Lansering av den sjunde samlingsutgåvan av Mariestads Den Stora Smakresan - Emmer Porter

Livets Goda 30 Nov, 2017
Whisky och Bourbon Mariestads Emmer Porter är den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons hyllning till den smakrika ön Gotland, men även till DC-3:an Daisy som tog honom dit. Idag lanseras de 2500 flaskorna som finns tillgängliga av årets utgåva - Emmer Porter. Whisky & Bourbon har naturligtvis provat ölen.

Whisky & Bourbon om Mariestads Emmer Porter
Vi häller upp bryggmästare Richard Bengtssons senaste tillskott i serien "Den stora smakresan" och möts av en ogenomtränglig svart färg samt en vacker kvardröjande skumkrona. Nog är det Porter allt!
Initialt möts vi av en rökig karaktär doftmässigt. Det är allt från rökta charkuterier till pyrande ved. I takt med att temperaturen stiger i glaset så öppnar Emmer Porter upp sig och bjuder på en komplex doft av kaffebönor, mörk choklad, pumpernickel men även en rödbärig ton, pomerans och citrusskal kikar fram.

I gommen så fortsätter smakresan och lägger in en extra växel. Här möts vi av en torr porter med fyllig kropp, markerad beska och en skön bitterhet. Ändå är smaken, kraften till trots, såväl lättsam och fräsch, mycket tack vare de delikata citrustonerna och den uppbackande rödbäriga syran. Julkryddigheten är där med apelsinskal, kryddnejlika och vörtbröd. Rökigheten är mer försiktig i smaken och för tankarna mot en pepprig salami. De rostade kaffetonerna dyker även upp och bitterheten får oss att associera till Valrhona. Avslutet är skönt efterhängset och lämnar en fin, örtig eftersmak.

Emmer Porter är en komplex och elegant öl och är på en och samma gång såväl krävande som lustväckande. Bäst är den när temperaturen stiger något i glaset, uppåt 10-12 C. Dessutom; vår maggropskänsla säger att den här välbryggda portern växer med några år i flaskan så tålmodiga lär belönas rikligt. - 95 poäng

Lansering idag den 4 december
Mariestads Emmer Porter finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. 
Mariestads Emmer Porter
Art.nr 82832-01, 219 kr.

Ölen finner ni på Systembolaget här >>

Mariestads limiterade utgåvor hittills
#1 Kanalporter
#2 Ekfatslagrad Imperial
#3 Rökig Kustlager
#4 Ostindien Strong Ale
#5 Kolsvart Inlandspilsner
#6 Amerikansk Dampfbier
#7 Emmer Porter


Ny Single Malt från Aberlour lanseras i Sverige

Whisky och Bourbon En spännande nyhet från Aberlour landar i mars i Sverige…
17 Jan, 2019
Artikelarkivet