Kyckling fortfarande svenskarnas favoritmat

Livets Goda 17 Apr, 2018
Mat och Restaurang För tredje året i rad kniper kyckling förstaplatsen som svenskarnas favoritmat till vardags. Spagetti och köttfärssås behåller andraplatsen och fisk kommer tätt därefter, visar Food & Friends Matrapport 2018*, som släpptes idag. När det kommer till helgens favoritmat är kyckling näst mest populär.

Kryddig pulled chicken med rödkålssallad på surdegsbröd

– Vi är väldigt glada över att kyckling fortsätter vara en favorit hos svenska folket. Vi ser att fler väljer det goda, hälsosamma och hållbara kycklingköttet, vilket är bra för både människan och miljön, säger Anna Saverstam, marknadsdirektör på Kronfågel.

Populärt i Stockholm – även på helgen
Topplistan för helgmaten är så gott som oförändrad, med biff i topp. Men kyckling kammar hem första platsen i huvudstaden. Kyckling får 10,8 % av rösterna, jämfört med biff som får 9,1 % i Stockholm.

Bra råvaror och hög kvalité är viktigast
Det viktigaste när svenskarna handlar är att produkterna som hamnar i matkassen är bra råvaror som håller en hög kvalité, visar rapporten. Kanske för att allt fler har blivit intresserade av mat och matlagning, då främst unga vuxna 15-24 år.

Ökad konsumtion av kyckling
Tidigare år har rapporten visat en viss förskjutning från rött kött mot vegetariska alternativ och fågelkött, något som även går att se i årets rapport. Mer än en fjärdedel (26 %) av svenskarna anger att de planerar att minska sin köttkonsumtion (nöt- och griskött), vilket är en minskning med fem procentenheter från föregående år. 7 % anger att de kommer att öka sin konsumtion av kyckling och fågel.

*Om matrapporten 2018
Undersökningen startades 2012 för att följa hur folk handlar, lagar, äter och dricker i Sverige. Frågor och analys görs av Food & Friends. Ett urval på 1000 personer motsvarande ett representativt urval på ålder (15–74 år), kön och region dras från en grupp av paneler bestående av cirka 500 000 personer.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Stor uppslutning i Sverige för bönderna

Övrigt Sveriges befolkning ställer solidariskt upp för bönderna i den svåra…
13 Jul, 2018

MAX tar världens första klimatpositiva burgare till Way Out West

Mat och Restaurang För tredje året i rad öppnar MAX Burgers upp en…
12 Jul, 2018

Busnel Calvados vald till "World´s best calvados of the year"

Whisky och Bourbon Busnel Calvados fick nu utmärkelsen World’s Best Calvados of the…
12 Jul, 2018

Anton Hyséns vinetikett börjar ta form

Vin Den etikett som Anton Hysén designat tillsammans med Jan Söder…
12 Jul, 2018

Château Mangot i hyllade årgången 2015 hos Winefinder, 93p

Vin I WInefinders lager finns nu detta Bordeauxvin från Saint-Emilion, i…
12 Jul, 2018

Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Övrigt Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar…
11 Jul, 2018

Ölen som ska förena världen

Vin Fotbolls-VM är ett av de sportevenemang som attraherar mest uppmärksamhet…
11 Jul, 2018

Två årgångsbyten väntar för Chateau Musar

Vin Under sommaren sker ett årgångsbyte av Chateau Musar för att…
11 Jul, 2018

Absolut Vodka tar över Berns under EuroPride

Whisky och Bourbon Berns blir stans bästa Pride-tillhåll när EuroPride intar Stockholm i…
10 Jul, 2018

För dig som vet vad du inte vill äta

Mat och Restaurang Har du svårt att hitta recept som passar familjens matallergier?…
10 Jul, 2018

Rekordökning av resor till Karibien

Övrigt Tidigare i våras lanserade Stena Line ett nytt koncept på…
10 Jul, 2018

95-poängs riesling från Österrike hos Winefinder

Vin Guldmedaljör i Decanters World Wine Award 2018. Müllers vingård Silberbichl…
10 Jul, 2018

Cider-sorbet är sommarens glasstrend från Carlsberg

Övrigt Sommaren är den tid på året då det äts mest…
10 Jul, 2018

Nyhet - MYTH Sparkling

Vin Den 9 juli lanseras MYTH Sparkling på Systembolaget; ett veganvänligt…
9 Jul, 2018

Ny hälsosam törstsläckare lanseras i Sverige

Övrigt ZERoh! har gjort stor succé hos hälsomedvetna norrmän sedan starten…
9 Jul, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Mat och Restaurang Fler krögare vill minska restaurangernas ekologiska fotavtryck och väljer därför…
9 Jul, 2018

Etablerad krögare nysatsar stort i Nya Hovås

Mat och Restaurang Med hemtrevligt italienska Sorelle blev svägerskorna Maria och Caroline Karlsten…
9 Jul, 2018

Mobilspelet som tar hela familjen ut i naturen

Övrigt Sommarloven är i full fart och semestern närmar sig för…
9 Jul, 2018

Självdiagnoser hinder för svenskarnas hälsovanor

Övrigt En Sifo-undersökning från ViktVäktarna visar att många svenskars hälsovanor kan…
9 Jul, 2018

Ny öl på Systembolaget - Kukkos Helles

Whisky och Bourbon Ölproducenten Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, som 2001 gjorde världens första glutenfria helmaltsöl,…
6 Jul, 2018
Artikelarkivet