018

Sockerskatt nu även införd i Storbritannien

Övrigt Sockerskatt på söta drycker har nu införts även i Storbritannien…
18 Apr, 2018

Bollinger R.D. 2004 – ett unikt vin i liten produktion

Vin Den 20 april är det Sverigepremiär för den nya årgången…
18 Apr, 2018

Skapa din egen personliga hjälpreda i köket

Övrigt Till Kenwoods köksmaskiner finns en uppsjö olika köksmaskinstillbehör vilket ger…
18 Apr, 2018

Ny verksamhetsledare på Svenska Ägg – hon siktar på att Sverige ska ha lika många höns som invånare

Övrigt Marie Lönneskog Hogstadius älskar svensk mat i allmänhet och svenska…
18 Apr, 2018

ICA-handlarna publicerar jubileumsbok - 100 bildberättelser om lokalt entreprenörskap och samhällsengagemang

Övrigt 18 april lanseras jubileumsboken Lokala avvikelser kan förekomma – i…
18 Apr, 2018

Ny rapport - ICA-butikerna bidrar med 54 000 jobb

Övrigt Vid ett frukostseminarie idag, den 18 april, presenterar ICA-handlarnas Förbund…
18 Apr, 2018

We & Wine lanserar Tito Zuccardi, toppblend från argentinska Familia Zuccardi

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Apr, 2018

Perrier-Jouët släpper Belle Epoque Blanc de Blancs 2006

Vin Nu lanseras Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2006 som…
17 Apr, 2018
Artikelarkivet